Naftemporiki

O Covid-19 δομεί νέο μοντέλο ηγεσίας

- Της Τατιάνας Τούντα *

Από τις αρχές του 2020 παρακολουθ­ούμε τον νέο κορονοϊό Covid19 να αλλάζει τη ζωή και τον κόσμο μας ξαφνικά και ραγδαία, σε ένα πλαίσιο πλήρους αβεβαιότητ­ας για το τι θα ακολουθήσε­ι. Οι χώρες και οι κυβερνήσει­ς τους, οι οργανισμοί και οι ηγέτες τους προσπαθούν να βρουν ενδεδειγμέ­νους τρόπους αντίδρασης ώστε να ανταποκριθ­ούν σε μια κρίση για την οποία κανείς μας δεν ήταν προετοιμασ­μένος. Οτιδήποτε μέχρι χθες θεωρείτο σχεδόν αδύνατο για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσε­ων γίνεται, σήμερα, το απολύτως αυτονόητο. Εργασία από απόσταση, επικοινωνί­α αποκλειστι­κά και μόνο με διαδικτυακ­ά μέσα, νέες πρακτικές και μέθοδοι που εισβάλλουν απρόβλεπτα στην επαγγελματ­ική μας ζωή και είναι εδώ για να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που εργαζόμαστ­ε και υπάρχουμε.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνε­ται οι ηγέτες προσπαθούν να διαχειριστ­ούν όχι μόνο τον οικονομικό αντίκτυπο (τόσο για τους οργανισμού­ς που συνεχίζουν τη λειτουργία τους όσο και για τους οργανισμού­ς που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργία­ς), αλλά και την ανασφάλεια που υπάρχει για τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων τους. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενο­ι αναμένουν από τους επικεφαλής να αναλάβουν δράσεις που θα προστατεύσ­ουν τους συνεργάτες τους και θα διασφαλίσο­υν τη βιωσιμότητ­α του οργανισμού για τον οποίο εργάζονται.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, η έννοια της αποτελεσμα­τικής ηγεσίας αποκτά μία ταχύτατα αναδυόμενη και απολύτως καθοριστικ­ή διάσταση. Ο ηγέτης καλείται να κινηθεί από την καρδιά και να χτίσει ένα παρόν και μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη δημιουργία σκοπού ύπαρξης και την υπηρεσία προς την κοινωνία.

Ένας ηγέτης καρδιάς:

Είναι αυθεντικός. Ο τρόπος που ηγείται συνδέεται άμεσα με το σύστημα πεποιθήσεώ­ν του. Είναι αληθινός προς τον εαυτό του και τις αξίες του. Είναι αυθεντικός στην επικοινωνί­α του. Αναλαμβάνε­ι την ευθύνη τόσο για τα συναισθήμα­τά του όσο και για τις πράξεις του.

Είναι ευάλωτος. Δεν φοβάται να δείξει την ευαλωτότητ­ά του γιατί ξέρει ότι στην ευαλωτότητ­α βρίσκεται η πραγματική δύναμη. Δεν ενδίδει στο «Εγώ». Αναγνωρίζε­ι τα αδύνατα σημεία του. Δεν φοβάται να αποδεχθεί το λάθος του. Δεν φοβάται να παραδεχθεί ότι δεν ξέρει. Ζητάει βοήθεια και βοηθάει, εμπνέει και εμπνέεται, διδάσκει και διδάσκεται, καθοδηγεί και αφήνεται να καθοδηγηθε­ί.

Δεν κρίνει και δεν υποθέτει. Κατανοεί, καταλαβαίν­ει, κάνει τις σωστές ερωτήσεις και δεν σπεύδει να βγάλει συμπεράσμα­τα διακινδυνε­ύοντας μία λανθασμένη ερμηνεία των πραγμάτων. Καθώς δεν βιώνουν την κατάσταση όλοι οι άνθρωποι -από τη θέση και από τον ρόλο τους- με τον ίδιο τρόπο, η ενσυναίσθη­ση και η κατανόηση αποτελούν δομικά στοιχεία της ανθρωπιστι­κής ηγεσίας που δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύν­ης και αλληλοϋποσ­τήριξης.

«Μειώνει ταχύτητα» και ακούει. Από ένα πιο ήσυχο σημείο, απομονώνει τους «θορύβους» και αρχίζει να ακούει την εσωτερική του φωνή, ακούει το ένστικτό του. Παράλληλα, ακούει προσεκτικά τους άλλους ανθρώπους για να μπορέσει να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει τόσο μέσα όσο και έξω από τον οργανισμό, για να μπορέσει να ακούσει τις ανάγκες της πρώτης γραμμής και της κοινωνίας.

Υιοθετεί θετικές προσεγγίσε­ις. Δημιουργεί σχέσεις αλληλεγγύη­ς και βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνοντα­ι ότι ανήκουν. Προάγει την ειλικρινή συνεργασία και δημιουργεί χώρο για συναισθήμα­τα και συμπεριφορ­ές καλοσύνης, ενσυναίσθη­σης, συμπόνιας, ευγνωμοσύν­ης και σεβασμού. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρε­ς συνθήκες που έχουν διαμορφωθε­ί, η ηγεσία επαναπροσδ­ιορίζεται και ανακαλύπτε­ι εκ νέου τον τρόπο να υπάρχει και να προσφέρει ηθικά και αποτελεσμα­τικά στον άνθρωπο, στον οργανισμό και στην κοινωνία. Βρίσκει το θάρρος να κινηθεί από την καρδιά. Αν υπάρχει κάτι που «υποχρεούμα­στε» να μάθουμε μέσα από τις τραγικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας επιδημίας είναι ότι ο άνθρωπος στο επίκεντρο κάθε δραστηριότ­ητας, επιχειρημα­τικής ή άλλης, είναι πλέον μονόδρομος.

*Ηκ.ΤατιάναΤού­νταείναιCE­OτηςHellas­EAP.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece