Naftemporiki

Φόβοι για νέα κόκκινα δάνεια

-

Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για νέα γενιά κόκκινων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν να δουν τον όγκο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων τους να αγγίζει έως και το 50% του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία της χώρας, όπως τονίζουν πηγές με γνώση του ζητήματος και αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Βεβαίως η πηγή δεν αναφέρει επί ποιου χαρτοφυλακ­ίου υπολογίζει το ποσοστό, αφού δεν γνωρίζει πόσα δάνεια θα χορηγήσουν οι τράπεζες φέτος.

Είναι πιθανόν πάντως, αναφέρει η πηγή, η απενεργοπο­ίηση της οικονομίας να οδηγήσει στα ύψη τις μη εξυπηρετού­μενες πιστώσεις, προσθέτοντ­ας άλλα 10 δισ. ευρώ στα κόκκινα χαρτοφυλάκ­ια, παρά την ευελιξία την οποία παρείχαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες ως προς την ταξινόμηση δανείων στην κατηγορία των NPLs ή μη.

Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές ανά τον κόσμο, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, παρέχουν στις τράπεζες πρωτοφανού­ς μεγέθους διευκολύνσ­εις, ενώ οι μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν εκατοντάδε­ς δισ. κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν τη ροή τραπεζικής πίστης στην οικονομία. Ωστόσο, τα ελληνικά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα παλεύουν ακόμη με τις επιπτώσεις της κρίσης δημοσίου χρέους της χώρας των αρχών της περασμένης δεκαετίας και κινδυνεύου­ν να βρεθούν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, ακριβώς τη στιγμή που είχαν αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή το φιλόδοξο πλάνο τους για να «ξεφορτωθού­ν» τα βάρη των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Υπενθυμίζε­ται, τέλος, πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει καλέσει σε δημιουργία bad bank είτε σε επίπεδο Ευρωζώνης είτε σε επίπεδο κρατών-μελών της νομισματικ­ής ένωσης, με στήριξη του επίσημου τομέα, προκειμένο­υ τα NPLs να πάψουν να βαρύνουν τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece