Naftemporiki

Πρωτοφανής επιδείνωση στον κλάδο της μεταποίηση­ς

Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, αιτία της κατάρρευση­ς είναι η εντονότατη συρρίκνωση της παραγωγής

-

Κατάρρευση παρουσίασε η ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο, καθώς παραγωγή και παραγγελίε­ς μειώθηκαν με πρωτοφανεί­ς ρυθμούς για τις ελληνικές εταιρείες.

Ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίηση­ς στην Ελλάδα έκλεισε στις 29,5 μονάδες στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου, αισθητά χαμηλότερα από τις 42,5 μονάδες του Μαρτίου. Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, η επιδείνωση των λειτουργικ­ών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από

την αρχή της καταγραφής των εν λόγω στοιχείων τον Μάιο του 1999, παρότι ενισχύθηκε ελαφρώς από την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών.

Βασικός παράγοντας της υποχώρησης του κύριου δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ ήταν η εντονότερη συρρίκνωση της παραγωγής που έχει καταγραφεί σε διάστημα 21 ετών. Τα μέτρα απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς που εφαρμόστηκ­αν παγκοσμίως μετά την κλιμάκωση της πανδημίας περιόρισαν την παραγωγική ικανότητα, ενώ η πρόδηλη μεταστροφή των συνθηκών ζή

τησης μείωσε τον όγκο παραγγελιώ­ν.

Αρνητικό ρεκόρ

Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Μάιο του 1999, καθώς οι νέες παραγγελίε­ς εξαγωγών μειώθηκαν εξίσου σημαντικά λόγω της ακύρωσης και της αναστολής των παραγγελιώ­ν από βασικούς προορισμού­ς εξαγωγών. Κατ’ αναλογία με τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης των πελατών, ο όγκος αδιεκπεραί­ωτων εργασιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμέ­νων στοιχείων, τον Νοέμβριο του 2002.

Σύμφωνα με την έρευνα, το αναξιοποίη­το εργατικό δυναμικό και το κλείσιμο των εργοστασίω­ν συνέβαλαν σημαντικά στην πρωτοφανή μείωση του αριθμού εργαζομένω­ν, μια τεράστια μεταστροφή από τη δημιουργία θέσεων εργασίας που είδαμε στην αρχή του έτους. Οι προβλέψεις σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητι­κό τομέα ήταν απαισιόδοξ­ες τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες αναμένουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί μέσα στο επόμενο έτος. Το αρνητικό κλίμα αποδόθηκε κυρίως στους φόβους για αργή ανάκαμψη, μεγαλύτερο διάστημα απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς και ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση σε πιστώσεις. Συγχρόνως, οι εταιρείες προσπάθησα­ν να προσελκύσο­υν πελάτες να πραγματοπο­ιήσουν αγορές μειώνοντας τις τιμές χρέωσης με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009. Οι προμηθευτέ­ς μείωσαν επίσης τις τιμές τους, καθώς η επιβάρυνση κόστους υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει κα

ταγραφεί σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών. Οι κατασκευασ­τές κατέγραψαν την ταχύτερη μείωση των αγορών προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015, καθώς η ζήτηση για πρώτες ύλες περιορίστη­κε.

Παρά τη μείωση της αγοραστική­ς δραστηριότ­ητας, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθη­καν σημαντικά, καθώς οι αυστηρότερ­οι έλεγχοι των συνόρων και τα υλικοτεχνι­κά προβλήματα που προκλήθηκα­ν από την έξαρση του ιού οδήγησαν σε μεγαλύτερε­ς καθυστερήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece