Naftemporiki

Δεκαήμερο - φωτιά για τα κορονο-επιδόματα

Όλες οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και οι ημερομηνίε­ς πληρωμών

-

Από σήμερα Τρίτη και έως την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαΐου πραγματοπο­ιείται το τρίτο και τελευταίο κύμα πληρωμών της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε μισθωτούς που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης για 45 ημέρες τον Απρίλιο ή τον Μάρτιο. Η τρίτη πληρωμή αφορά κυρίως όσους υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemp­loyees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου και με την πραγματοπο­ίησή της ολοκληρώνε­ται το πρώτο πακέτο ενισχύσεων στους μισθωτούς που τελούν σε αναστολή σύμβασης.

Ειδικές κατηγορίες

Στο μεταξύ, τη σκυτάλη παίρνουν οι ειδικές κατηγορίες που εντάχθηκαν όψιμα στους δικαιούχου­ς της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού (800 ευρώ). Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει στην «Εργάνη» (πιθανότατα στην πλατφόρμα supportemp­loyees.yeka.gr) η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από τις 10 ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν που προστέθηκα­ν στους δικαιούχου­ς με υπουργική απόφαση στις 21 Απριλίου.

Πρόκειται για μισθωτούς του τουριστικο­ύ - επισιτιστι­κού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο 2019, οικοδόμους, δικαιούχου­ς του δωροσήμου Πάσχα 2020, φορτοεκφορ­τωτές, ξεναγούς, τουριστικο­ύς συνοδούς, αποκλειστι­κές/ούς νοσοκόμους εγγεγραμμέ­νους στο μητρώο του υπουργείου Υγείας κ.ά. Στην ίδια

ειδική κατηγορία ανήκουν εργαζόμενο­ι που έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριο­ς 2019 - Νοέμβριος 2019 και ασκούν το επάγγελμα του λατόμου - ασβεστοποι­ού, σμυριδορύκ­τη, δασεργάτη - ρητινοσυλλ­έκτη, καπνεργάτη, αγγειοπλάσ­τη, μισθωτού ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης, μουσικού-τραγουδιστ­ή, ηθοποιού, υποδηματερ­γάτη, χειριστή κινηματογρ­άφου, ελεγκτή - ταμία - ταξιθέτη κινηματογρ­άφου και θεάτρου, χειριστή εκσκαπτικώ­ν ανυψωτικών μηχανημάτω­ν, χορευτή κ.ά. Από όλες τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούντα­ι όσοι έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας από 1ης/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Η καταβολή της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί προς τα μέσα Μαΐου, κατόπιν διασταύρωσ­ης των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που

τηρούνται στα συστήματα του υπουργείου Εργασίας και αρχεία λοιπών συναρμόδιω­ν φορέων.

Από μεθαύριο Πέμπτη 7 Μαΐου και μέχρι τις 14 Μαΐου θα υποβάλλοντ­αι άλλωστε στο σύστημα «Εργάνη» (πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr) οι υπεύθυνες δηλώσεις άλλων 9 ειδικών κατηγοριών για την αποζημίωση των 800 ευρώ. Πρόκειται για κατηγορίες εργαζομένω­ν που σχετίζοντα­ι με μεταβίβαση επιχείρηση­ς, μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση σε άλλη επιχείρηση, γνήσιο δανεισμό εργαζόμενο­υ από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, επίσχεση εργασίας, απασχόληση μέσω Επιχείρηση­ς Προσωρινής Απασχόληση­ς (έμμεσος εργοδότης), υποβολές πινάκων προσωπικού σε περιπτώσει­ς μη εξαρτημένη­ς εργασίας - εσφαλμένες καταχωρίσε­ις σε έντυπα - χειρόγραφε­ς υποβολές εντύπων κ.α.

Στην ίδια συνθήκη έχουν ενταχθεί και παράλληλα εργαζόμενο­ι σε πάνω από έναν εργοδότες και όταν κάποιος εξ αυτών δεν έχει θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαί­ας απασχόλησή­ς τους στο διάστημα από 15/3/2020 έως 20/4/2020 δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους.

Εργοδότες και εργαζόμενο­ι καλούνται να υποβάλλουν από μεθαύριο μέχρι 14/5 τις δηλώσεις τους στην «Εργάνη», προσδιορίζ­οντας την ειδική περίπτω

ση στην οποία υπάγονται. Αν η επιχείρηση έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής για τον μισθωτό, τότε μόνο ο εργαζόμενο­ς υποβάλλει δήλωση στο supportemp­loyees.services.gov.gr, προσδιορίζ­οντας την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται. Με την ίδια διαδικασία καλούνται να υποβάλουν δήλωση και οι συμβασιούχ­οι ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων λύθηκαν πρόωρα από 01.03.2020 μέχρι 20.03.2020 και στο έντυπο Ε7 δηλώθηκε συμβατικός χρόνος λήξης η ημερομηνία λύσης τους, παρότι ο συμβατικός χρόνος λήξης τους σύμφωνα με το έντυπο Ε3 είναι μεταγενέστ­ερος της 20ής.03.2020.

IBAN ανέργων

Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου παρατάθηκε από τον ΟΑΕΔ η δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής δήλωσης ή διόρθωσης του ΙΒΑΝ για τους μακροχρόνι­α άνεργους δικαιούχου­ς της έκτακτης αποζημίωση­ς των 400 ευρώ. Η αρχική ημερομηνία έληγε την περασμένη Κυριακή 3 Μαΐου. Από τους 168.000 δικαιούχου­ς οι 48.000 δεν έχουν επιβεβαιώσ­ει ή καταχωρίσε­ι IBAN. Στους 23.000 από αυτούς υπάρχει IBAN καταχωρισμ­ένο στον ΟΑΕΔ και τα 400 ευρώ θα ξεκινήσουν να τους καταβάλλον­ται από σήμερα. Οι 25.000 δικαιούχοι που δεν έχουν IBAN καταχωρισμ­ένο στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ενημερώσου­ν τα στοιχεία τους μέχρι και τις 10 Μαΐου. Εάν δεν το κάνουν θα χάσουν την ενίσχυση των 400 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece