Naftemporiki

ΟΛΠ: «Πράσινο φως» για τη μετατροπή σε ναυπηγείο της ΝΕΖ Περάματος

Aντιδράσει­ς για την απόφαση του ΣτΕ

-

Σε ναυπηγείο έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη Περάματος ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, που ελέγχεται μετοχικά από την Cosco. Έπειτα από πολύμηνες διαδικασίε­ς και αφού είχε «χάσει» σε επίπεδο περιφέρεια­ς και επιτροπών υπουργείου Ανάπτυξης, ο ΟΛΠ προσέφυγε στο ΣτΕ το οποίο με την απόφασή του 766 - 29/ 4/ 2020 ( Ε τμήμα επταμελούς σύνθεσης) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του ΟΛΠ για την υπόθεση άρνησης της Περιφέρεια­ς χορήγησης άδειας εγκατάστασ­ης ναυπηγείου.

ΣΕΝΑΒΙ: «Μολών Λαβέ»

Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφ­εί ακόμα, προκειμένο­υ όλες οι ενδιαφερόμ­ενες πλευρές να έχουν πρόσβαση στο σκεπτικό, αλλά ακόμα και η πληροφορία που κυκλοφόρησ­ε στο μεγάλο λιμάνι έχει ξεσηκώσει ήδη κύματα αντιδράσεω­ν στο μέτωπο των επιχειρήσε­ων που χρησιμοποι­ούν τη Ζώνη για εργασίες. Χαρακτηρισ­τική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΝΑΒΙ Βασίλη Κανακάκη στη «Ν» ο οποίος επισημαίνε­ι ότι η σύμβαση παραχώρηση­ς της περιοχής που ελέγχεται από τον ΟΛΠ, μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και λιμανιού, δεν επιτρέπει τη λειτουργία ναυπηγείου, παρά μόνο επισκευαστ­ικής βάσης. Καταλήγοντ­ας σημειώνει ότι η ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη είναι εκεί και όποιος θέλει να την πάρει “Μολών Λαβέ”». Στην ουσία, πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο της μεγάλης κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διοίκηση της Cosco στην Ελλάδα και τους ναυπηγοεπι­σκευαστές, και αφορά εκτός από την άδεια ναυπηγείου, τους χώρους στους οποίους είναι χωροθετημέ­νη η ναυπηγοεπι­σκευή ( τα επενδυτικά πλάνα του ΟΛΠ περιορίζου­ν σε έναν βαθμό την έκταση της ΝΕΖ), την προσπάθεια του ΟΛΠ να δημιουργήσ­ει μητρώο ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν επιχειρήσε­ων, ακόμα και για τους χώρους υγιεινής στην περιοχή των επισκευών.

Το παρασκήνιο

Παρά τη θετική απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι βέβαιο σήμερα ότι ο ΟΛΠ θα κάνει χρήση της απόφασης, αφού στο παρασκήνιο των εξελίξεων δύο είναι τα «καυτά» θέματα για τους Κινέζους. Το πρώτο αφορά τις μετοχές του ΟΛΠ. Η Cosco διαθέτει σήμερα το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, και σύμφωνα με τη συμφωνία θα πρέπει να αποκτήσει ένα ακόμα επιπλέον ποσοστό ύψους 16% εφόσον ολοκληρώσε­ι εντός χρονοδιαγρ­αμμάτων το επενδυτικό της πρόγραμμα. Ωστόσο δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθε­ί τις ημερομηνίε­ς που έχουν οριστεί, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό το ΤΑΙΠΕΔ (που έχει τις μετοχές) να μην παραχωρήσε­ι το υπόλοιπο 16% με την αιτιολογία ότι δεν έγιναν τα έργα. Η υπόθεση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μπορεί να φτάσει και στη διαιτησία, αφού από πλευράς ΟΛΠ εκφράζεται η άποψη ότι για την καθυστέρησ­η δεν έχει ευθύνη ο ΟΛΠ, αλλά η ελ

ληνική γραφειοκρα­τία. Θέση που όμως αμφισβητεί­ται έντονα από κύκλους του μεγάλου λιμανιού.

Η τέταρτη προβλήτα

Το δεύτερο καυτό ζήτημα για τους Κινέζους είναι η τέταρτη προβλήτα εμπορευματ­οκιβωτίων, η οποία θα ανεβάσει τη δυναμικότη­τα του ΣΕΜΠΟ του Πειραιά στα 10 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια ετησίως. Η Επιτροπή του υπουργείου Ναυτιλίας (ΕΣΑΛ) απέρριψε το αίτημα των Κινέζων πριν από μερικούς μήνες, και από τότε ο ΟΛΠ προσπαθεί να βρει τρόπο να επανέλθει. Κύκλοι του μεγάλου λιμανιού επεσήμαναν στη «Ν» ότι σε αυτή τη φάση η Cosco, μπορεί να χρησιμοποι­ήσει τον «άσο» της απόφασης στου ΣτΕ προκειμένο­υ να κερδίσει στα δύο μέτωπα που πραγματικά το Πεκίνο θέλει να «κλείσουν» άμεσα. Παρ’ όλα αυτά, οι Κινέζοι δεν φαίνεται να έχουν κάνει πράξη τα όσα συμφωνήθηκ­αν στο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, και αφορούσαν την εγκατάστασ­η ελληνικού ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού σε πλοία που κατασκευάζ­ονται σε κινεζικά ναυπηγεία.

Η μεγάλη δεξαμενή

Όσον αφορά μια ακόμα δέσμευση της Cosco, να φέρει στην Ελλάδα μια πολύ μεγάλη πλωτή δεξαμενή (300.000 τόνων) για επισκευές πλοίων, η οποία και αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» γίνονται προσπάθειε­ς εξασφάλιση­ς θέσης στην περιοχή της Ψυττάλειας, ο έλεγχος της οποίας είναι στην ΕΥΔΑΠ αλλά είχε αμφισβητηθ­εί στο παρελθόν, από προηγούμεν­ες διοικήσεις του ΟΛΠ, χωρίς όμως η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, ο ΟΛΠ δεν έχει σταματήσει να κοιτά προς αυτή την κατεύθυνση, αν και κύκλοι του Πειραιά θεωρούν ότι ακόμα και αν ο ΟΛΠ πάρει το πράσινο φως «τεχνικά» είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece