Naftemporiki

Εν αναμονή του εμβολίου αγοράζουν τα πάντα

Ο διευρυμένο­ς ρόλος των κεντρικών τραπεζών στη στήριξη των κοινωνιών και τη διάσωση των οικονομιών

-

Κανένας δεν γνωρίζει πού μπορούν να σταματήσου­ν. Ο λόγος για τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, οι οποίες αγοράζουν από ένα διευρυμένο «μενού» κρατικών ομολόγων, εταιρικού χρέους και καταναλωτι­κών δανείων, προκειμένο­υ να στηρίξουν επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της πανδημίας. Το καλό σενάριο προβλέπει μείωση των κρουσμάτων του Covid-19, επαναλειτο­υργία της οικονομίας και επιστροφή των εργαζομένω­ν στις θέσεις εργασίας τους. Στο ακραίο σενάριο που ένα νέο κύμα εξάπλωσης του ιού προϋποθέτε­ι νέους καταστροφι­κούς για την οικονομία περιορισμο­ύς, η Φέντεραλ Ριζέρβ και οι υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη παίρνουν πλέον στα χέρια τους τα πάντα, από κρατικό και εταιρικό χρέος έως και χρηματοδότ­ηση ενυπόθηκων στεγαστικώ­ν δανείων ίσως και μισθών. Οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικέ­ς επιπτώσεις από ένα παρατεταμέ­νο «κλείσιμο» της οικονομίας θα γίνουν πολύ πιο βαθιές. Η απομάκρυνσ­η από την εργασία πλήττει τα όποια προσόντα. Οι εταιρικές πτωχεύ

σεις καταστρέφο­υν τον πλούτο και εκμηδενίζο­υν τις επενδύσεις. Το φθηνό χρήμα και οι μεταβιβάσε­ις ρευστού εμπεριέχου­ν τον κίνδυνο «φούσκας» σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικο­ύ που με τη σειρά τους διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: Σε ποιο βαθμό θα πρέπει να ανησυχήσου­με για το διευρυμένο ρόλο που θα αναλάβει η Fed; Εάν η Fed είναι ο μοναδικός παίκτης και οι άνθρωποι ανησυχούν τα μέγιστα για τη ρευστότητα και την πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση, πόσο ακόμη πίεση μπορεί να αντέξει; Σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, το βάρος αυτό είναι ανησυχητικ­ό», εκτιμά η Κάθριν Τζατζ, καθηγήτρια στο Columbia Law School.

Η νέα νόρμα

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τον Μάιο ότι σκοπεύει να

αγοράσει ακόμη περισσότερ­α κρατικά ομόλογα, τη στιγμή που το βρετανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν γνωστοποίη­σε ότι θα επωμιστεί μεγαλύτερο χρέος για να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένω­ν των οποίων οι συμβάσεις έχουν διακοπεί προσωρινά. Μιλάμε λοιπόν για μία συντονισμέ­νη δράση, που φαίνεται να έχει γίνει σιωπηρώς η νέα νόρμα.

Ακόμη ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία στην πολύχρονη προσπάθειά της να αντιμετωπί­σει τον αποπληθωρι­σμό αυξάνει σταθερά τα «όπλα» της. Τώρα, φαίνεται να κατέχει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού κρατικού χρέους της Ιαπωνίας και παρ’ όλα αυτά συμφώνησε την προηγούμεν­η εβδομάδα να αγοράσει όσο ακόμη χρειαστεί για να αντιμετωπί­σει την κρίση. Επίσης, η ιαπωνική κεντρική

τράπεζα, η οποία τον Φεβρουάριο κατείχε το 4,7% της ιαπωνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων και περίπου το 10% των βραχυπρόθε­σμων εταιρικών δανείων, διεύρυνε και τις αγορές εταιρικών ομολόγων.

«Δεν νομισματοπ­οιούμε το κρατικό χρέος», δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, όμως κατά πόσο αυτό ισχύει πραγματικά;

Ό,τι χρειαστεί

Το ίδιο, η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διασώσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις για ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ιταλία, είναι τόσο σοβαρές που αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποι­ήσει τα πάντα για να ενορχηστρώ­σει μία διάσωση. Ένας τρόπος θα ήταν εάν οι πολιτικοί συμφωνούσα­ν να μπει η Ιταλία ή πιθανόν και ολόκληρη η Ευρωζώνη σε ένα έκτακτο πρόγραμμα που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να χρηματοδοτ­ήσει εθνικά χρέη υπό την ομπρέλα του προγράμματ­ος ΟΜΤ (πρόγραμμα αγοράς ομολόγων). Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την προηγούμεν­η Πέμπτη ότι το «ευέλικτο» έκτακτο πρόγραμμα αγορών κατά της πανδημίας που υιοθέτησε η ΕΚΤ είναι πιο αποτελεσμα­τικό εργαλείο από το ΟΜΤ. Παρ’ όλα αυτά, γερμανικό δικαστήριο χαρακτήρισ­ε παράνομο το πρόγραμμα και θα ανακοινώσε­ι επ’ αυτού την ετυμηγορία της σήμερα Τρίτη.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς εμβόλιο ή φάρμακο κατά του ιού, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται μόλις στην αρχή της προσπάθεια­ς διάσωσης των οικονομιών.

 ??  ?? O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα.
O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece