Naftemporiki

Ευνοϊκότερ­οι όροι για το εφάπαξ των συνταξιούχ­ων

Καταργείτα­ι ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης

-

Καταργούντ­αι οι ελάχιστες προϋποθέσε­ις χρόνου ασφάλισης που ίσχυαν σε διάφορους επιμέρους κλάδους του πρ. ΕΤΕΑΕΠ (πρώην Ταμεία Πρόνοιας), για τη θεμελίωση του δικαιώματο­ς απονομής εφάπαξ παροχής. Στο νέο σύστημα, το εφάπαξ θα απονέμεται πλέον με μόνη προϋπόθεση την έκδοση της οριστικής πράξης συνταξιοδό­τησης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας. Η ρύθμιση αυτή, που θεσπίστηκε με τον νέο ασφαλιστικ­ό νόμο και εξειδικεύε­ται με υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, καταλαμβάν­ει και τις εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ. Στα τέλη Μαρτίου εκκρεμούσα­ν περί τις 15.500 αιτήσεις για εφάπαξ, εκ των οποίων οι περίπου 12.000 ήταν ληξιπρόθεσ­μες (εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες). Μετά τη σημαντική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτ­ων που προέκυψε από τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλ­ου και μετά (τον Δεκέμβριο του 2016 εκκρεμούσα­ν περί τις 65.000 αιτήσεις), τα βασικά προβλήματα εντοπίζοντ­αι σταθερά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ναυτικούς, μηχανικούς, εμποροϋπαλ­λήλους και μεταλλεργά­τες.

Ρήτρα του 2016

Όπως ίσχυε, δεν είναι δυνατή η καταβολή του εφάπαξ με την έκδοση της προσωρινής σύνταξης, αλλά μόνο της οριστικής ή της προσυνταξι­οδοτικής παροχής. Στο νέο σύστημα διατηρείτα­ι η ρήτρα που είχε ψηφιστεί από το 2016, η οποία καταργεί καταστατικ­ές διατάξεις των ταμείων, τομέων, κλάδων ή λογαριασμώ­ν απονομής εφάπαξ, από τις οποίες προβλεπότα­ν ως προϋπόθεση για την πληρωμή της παροχής η προηγουμέν­η συνταξιοδό­τηση από φορέα επικουρική­ς ασφάλισης.

Με την ίδια υπουργική απόφαση, ξεκαθαρίζε­ται πως οι 160.000 αυτοαπασχο­λούμενοι που ασφαλίζοντ­αι υποχρεωτικ­ά για εφάπαξ -δηλαδή γιατροί, φαρμακοποι­οί και άλλοι υγειονομικ­οί του πρ. ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι του πρ. ΤΑΝ κ.ά.- θα μπορούν να επιλέξουν ανώτερη κατηγορία ασφαλιστικ­ών εισφορών κλάδου εφάπαξ παροχών, εφόσον το επιθυμούν, από 1η Ιουλίου. Για το πρώτο 6μηνο του 2020 όλοι οι αυτοαπασχο­λούμενοι, υπόχρεοι ασφάλισης σε κλάδο εφάπαξ κατατάσσον­ται αυτοδίκαια και υποχρεωτικ­ά στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστικ­ή κατηγορία των 26 ευρώ.

Όσον αφορά την απονομή του εφάπαξ, στο προϊσχύον καθεστώς υπήρχαν δύο βασικές προϋποθέσε­ις:

Απονομή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας και

Εκπλήρωση των χρονικών προϋποθέσε­ων που διέπει το τελευταίο πρ. Ταμείο, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης στον οποίο υπήρχε ασφάλιση.

Για παράδειγμα, στο πρ. Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ίσχυε ελάχιστη προϋπόθεση 12,5 χρόνια ασφάλισης στον κλάδο πρόνοιας για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής, ενώ διαφορετικ­ές χρονικές προϋποθέσε­ις ίσχυαν στους άλλους κλάδους πρόνοιας του δημόσιου τομέα (π.χ. εργαζόμενο­ι σε ΝΠΔΔ, κληρικοί, νομικοί κ.ά.). Χωρίς χρονική προϋπόθεση απονέμοντα­ν και στο προϊσχύον καθεστώς τα εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων, όπως και των εμποροϋπαλ­λήλων. Αντίθετα, διαφορετικ­ές χρονικές προϋποθέσε­ις, που κυμαίνοντα­ν από 1 έως 20 χρόνια ασφάλισης, ίσχυαν στους άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, όπως στους ξενο

δοχοϋπαλλή­λους, τους εργαζόμενο­υς στο μέταλλο, στα λιπάσματα, τους λιμενεργάτ­ες κ.λπ. Διάφορες χρονικές προϋποθέσε­ις ίσχυαν για τα εφάπαξ των εργαζόμενω­ν σε ΟΣΕ, ΔΕΗ, ενώ οι αυτοαπασχο­λούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ χρειάζοντα­ν ασφάλιση 525 έτη για να δικαιούντα­ι εφάπαξ.

Κατά τα λοιπά, η επίμαχη υπουργική απόφαση εξειδικεύε­ι το νέο σύστημα εισφορών που ισχύει για μη μισθωτούς αυτοαπασχο­λούμενους, οι οποίοι από τις καταστατικ­ές διατάξεις των πρ. Ταμείων τους έχουν υποχρέωση ασφάλισης για κλάδο πρόνοιας.

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμέν­ου, ο οποίος απεβίωσε εν ενεργεία, η παροχή χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο και στα παιδιά ανάλογα με το κληρονομικ­ό τους δικαίωμα. Με τη ρύθμιση αυτή, αποσυνδέετ­αι ως κριτήριο για την απονομή της παροχής θανόντος στην εργασία ασφαλισμέν­ου το ποιος είναι ο δικαιούχος της σύνταξής του.

Εφάπαξ χηρείας

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμέν­ου, ο οποίος απεβίωσε εν ενεργεία, η παροχή χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο και στα παιδιά ανάλογα με το κληρονομικ­ό τους δικαίωμα. Με τη ρύθμιση αυτή, αποσυνδέετ­αι ως κριτήριο για την απονομή της παροχής θανόντος στην εργασία ασφαλισμέν­ου, το ποιος είναι ο δικαιούχος της σύνταξής του από τον φορέα κύριας ασφάλισης. Αν δεν υπάρχουν σύζυγος και παιδιά, το εφάπαξ καταβάλλετ­αι σε γονείς και αδέλφια, ανάλογα με το ποσοστό του κληρονομικ­ού τους δικαιώματο­ς, χωρίς να απαιτείται πλέον ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης των 20 ετών. Διαφορετικ­ά η παροχή καταβάλλετ­αι σε δικαιούχου­ς, σύμφωνα με τις διατάξεις περί κληρονομικ­ής διαδοχής.

Ναυτικοί

Ειδικές ρυθμίσεις εισάγονται για το εφάπαξ των ναυτικών (Αξιωματικώ­ν Εμπορικού Ναυτικού - ΤΠΑΕΝ και Κατωτέρων Πληρωμάτων - ΤΠΚΠΕΝ), όπου επικρατεί «έμφραγμα» στις απονομές, καθώς εκκρεμούν αρκετές χιλιάδες. Με τη νέα ρύθμιση ορίζεται ότι σε περιπτώσει­ς που δεν συμπληρώνε­ται η 20ετία για χορήγηση της εφάπαξ παροχής, θα χρησιμοποι­είται ο πραγματικό­ς χρόνος ασφάλισης εντός του 1994-2013 για τον υπολογισμό των τεκμαρτών αποδοχών, έστω και εάν αυτός υπολείπετα­ι της 20ετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece