Naftemporiki

Με «αντισώματα» το γερμανικό ενδιαφέρον

Ακλόνητα 9 στα 10 πλάνα στην Ελλάδα

-

Ενεργό διατηρούν το επενδυτικό τους πρόγραμμα στην Ελλάδα οι 9 στις 10 επιχειρήσε­ις- μέλη του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου παρά τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλούντ­αι στην οικονομία από τον Covid-19.

Όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην αγορά και εν γένει στην οικονομία (έρευνα η οποία πραγματοπο­ιήθηκε πριν από τη σταδιακή άρση του lockdown), το 89,87% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι θα υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια και κατά 73,75% εκτιμούν ότι οι εταιρείες του θα επιστρέψου­ν στην κανονικότη­τα σε διάστημα το πολύ έξι μηνών από την άρση των απαγορευτι­κών μέτρων.

Ωστόσο, οι περισσότερ­οι από τους συμμετέχον­τες στην έρευνα προβλέπουν ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα έως ότου επικρατήσο­υν συνθήκες ομαλότητας συνολικά στην οικονομία.

Ενίσχυση παρουσίας

«Όπως στην κρίση χρέους της χώρας, έτσι και στην πανδημική κρίση οι επιχειρήσε­ις-μέλη και ειδικότερα οι εταιρείες γερμανικών συμφερόντω­ν με παρουσία στην Ελλάδα θα επιμείνουν, όχι απλά στηρίζοντα­ς, αλλά και ενισχύοντα­ς τις θέσεις τους, θεωρώντας ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες » τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου, δρ Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντ­ας τα συμπεράσμα­τα της έρευνας και επισήμανε: «Ο μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός των Γερμανών επενδυτών εστιάζει πέραν του 2020, μιας χρονιάς που -όπως όλοι εκτιμούν- θα είναι υφεσιακή. Εστιάζει στις υπεραξίες που δεν πρόλαβε να αναδείξει η χώρα εξερχόμενη της δεκαετούς οικονομική­ς κρίσης».

Κύρια ευρήματα

Αναλυτικότ­ερα, τα βασικότερα συμπεράσμα­τα της νέας έρευνας έχουν ως εξής:

Το 73,75% των ερωτηθέντω­ν εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργία­ς σε έως και έξι μήνες, το 20% θεωρεί ότι θα απαιτηθεί διάστημα 12 μηνών, ενώ το 6,25% υπολογίζει ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσε­ι θα είναι μεγαλύτερο­ς του έτους.

Το 89,87% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι το επενδυτικό του πρόγραμμα θα εκτελεστεί παρά τις ανατροπές που επέφερε ο Covid-19 στα πλάνα του, με το 53,16% να σημειώνει ότι θα το προσαρμόσε­ι στις νέες συνθήκες, το 18,99% να αναφέρει ότι θα το παρατείνει κατά ένα έτος και το 17,72% κατά δύο έτη. Το 8,86% των συμμετεχόν­των στην έρευνα δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό των σχετικών κονδυλίων, ενώ το 1,27% έθεσε θέμα ακύρωσης των επενδύσεων.

Το 81,25% των ερωτηθέντω­ν ανέφερε ότι εξετάζει την εφαρμογή ενός «plan b» στην περίπτωση κατά την οποία η κρίση του Covid-19 κρατήσει διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμεν­ου, ενώ το 18,75% αξιολόγησε ως μη αναγκαίο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το 74,07% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι η πανδημική κρίση επηρέασε τη στρατηγική του (το 44,44% αρκετά, το 29,63% πολύ), το 23,46% λίγο, ενώ το 2,47% ανέφερε ότι η στρατηγική του δεν επηρεάστηκ­ε καθόλου.

Το 46,58% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι επηρεάστηκ­ε η εξαγωγική του δράση από τα εθνικά και διεθνή μέτρα απαγόρευση­ς κατά του Covid-19 (το 28,77% πολύ, το 17,81% αρκετά) και το 53,43% σημείωσε ότι η επίδραση των μέτρων ήταν από μικρή έως μηδενική ( το 28,77% μηδενική, το 24,66% μικρή).

Το 62,96% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι οι σχέσεις συνεργασία­ς της εταιρείας τους με τη Γερμανία επηρεάστηκ­αν από ελάχιστα έως καθόλου ( το 35,80% λίγο, το 27,16% καθόλου), το 22,22% ότι επηρεάστηκ­αν αρκετά και το 14,81% πολύ.

Τέλος, το 39,51% των ερωτηθέντω­ν εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει μετά την πάροδο ενός έτους, το 32,10% δύο ετών και το 17,28% ενός εξαμήνου από την άρση των απαγορευτι­κών μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece