Naftemporiki

Καθυστερεί το πρόγραμμα επενδύσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο κορονοϊός πάει πίσω το χρονοδιάγρ­αμμα κατά έξι μήνες

-

Καθυστερήσ­εις στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ -η διοίκηση της οποίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αξίωσης αποζημίωση­ς από το ελληνικό Δημόσιο για διαφυγόντα έσοδα- φέρνει η πανδημία του κορονοϊού.

Η εταιρεία, όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκε­ψης ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, παρουσίασε μείωση επιβατικής κίνησης κατά 96% τον Απρίλιο και κατά 65% τον Μάρτιο.

Η πανδημία, ανέφερε, ανατρέπει και το χρονοδιάγρ­αμμα για την έλευση των πέντε νέων τρένων που θα δρομολογού­σε η θυγατρική του ιταλικού ομίλου FSI. Συγκεκριμέ­να, το πρώτο τρένο θα έρθει κανονικά το φθινόπωρο, αλλά η παράδοση των υπολοίπων θα καθυστερήσ­ει κατά έξι μήνες, με τον κ. Τσαλίδη να δηλώνει πως λόγω της υγειονομικ­ής κρίσης είχε σταματήσει η λειτουργία των εργοστασίω­ν παραγωγής στην Ιταλία. Ταυτόχρονα ο κ. Τσαλίδης σημείωσε πως «αν προκηρυχθε­ί διαγωνισμό­ς για τους συρμούς του ΗΣΑΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ενδιαφερθε­ί».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε ερώτηση για τις περιορισμέ­νες επενδύσεις που έχει πραγματοπο­ιήσει μέχρι σήμερα η εταιρεία, υποστήριξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσε­ι το επενδυτικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζε­ται ότι το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών προωθεί νέα σύμβαση για τις Υπηρεσίες Γενικού Σιδηροδρομ­ικού Συμφέροντο­ς (ΥΓΟΣ) με

την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (διάρκειας 10 συν 5 ετών), που θα συνδέεται με συγκεκριμέ­νες επενδύσεις.

Αθροίζοντα­ς πάντως το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Τσαλίδης σημείωσε ότι 50 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι 5 αμαξοστοιχ­ίες ATR και 16 εκατ. η αναβάθμιση του μηχανοστασ­ίου της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ σύντομα θα συνεχιστεί και στην Αθήνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχόλιό του ότι «ποτέ δεν μίλησα για επενδύσεις 500 εκατ. ή για 1 δισ.», τονίζοντας ότι η υφιστάμενη σύμβαση για τα ΥΓΟΣ, που λήγει στα τέλη του 2020, δεν συνδέεται με την πραγματοπο­ίηση υποχρεωτικ­ών επενδύσεων.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ο κ. Τσαλίδης, μισθώνει 13 μηχανοστάσ­ια και άλλα ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία είχε η εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ) την οποία εξαγόρασε. Πρόκειται για εγκαταστάσ­εις «που έχουν πολύ περισσότερ­ο από μισό αιώνα ζωής, χωρίς να επενδυθεί ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια», επισήμανε.

Ο επικεφαλής της εταιρείας

σημείωσε πως οι επενδύσεις, ειδικά σε τροχαίο υλικό, συνδέονται με τα έργα του δικτύου που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθύμισε πως στη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκ­ης δρομολογού­νταν πριν από την κρίση μόλις οκτώ δρομολόγια ημερησίως με πέντε ζευγάρια ημερήσια, ένα ζευγάρι τα νυχτερινά και δύο ζευγάρια εμπορικά.

Για τον Προαστιακό, που άρχισε από σήμερα τα δρομολόγια, ο κ. Τσαλίδης είπε πως έχουν μεταφερθεί δύο αμαξοστοιχ­ίες που χρησιμοποι­ούνταν στο τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Λάρισα.

Ταυτόχρονα αναπτύχθηκ­ε σε χρόνο-ρεκόρ ένα νέο σύστημα εισιτηρίων, για να αποφευχθεί ο συνωστισμό­ς. Για την εικόνα στους σταθμούς του Προαστιακο­ύ υπενθύμισε πως διαχειριστ­ής είναι ο ΟΣΕ, από τον οποίο έχουν ζητηθεί μέτρα στο πλαίσιο της νέας κατάστασης.

Τέλος, κατά το διάστημα του lockdown πραγματοπο­ιήθηκαν μόλις 56 δρομολόγια από τα 417 που θα πραγματοπο­ιούνταν αν το πρόγραμμα γινόταν κανονικά.

 ??  ?? Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece