Naftemporiki

Η κατάρρευση του ΡΜΙ προάγγελος ύφεσης 5,5% στην Ε.Ε.

Σε ιστορικά χαμηλά 23 ετών η μεταποίηση

-

Σε εφιάλτη για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης εξελίχθηκα­ν τα περιοριστι­κά μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν, καθώς η δραστηριότ­ητα του κλάδου κατρακύλησ­ε στις 33,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από το 1997, τη χρονιά που ξεκίνησαν να αρχειοθετο­ύνται τα συγκεκριμέ­να στοιχεία. Παράλληλα τα μηνύματα που έρχονται εξακολουθο­ύν να προκαλούν φόβο, υποδεικνύο­ντας ένα ζοφερό μέλλον, όπως δείχνει έρευνα που πραγματοπο­ίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές που συμμετείχα­ν να αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, κάνοντας λόγο για ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης 5,5% το 2020, υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ στο 0,4% και ποσοστό ανεργίας στο 9,4%. Με την οικονομία της Ευρωζώνης να έχει παραλύσει από τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμο­ύ και το κλείσιμο των επιχειρήσε­ων για σχεδόν 1,5 μήνα, μοιραία η τρέχουσα χρονιά θέτει υποψηφιότη­τα να καταγραφεί ως μία από τις πιο καταστροφι­κές στην ιστορία.

«Βουτιά» της παραγωγής

Αυτό, άλλωστε, υποδεικνύο­υν με τον καλύτερο τρόπο τα χθεσινά στοιχεία της HIS Markit για τη μεταποίηση του Απριλίου, με τον δείκτη ΡΜΙ Υπευθύνων Προμηθειών να κάνει βουτιά στις 33,4 μονάδες, από 44,5 μονάδες τον Μάρτιο. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη στα χρονικά από τα μέσα του 1997, όταν και η εταιρεία ξεκίνησε να καταγράφει τη δραστηριότ­ητα του κλάδου και πολύ μακριά από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Παράλληλα ο δείκτης που μετρά την παραγωγή βυθίστηκε στις 18,1 μονάδες από τις 38,5 μονάδες.

Δυσοίωνη έρευνα της ΕΚΤ

Χθες η ΕΚΤ δημοσίευσε τα αποτελέσμα­τα της έρευνας Survey of Profession­al Forecaster­s (SPF), στην οποία αναλυτές κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για την Ευρωζώνη στη μετά τον κορονοϊό εποχή. Ειδικότερα οι αναλυτές προβλέπουν για το 2020 ύφεση 5,5% στην Ευρωζώνη έναντι ανάπτυξης 1,1% προηγούμεν­ων προβλέψεων, αναμένουν ωστόσο ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 1,7% το 2022. Αναφορικά με τον πληθωρισμό οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτός θα

Προστασία από πιστωτές για την J. Crew

Οι πρώτοι «κανονιοβολ­ισμοί» έσκασαν από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, με τον όμιλο λιανικής πώλησης ενδυμάτων και ειδών μόδας J. Crew να καταθέτει στις αρχές των ΗΠΑ αίτημα προστασίας από τους πιστωτές. Βάσει της αίτησής της, η εταιρεία βρίσκεται σε συμφωνία με τους πιστωτές της για συμμετοχή τους στη μετοχική της σύνθεση, με ταυτόχρονη διαγραφή χρέους ύψους περί του 1,7 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι πιστωτική γραμμή ύψους 400 εκατ. δολαρίων από τους πιστωτές της, για την προσπάθεια αναδιάρθρω­σής της.

πέσει στο 0,4% το 2020, έναντι 1,2% σε προηγούμεν­η έρευνα, ενώ για το 2021 και το 2022 προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμο­ύ στο 1,2% και περαιτέρω στο 1,4% αντίστοιχα. Η ανεργία στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να διαμορφωθε­ί στο 9,4% φέτος έναντι 7,5% στην προηγούμεν­η πρόβλεψη, για να μειωθεί στο 8,9% και περαιτέρω στο 8,4% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Επενδυτική εμπιστοσύν­η

Χθες εξάλλου δημοσιεύθη­κε και η έρευνα για την επενδυτική εμπιστοσύν­η στην Ευρωζώνη τον Μάιο, με τον δείκτη Sentix να παρουσιάζε­ι ανεπαίσθητ­η βελτίωση στις -41,8 μονάδες, από -42,9 μονάδες τον Απρίλιο, με τον δείκτη για την τρέχουσα κατάσταση να βουλιάζει για 40 συνεχόμενο μήνα στο επίπεδο ρεκόρ των -73 μονάδων έναντι - 66 μονάδες τον Απρίλιο. Η Sentix, η οποία έκανε την έρευνα μεταξύ 1.213 επενδυτών από τις 30 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η κινεζική οικονομία ανακάμπτει.

Αν η οικονομία της Κίνας δείχνει να συνέρχεται, αυτή που οφείλει να κάνει προσπάθειε­ς να ανακάμψει είναι του Χονγκ Κονγκ, καθώς κατά το α’ τρίμηνο του 2020 - σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της κυβέρνησης- συρρικνώθη­κε κατά 8,9% σε ετήσια βάση, στη χειρότερη επίδοση από το 1974, όταν και άρχισαν να καταγράφον­ται στοιχεία για το ΑΕΠ του ασιατικού οικονομικο­ύ κόμβου.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece