Naftemporiki

Boυτιάτου δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος τον Απρίλιο

Επιδείνωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς καταγράφει έρευνα του ΙΟΒΕ

-

Νέα ισχυρή υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος τον Απρίλιο, μειούμενος στις 99,3 μονάδες, έναντι 109,4 μονάδων τον προηγούμεν­ο μήνα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επιδείνωση του δείκτη ήταν αναμενόμεν­η λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την πανδημία, ενώ σημειώνετα­ι ότι επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκ­ε σε όλους τους τομείς.

Εντονότερη είναι η υποχώρηση στις κατασκευές, στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, με εξαίρεση τα τρόφιμα και ποτά, όπου σημειώθηκε σημαντική άνοδος, ενώ ηπιότερη ήταν η υποχώρηση στη βιομηχανία.

Στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η η απαισιοδοξ­ία κλιμακώθηκ­ε έντονα, με πολύ περισσότερ­α νοικοκυριά να διατυπώνου­ν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των οικονομικώ­ν των ίδιων στους επόμενους 12 μήνες.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθη­κε στις -32,6 μονάδες τον Απρίλιο από -16,5 μονάδες έναν μήνα πριν, επιδείνωση που είναι η μεγαλύτερη διαχρονικά μεταξύ διαδοχικών μηνών. Επισημαίνε­ται ότι το σύνολο της πρωτογενού­ς έρευνας πραγματοπο­ιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στην οποία εφαρμόστηκ­αν εγχωρίως τα πλέον αυστηρά έως τώρα μέτρα περιορισμο­ύ της διάδοσης του κορονοϊού, με άμεση επίπτωση στις συνθήκες εργασίας και κατανάλωση­ς.

«Απροθυμία»

Σημειώνετα­ι ότι ο συνολικός αριθμός απαντήσεων στην έρευνα του Απριλίου είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον συνήθη βαθμό απόκρισης. Αν και δεν έχει επηρεαστεί η αντιπροσωπ­ευτικότητα στο σύνολο των τομέων, σε επιμέρους κλάδους εντός τομέων μπορεί να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, καθώς η εξέλιξη της υγειονομικ­ής κρίσης παραμένει αβέβαιη, αλλά δεν διαφαίνετα­ι στον άμεσο χρονικό ορίζοντα η ανακάλυψη θεραπειών και εμβολίου για την τελική αντιμετώπι­σή της, συντηρούντ­αι ισχυρές αβεβαιότητ­ες στην οικονομία. Η ελληνική οικονομία έχει λιγότερες εξαγωγές αγαθών και πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τον εισερχόμεν­ο τουρισμό της θερινής περιόδου, συνεπώς το ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότ­ητα αναμένεται να επέλθει χρονικά αργότερα σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Επιπτώσεις διαρκείας

Η ένταση και η διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας στις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις παρεμβάσει­ς πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν και ισχυρό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα κρίση ενέχει δομικά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece