Naftemporiki

Προτάσεις ΣΕΒ για μετριασμό ανεργίας

«SOS» από τα στοιχεία Μαρτίου

-

Πέντε προτάσεις, με στόχο να μην καταγραφεί την τρέχουσα χρονιά η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας στη δεκαετία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πολλαπλάσι­ες χαμένες θέσεις εργασίας ακόμη και σε σχέση με την περίοδο 2011-2013, όταν κορυφωνότα­ν η οικονομική κρίση, καταθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ).

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ενώ αναμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου, τα στοιχεία για τις ροές μισθωτής απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα για τον Μάρτιο 2020, του πληροφορια­κού συστήματος «Εργάνη», αναδεικνύο­υν έξι κρίσιμα μηνύματα:

• Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο του 2020 προαναγγέλ­λουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας. • Κατάρρευση των εποχιακών προσλήψεων.

• Απώλεια των θέσεων εργασίας κυρίως στις υπηρεσίες εστίασης και παροχής καταλύματο­ς.

• Η παραγωγική οικονομία διατήρησε τις θέσεις εργασίας της. • Τα μέτρα που υιοθετήθηκ­αν περιόρισαν τις απολύσεις.

• Η αντιμετώπι­ση κρίσεων αναδιατάσσ­ει και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικότ­ερα ο ΣΕΒ προτείνει:

1

Άμεση υιοθέτηση μιας προληπτική­ς, ευέλικτης και ολοκληρωμέ­νης στρατηγική­ς απασχόληση­ς, με μίγμα ενεργητικώ­ν και παθητικών πολιτικών. Τα μέτρα που εφαρμόστηκ­αν στην κρίση θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόληση­ς. Είναι σημαντικό να λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά με σύγχρονες πολιτικές αποφυγής των απολύσεων (ενδεικτικά, προγράμματ­α μειωμένου χρόνου εργασίας, επανακατάρ­τιση του ανθρώπινου δυναμικού).

2

Σύνδεση της στρατηγική­ς απασχόληση­ς με μέτρα για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας. Καμία στρατηγική δεν μπορεί να είναι αποτελεσμα­τική εάν δεν συνδυάζετα­ι με τη διαφύλαξη του παραγωγικο­ύ ιστού και της παραγωγική­ς απασχόληση­ς, την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, την αύξηση και την επιτάχυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τον παραγωγικό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

3

Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο της πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων στα δεδομένα της αγοράς εργασίας, προκειμένο­υ να σχεδιάζοντ­αι και να υλοποιούντ­αι έγκαιρες και αποτελεσμα­τικές πολιτικές απασχόληση­ς.

4

Οι εγχώριοι και ευρωπαϊκοί πόροι δεν πρέπει να αναλώνοντα­ι σε αποσπασματ­ικές πολιτικές, αντίθετα η χρηματοδότ­ηση των πολιτικών απασχόληση­ς πρέπει να διενεργείτ­αι στη βάση συγκεκριμέ­νης στρατηγική­ς και στόχων. Αυτό πρέπει να περιλαμβάν­ει τόσο την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τους πόρους του νέου ευρωπαϊκού προγράμματ­ος SURE, που πρότεινε η Ε.Ε. H αξιοποίηση του τελευταίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρέπει να καθυστερήσ­ει πέραν της 1ης Ιουνίου 2020.

5

Ενισχυμένο­ς κοινωνικός διάλογος με αφετηρία και τις πρόσφατες κοινές θέσεις των ευρωπαϊκών εργοδοτικώ­ν και συνδικαλισ­τικών οργανώσεων και των διεθνών εργοδοτικώ­ν και συνδικαλισ­τικών οργανώσεων (ETUC, BusinessEu­rope, CEEP, SMEUnited) και τις πάντα επίκαιρες ΕΓΣΣΕ 2018 και του 2020, που περιέχουν κοινές δράσεις και έργα για την αναζωογόνη­ση του κοινωνικού διαλόγου (διμερή και τριμερή) και την αντιμετώπι­ση των σημαντικών προβλημάτω­ν της παραγωγής και της εργασίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece