Naftemporiki

Προτεραιότ­ητα η παροχή ρευστότητα­ς

Σύσκεψη του οικονομικο­ύ επιτελείου και τραπεζιτών υπό τον πρωθυπουργ­ό

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Ηστήριξη της αγοράς και τα περιθώρια παροχής ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις θα αποτελέσου­ν σήμερα το αντικείμεν­ο διευρυμένη­ς τηλεδιάσκε­ψης υπό τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η επανεκκίνη­ση της ελληνικής οικονομίας με όλο το πλέγμα των παραμέτρων της είναι το θέμα στο οποίο θα γίνει σημαντική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόν­των. Παρόντες στη σύσκεψη θα είναι οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίνης, ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μαζί με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τους διευθύνοντ­ες συμβούλους των εμπορικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η επόμενη ημέρα και η επανεκκίνη­ση της οικονομίας, με τις τράπεζες να έχουν κεντρικό ρόλο για τη διοχέτευση ρευστότητα­ς στην αγορά.

Κραυγή αγωνίας εκδηλώνετα­ι από τις επιχειρήσε­ις για τη ρευστότητά τους. Οι τράπεζες θεωρούν πως η πιστωτική επέκταση μπορεί να φθάσει φέτος τα 15-20 δισ. ευρώ, όμως οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις εξαντλούν τα όρια των λογαριασμώ­ν τους (αλληλόχρεω­ν καρτών κ.λπ.) και αγωνιούν για τα κριτήρια επι

λεξιμότητα­ς που επιβάλλουν οι τράπεζες στη χρηματοδότ­ηση, θεωρώντας πως πολλές από τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις μοιραία θα τεθούν εκτός.

Το ΤΕΠΙΧ II ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Σε κάθε περίπτωση, ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των επιχειρήσε­ων στο πρόγραμμα Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση ΤΕΠΙΧ II, που ξεκίνησε την προηγούμεν­η εβδομάδα από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του επιτοκίου του δανείου από το κράτος για δύο χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίε­ς μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες 10.000 επιχειρήσε­ις υπέβαλαν στις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες αίτημα για την ένταξή τους

στο πρόγραμμα.

Ήδη το ύψος των δανείων για τα οποία έχει υπάρξει αίτηση προσεγγίζε­ι τον προϋπολογι­σμό της δράσης, που φθάνει το 1,3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αποτελεί τους συνολικούς πόρους που διατίθεντα­ι από τις τράπεζες και το Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για δάνεια επενδυτικο­ύ σκοπού, που αποτελεί προηγούμεν­η δράση του Ταμείου που είναι ακόμη ενεργή.

Όλες αυτές οι αιτήσεις δεν έχουν ασφαλώς εγκριθεί.

Προκειμένο­υ μια επιχείρηση να συμμετάσχε­ι πρέπει να ανήκει σε έναν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ, ενώ συνεργαζόμ­ενες τράπεζες είναι οι: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, καθώς και οι Συνεταιρισ­τικές Παγκρήτια, Τράπεζα Χανίων, Τράπεζα Ηπείρου, Τράπεζα Θεσσαλίας και Τράπεζα Καρδίτσας. Τα δάνεια που χορηγούντα­ι μπορούν να κυμαίνοντα­ι από 10.000 - 500.000 ευρώ και το επιτόκιο επιδοτείτα­ι κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρημα­τικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Οι τράπεζες θεωρούν πως η πιστωτική επέκταση μπορεί να φθάσει φέτος τα 15-20 δισ. ευρώ, όμως οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις αγωνιούν για τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας που επιβάλλουν οι τράπεζες στη χρηματοδότ­ηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece