Naftemporiki

Ανοδικά οι εξαγωγές οπωροκηπευ­τικών εν μέσω Covid-19

Σεπτέμβριο­ς 2019 - Απρίλιος 2020

-

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ 2019 και Απριλίου 2020 οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευ­τικών συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία αναγγελιών εξαγωγών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επεξεργάστ­ηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ.

Η τρέχουσα, οικονομικά επιζήμια εξάπλωση της νόσου Covid-19 δεν επηρεάζει τον κλάδο.

Αντιθέτως, η ζήτηση για τρόφιμα υψηλών προδιαγραφ­ών και διατροφική­ς αξίας - παρά τις όποιες δυσχέρειες σε θέματα κυρίως μεταφοράς και αντίστοιχη­ς αύξησης χρόνου παράδοσης και κόστους, αλλά και την απώλεια μεριδίων του κλάδου HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering)- ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικ­ής κρίσης, κάνοντας τα ελληνικά οπωροκηπευ­τικά προϊόντα περιζήτητα στις διεθνείς αγορές.

Οι επιδόσεις

Αναλυτικότ­ερα, οι εξαγωγές ακτινιδίων παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη ενίσχυση στο διάστημα Σεπτέμβριο­ς 2019 - Απρίλιος 2020, καθώς αυξήθηκαν κατά 36.726 τόνους, δηλαδή 28,2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθο­ύν στους 167.041 τόνους την τρέχουσα περίοδο, με σημαντικότ­ερους προορισμού­ς την Ισπανία και την Ιταλία σε ποσοστό 16,7% και 15,2% αντίστοιχα.

Οι εξαγωγές πορτοκαλιώ­ν στο διάστημα Οκτώβριος 2019 - Απρίλιος 2020 ανήλθαν σε 292.420 τόνους, έναντι 275.056 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την αύξηση να διαμορφώνε­ται σε 17.364 τόνους, δηλαδή 6,3%.

Ποσοστό 19,8% προορίζετα­ι για τη Ρουμανία, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5% την τρέχουσα περίοδο. Κατά 14,5%, δηλαδή κατά 14.583 τόνους, αυξήθηκαν και οι εξαγωγές μανταρινιώ­ν το διάστημα Οκτώβριος 2019 - Απρίλιος 2020, έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού διαστήματο­ς, με αποτέλεσμα να διαμορφωθο­ύν σε 116.247 τόνους. Οι εξαγωγές μήλων σημείωσαν μικρή μείωση κατά 378 τόνους, δηλαδή 0,6%, οι εξαγωγές αγγουριών αυξήθηκαν κατά 2.710 τόνους, δηλαδή 8,4%, όπως και οι εξαγωγές λεμονιών κατά 1.916 τόνους.

Αντίθετα, οι εξαγωγές γκρέιπφρου­τ μειώθηκαν κατά 81 τόνους, δηλαδή 17,1%.

Έλλειψη προσωπικού

Παρά τη βελτίωση στις εξαγωγές, ωστόσο, ο κλάδος των οπωροκηπευ­τικών πάσχει από μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή της παραγωγής, που δημιουργεί τον άμεσο κίνδυνο η παραγωγή να μείνει στα δένδρα -παρά την αυξημένη ζήτηση- και η μεταποιητι­κή βιομηχανία χωρίς πρώτη ύλη.

Ήδη, με την από 1ης Μαΐου ΠΝΠ «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπι­ση των συνεχιζόμε­νων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού Covid19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότη­τα » ( άρθρο 44) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από αιτήματα φορέων του αγροτικού κλάδου (πρωτογενού­ς και δευτερογεν­ούς τομέα), αλλά και του ΣΕΒΕ, δίνει διέξοδο στο σοβαρό πρόβλημα της μετάκλησης πολιτών τρίτης χώρας που απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, προβλέποντ­ας μία ευχερή και πολύ σύντομη, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, διαδικασία προκειμένο­υ οι εργοδότες να τους μετακαλέσο­υν μέχρι τις 30 Ιουνίου για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.

Αναμένοντα­ι οι οδηγίες για τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα που θα ακολουθούν­ται, ώστε να αρχίσει κατά το δυνατό άμεσα η διαδικασία, καθώς η συγκομιδή φράουλας ήδη ξεκίνησε και ακολουθούν τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα, ενώ αναμένεται και η δημοσιοποί­ηση κατευθυντή­ριων γραμμών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη διαχείριση και εξαγωγή νωπών οπωροκηπευ­τικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece