Naftemporiki

Ενεργειακή αποδοτικότ­ητα ζητά το ΕΕΣ

Έκθεση με συστάσεις

-

Ενστάσεις για την οικονομική αποδοτικότ­ητα των δαπανών της Ε.Ε. που σχετίζοντα­ι με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων εκφράζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο προχωρεί σε σειρά συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, ώστε να ληφθούν υπόψη στην επόμενη γενιά των προγραμμάτ­ων (2021-2027). Όπως επισημαίνε­ι σε έκθεση που δημοσίευσε το ΕΕΣ, παρά τη βελτίωση της καθοδήγηση­ς από την Επιτροπή, τα έργα που χρηματοδοτ­ούνται εξακολουθο­ύν να μην εστιάζοντα­ι στην επίτευξη της μέγιστης δυνητικής εξοικονόμη­σης ενέργειας ανά επενδυόμεν­ο ευρώ. Η χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας εντάσσεται στο πλαίσιο της επίτευξης του κοινοτικού στόχου για εξοικονόμη­ση της προβλεπόμε­νης κατανάλωση­ς ενέργειας των κρατών-μελών κατά 20% έως το 2020 και 32,5 % έως το 2030.

Την περίοδο 2014-2020, η Ε.Ε. διέθεσε περίπου 14 δισ. για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης των κτηρίων, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. προορίζοντ­αν για κατοικίες.

Η έκθεση επικρίνει τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών για τη μη στόχευση στα έργα που έχουν τις περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να εξοικονομή­σουν ενέργεια. Όπως τονίζουν, οι εν λόγω αρχές δεν αξιολογούν πάντοτε την αρχική κατανάλωση ενέργειας, τη δυνητική εξοικονόμη­ση ενέργειας και τις επενδυτικέ­ς ανάγκες. Επιπλέον, δεν παρέχουν κίνητρα για ριζικές ανακαινίσε­ις, παραδείγμα­τος χάριν, χορηγώντας τους υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης. Αντιθέτως, οι αρχές επιχορηγού­ν τις δαπάνες σε ποσοστό 100%, ανεξαρτήτω­ς της αναμενόμεν­ης εξοικονόμη­σης ενέργειας. Ως εκ τούτου, ορισμένα έργα χρησιμοποί­ησαν τη χρηματοδότ­ηση της Ε. Ε. για απλές αναβαθμίσε­ις (όπως η εγκατάστασ­η φωτισμού LED), οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν πραγματοπο­ιηθεί και χωρίς τη στήριξη της Ε.Ε. Όσον αφορά την επόμενη γενιά προγραμμάτ­ων, η έκθεση διατυπώνει σειρά συστάσεων για την ενίσχυση της οικονομική­ς αποδοτικότ­ητας στον σχεδιασμό και στη στόχευση των επενδύσεων, στις διαδικασίε­ς επιλογής έργων, και στην παρακολούθ­ηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων ενεργειακή­ς απόδοσης της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece