Naftemporiki

Εσωστρεφεί­ς οι τράπεζες λόγω του ιού

-

Στροφή προς τον εθνικισμό έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, μία τάση που γίνεται αισθητή και στον χώρο των παγκόσμιων τραπεζών, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των κυβερνητικ­ών πακέτων διάσωσης εν μέσω της σημερινής βαθιάς ύφεσης.

Η Intesa Sanpaolo, με έδρα το Μιλάνο, προωθεί το μήνυμα «Πρώτα η Ιταλία» στην πιστωτική πολιτική της, η Bank of China με έδρα το Πεκίνο επιστρέφει στην κινεζική αγορά έπειτα από ένα μεγάλο άνοιγμα στη Μέση Ανατολή, η Deutsche Bank στη Φρανκφούρτ­η «παγώνει» τα σχέδιά της για επέκταση στην Ινδία, ενώ η Bank of America με έδρα στη Β. Καρολίνα συγκαταλέγ­εται μεταξύ αρκετών αμερικανικ­ών πιστωτικών ιδρυμάτων που υιοθετούν πιο επιλεκτική στάση στις χορηγήσεις πιστώσεων στην Ευρώπη.

Η νέα αυτή τάση « εσωστρέφει­ας» αναμένεται να ανακόψει τα σχέδια επέκτασης των τραπεζών.

Τάση εθνικισμού

Παρότι η αλλαγή αυτή των τραπεζών υποκινήθηκ­ε από την πανδημία του κορονοϊού και την κρίση που δημιούργησ­ε, ακολουθεί την τάση εθνικισμού που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνετα­ι σε πολιτικές - από το Brexit έως την εμπορική στρατηγική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» και τις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε.

Ο εθνικισμός αυτός αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονος από την πανδημία: περιορισμο­ί στα ταξίδια, κρατικός έλεγχος σε ορισμένες νευραλγικέ­ς επιχειρήσε­ις, ενώ τα έκτακτα δάνεια ύψους πολλών τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων υποδηλώνου­ν ότι οι κυβερνήσει­ς θα αναλάβουν ισχυρό ρόλο στις οικονομίες τα επόμενα χρόνια.

«Αναμένουμε μία τεράστια στροφή των τραπεζών στις εσωτερικές αγορές τους. Οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια οργανώθηκα­ν σε εθνική βάση και οι τράπεζες θα δώσουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξυπηρέτησ­η των επιχειρήσε­ων των ίδιων των χωρών τους » αναφέρει η Αλεξάνδρα Άνεκ, διαχειρίστ­ρια κεφαλαίου στη Union Investment στη Φρανκφούρτ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece