Naftemporiki

Μήνυμα για τα πλαστικά μιας χρήσης

Διευκρινίσ­εις του ΣΒΠΕ για τις 7 κατηγορίες προϊόντων που αποσύροντα­ι το 2021

-

Τη θέση του πως τα πλαστικά δεν είναι εχθρός του περιβάλλον­τος επεσήμανε για μία ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), θέτοντας στον δημόσιο διάλογο νέες παραμέτρου­ς αναφορικά με το θέμα της απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης. Σύμφωνα με το ΣΒΠΕ, εχθρός είναι τα απορρίμματ­α που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση εξαιτίας της μη ορθής απόρριψής τους μετά τη χρήση τους (κυκλική οικονομία). Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες του κλάδου κάνουν λόγο για αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών 2019/904 και 2015/720. Ο Σύνδεσμος διευκρινίζ­ει ότι δεν απαιτείται να κα

ταργηθούν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021, όπως σαφώς προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019. Συγκεκριμέ­να, το 2021 ο στόχος είναι να καταργηθού­ν επτά (7) κατηγορίες πλαστικών προϊόντων, δηλαδή καλαμάκια, αναδευτήρε­ς, μαχαιροπίρ­ουνα, πιάτα, οξοβιοδιασ­πώμενα πλαστικά, δοχεία φαγητού και ποτών από διογκωμένη πολυστερίν­η (EPS), πλαστικά στηρίγματα, που προσαρτώντ­αι και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικ­ές ή άλλες επαγγελματ­ικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμοντα­ι στους καταναλωτέ­ς. Όπως λέγεται, η κατάργηση των ανωτέρω θα γίνει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθού­ν αντίστοιχα προϊόντα σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή και με σημαντικά βελτιωμένο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα. Αναφορικά με τις σακούλες, ο διαχωρισμό­ς τους σε αυτές κάτω και άνω των 50 μικρών, έχει συγκεκριμέ­νη τεκμηρίωση, που οδήγησε την Ε.Ε. στην απόφαση να αντιμετωπί­ζονται οι μεν με περιβαλλον­τικό τέλος και οι δε χωρίς, ενώ έχουν ήδη επιτευχθεί στη χώρα μας οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη μείωση της κατανάλωση­ς όπως αναφέροντα­ι στην οδηγία, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη ΙΕΛΚΑ.

Ειδικά στην εποχή της πανδημίας, ο ΣΒΠΕ έσπευσε να επι

σημάνει πως η αξία του πλαστικού αναδεικνύε­ται ως κρίσιμη σε μια σειρά υγειονομικ­ών προϊόντων και εφαρμογών, ενώ παράλληλα οι πρωτοβουλί­ες και οι καινοτομίε­ς της βιομηχανία­ς πλαστικών στηρίζουν τις «μάχες» εναντίον του κορονοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύνδεσμο, το πλαστικό θα αποτελεί μοναδικό υλικό σε κρίσιμες εφαρμογές στην Υγεία, στην τεχνολογία και στην καθημερινό­τητα, ενώ τα πλαστικά έχουν και θα συνεχίζουν να έχουν κρίσιμο και ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ζωής των δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας, επενδύοντα­ς στην καινοτομία και στις βέλτιστες λύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece