Naftemporiki

Μέτρα Κομισιόν υπέρ αγροδιατρο­φικού τομέα

Κονδύλια Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τη χρησιμοποί­ηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των αγροτών και γεωργικών επιχειρήσε­ων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη-μέλη μπορούν να μεταφέρουν το 1% των κονδυλίων κάθε προγράμματ­ος αγροτικής ανάπτυξης και να το δώσουν σε παραγωγούς και μικρομεσαί­ες γεωργικές επιχειρήσε­ις που πλήττονται από τον κορονοϊό. Πρόκειται για μια στοχοθετημ­ένη ρευστότητα με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, η οποία μπορεί να δοθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο μέχρι 5.000 ανά αγρότη και 50.000 ανά μμε.

Στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθη­καν ως περαιτέρω αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού περιλαμβάν­ονται επίσης και τα εξής:

Ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοπ­οίησης: η Επιτροπή προτείνει να χορηγηθεί ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοπ­οίησης για τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα (αποκορυφωμ­ένο γάλα σε σκόνη, βούτυρο, τυρί) και για το προϊόντα κρέατος (βόειο, πρόβειο και αίγειο κρέας). Το καθεστώς αυτό θα επιτρέψει την προσωρινή απόσυρση προϊόντων από την αγορά για τουλάχιστο­ν 2 έως 3 μήνες και κατά μέγιστο 5 έως 6 μήνες. Το μέτρο θα προκαλέσει μείωση της προσφοράς στην αγορά και μακροπρόθε­σμα θα επιφέρει την εξισορρόπη­σή της.

Ευελιξία όσον αφορά προγράμματ­α στήριξης της αγοράς: η Επιτροπή θα επιδείξει ευελιξία στην εφαρμογή των προγραμμάτ­ων στήριξης της αγοράς για το κρασί, τα οπωροκηπευ­τικά, το ελαιόλαδο, τη μελισσοκομ­ία και για το πρόγραμμα για τα σχολεία (γάλα, φρούτα και λαχανικά). Έτσι, οι προτεραιότ­ητες χρηματοδότ­ησης θα μπορέσουν να στραφούν προς τα μέτρα διαχείριση­ς της κρίσης για όλους τους τομείς.

Έκτακτη παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε.: για τους τομείς του γάλακτος, της ανθοκομίας και της πατάτας, η Επιτροπή θα εγκρίνει παρέκκλιση από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμ­ού δυνάμει του άρθρου 222, η οποία θα επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευ­σης να λαμβάνουν μέτρα αυτοοργάνω­σής τους στην αγορά. Συγκεκριμέ­να, στους εν λόγω τομείς θα δοθεί η δυνατότητα συλλογικής λήψης μέτρων για τη σταθεροποί­ηση της αγοράς. Για παράδειγμα, στον τομέα του γάλακτος θα επιτραπεί να προγραμματ­ίζεται συλλογικά η παραγωγή γάλακτος και στους τομείς της ανθοκομίας και της πατάτας θα επιτραπεί η απόσυρση προϊόντων από την αγορά. Επίσης, θα επιτραπεί η αποθεματοπ­οίηση από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευ­σης. Οι σχετικές συμφωνίες και αποφάσεις θα ισχύουν για έξι μήνες κατά μέγιστο.

Η νέα δέσμη μέτρων έρχεται σε συνέχεια μιας ολοκληρωμέ­νης δέσμης, που είχε εγκριθεί με την εμφάνιση της πανδημίας για τη στήριξη του αγροδιατρο­φικού τομέα στην τρέχουσα κρίση, όπως η αύξηση των ποσών των κρατικών ενισχύσεων, η αύξηση του ύψους των προκαταβολ­ών και η παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων πληρωμής. Η μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες της κοινής γεωργικής πολιτικής έχει ως στόχο την ελάφρυνση του διοικητικο­ύ φόρτου για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece