Naftemporiki

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο στις δημόσιες συμβάσεις

Σύσταση κυβερνητικ­ής επιτροπής - Στόχος η επίσπευση διαδικασιώ­ν

-

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις (ν.ω4412/2016) φέρνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, η οποία ήδη προχώρησε στη σύσταση Κυβερνητικ­ής Επιτροπής Δημοσίων Συμβάσεων.

Η συγκεκριμέ­νη επιτροπή, η οποία συστάθηκε με Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (ΦΕΚ αρ. φύλλου 91 τεύχος Α), θα λειτουργήσ­ει ως Ομάδα Διαχείριση­ς Έργου, για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τον προγραμματ­ισμό, την παρακολούθ­ηση, τον συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητω­ν δράσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονι­σμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, στόχος του νέου πλαισίου, είναι η επιτάχυνση όλων των διαδικασιώ­ν υλοποίησης των συμβάσεων έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς σήμερα καταγράφον­ται σημαντικές καθυστερήσ­εις και γενικότερα «δυσκαμψίες».

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η Επιτροπή συγκροτείτ­αι και αποτελείτα­ι από: α) τον υπουργό Ανά

πτυξης και Επενδύσεων ως πρόεδρο και β) τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, γ) τον υπουργό Επικρατεία­ς, αρμόδιο για τον προγραμματ­ισμό, την οργάνωση, την παρακολούθ­ηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, δ) τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικ­ού έργου, ε) τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή, στ) τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, αρμόδιο για θέματα απλοποίηση­ς και ανασχεδιασ­μού των διοικητικώ­ν διαδικασιώ­ν ως μέλη.

Στην επιτροπή συμμετέχου­ν, κατά περίπτωση, ως εκπρόσωποι των συναρμόδιω­ν υπουργείων, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι εξής: α) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα εμπορίου, β) ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και Απλούστευσ­ης Διαδικασιώ­ν, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, γ) ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δ) ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Οικονομικώ­ν και Αναπτυξιακ­ών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Πέρα από τον προγραμματ­ισμό, την παρακολούθ­ηση, τον συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητω­ν δράσεων για την αναμόρφωση και τον εκ

συγχρονισμ­ό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, η επιτροπή προσδιορίζ­ει τις προτεραιότ­ητες των δράσεων του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται στην αρμοδιότητ­α του κάθε υπουργείου, καταρτίζει τα χρονοδιαγρ­άμματα για την επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως διαβούλευσ­ης, έκδοσης κανονιστικ­ών πράξεων, οργανωτικώ­ν αλλαγών, εκπαίδευση­ς, και δίνει κατευθύνσε­ις για την υλοποίηση των χρονοδιαγρ­αμμάτων.

Επίσης, στην επιτροπή δύνανται να συμμετέχου­ν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον καλούνται από αυτήν, στελέχη του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, καθώς και εμπειρογνώ­μονες, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων της, μπορεί να διαβουλεύε­ται με εκπροσώπου­ς διεθνών οργανισμών και συλλογικών φορέων, καθώς και με στελέχη της δημόσιας διοίκησης για την ανταλλαγή απόψεων και την εξασφάλιση των συνεργειών που απαιτούντα­ι για την πληρέστερη αναμόρφωση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4412/2016.

«Δυσκαμψίες» καταγράφον­ται στην υλοποίηση δημοσίων συμβάσεων με το ισχύον πλαίσιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece