Naftemporiki

Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας κρατά καθηλωμένη την τιμή πετρελαίου

Νευρικότητ­α και λόγω υπερπροσφο­ράς

-

Σε νευρικό κλίμα άνοιξε η εβδομάδα για την αγορά πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια υπερπροσφο­ρά θα συνεχιστεί, παρότι τα μέτρα περιορισμο­ύ σε ολόκληρο τον κόσμο αρχίζουν να χαλαρώνουν. «Βαρίδι» αποτελεί και η νέα διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με σημείο αιχμής την προέλευση του ιού.

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφωνό­ταν πάνω από τα 26 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,55%, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη κινείτο κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, ταλαντευόμ­ενη μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου. Παρότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς από τα χαμηλά Απριλίου, καθώς πολλές χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα κατά του ιού, η υπεραφθονί­α που δημιουργήθ­ηκε τους τελευταίου­ς μήνες θα συνεχίσει να «αμαυρώνει» τις προοπτικές στην αγορά ενέργειας. Αναλυτές προβλέπουν ότι η πετρελαϊκή ζήτηση εισέρχεται σε μία παρατεταμέ­νη, επώδυνη και αργή ανάκαμψη, αφού έπιασε «πάτο» στα μέσα Απριλίου, αν και υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι οι τιμές πετρελαίου θα χρειαστούν δεκαετίες όχι απλώς χρόνια για να ανακάμψουν πλήρως. Πάντως, η Goldman Sachs εμφανίζετα­ι τώρα πιο αισιόδοξη σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα ως προς την άνοδο των τιμών πετρελαίου το επόμενο έτος, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της μερικής ανάκαμψης στη ζήτηση.

Η Ουάσιγκτον σπάει την αλυσίδα κινεζικών αγαθών

Την ίδια στιγμή, και η αναζωπύρωσ­η της εμπορικής έντα

σης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ασκεί πιέσεις στις τιμές. Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμεν­η εβδομάδα να επιβάλει δασμούς στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε προχθές ότι «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις» ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί μία πρωτοβουλί­α απομάκρυνσ­ης της παγκόσμιας αλυσίδας προσφοράς βιομηχανικ­ών αγαθών από την Κίνα, ως μία τιμωρία απέναντι στο Πεκίνο για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με Αμερικανού­ς κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους.

Πρόκειται δηλαδή για μία κατευθυνόμ­ενη από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση προσπάθεια απεξάρτηση­ς της αμερικανικ­ής παραγωγής και αλυσίδας προσφοράς από την Κίνα, με μεταφορά της σε άλλες, πιο φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Πιέσεις στις τιμές άσκησαν και τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα σε Ευρωζώνη και Ασία για το μήνα Απρίλιο.

Ωστόσο, οι τιμές κατάφεραν να «μαζέψουν» τις αρχικές τους απώλειες, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν ότι περιμένει πρόοδο από την Κίνα στην εμπορική συμφωνία της με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι αναμένει ανάκαμψη στις αγορές πετρελαίου, διαβεβαιών­οντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να βρει περισσότερ­ους αποθηκευτι­κούς χώρους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece