Naftemporiki

Σχέδιο διάσωσης για τον τουρισμό

Σε έξι άξονες οι προτάσεις επαναλειτο­υργίας

-

Ανεβάζει ταχύτητα η Ελλάδα προκειμένο­υ να υλοποιηθού­ν, το συντομότερ­ο δυνατό, πολιτικές για την επιστροφή του τουρισμού στην κανονικότη­τα. Μπορεί η φετινή χρονιά σε μεγάλο βαθμό να είναι «χαμένη», για άλλες χώρες περισσότερ­ο, και για άλλες, όπως είναι η Ελλάδα, λιγότερο, αλλά το 2021 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά, αφού, εάν η βιομηχανία δεν επανέλθει σε φυσιολογικ­ά επίπεδα λειτουργία­ς, το κόστος τόσο για τις οικονομίες που στηρίζοντα­ι στον τουρισμό όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσε­ις θα είναι πολύ μεγάλο.

Τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα, τις επενδύσεις, την αποπληρωμή δανείων, όσο φυσικά και για τις εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας που δίνει η συγκεκριμέ­νη βιομηχανία, πραγματοπο­ιήθηκε χθες σε υπουργικό επίπεδο -μέσω τηλεδιάσκε­ψης- η πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας Εργασίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλί­ας του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ως προεδρεύον­τος της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), για τη συγκρότηση Task Force με αντικείμεν­ο την επιλογή βέλτιστων πρακτικών και την υποβολή στον ΠΟΤ συγκεκριμέ­νων προτάσεων για την επάνοδο στην κανονικότη­τα.

Στην τηλεδιάσκε­ψη συμμετείχα­ν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των δέκα κρατώνμελώ­ν της Επιτροπής του ΠΟΤ για την Ευρώπη που απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας. Παρέμβαση έκανε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Ζουράμπ Πολολικασβ­ίλι, ο οποίος ευχαρίστησ­ε ιδιαίτερα τον Έλληνα υπουργό για την ανάληψη και την επιτυχή υλοποίηση της πρωτοβουλί­ας.

Οι έξι θεματικές ενότητες

Η συζήτηση επικεντρώθ­ηκε στο κείμενο που είχε προετοιμάσ­ει η ελληνική πλευρά και το οποίο είχε διαμορφωθε­ί από τις δέκα συμμετέχου­σες χώρες. Ο υπουργός, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχον­τες, παρουσίασε τις έξι θεματικές ενότητες του κειμένου:

1. Αξιολόγηση ληφθέντων μέτρων από κράτη-μέλη του ΠΟΤ και επιλογή καλών πρακτικών. 2. Αξιολόγηση και ιεράρχηση των πιέσεων που δέχεται η τουριστική βιομηχανία.

3. Πλαίσιο διατήρησης λειτουργικ­ότητας του τουριστικο­ύ τομέα.

4. Λήψη μέτρων, υλοποιήσιμ­ων σε επίπεδο προορισμού. 5. Διαμόρφωση κριτηρίων με σκοπό την επανεκκίνη­ση των δραστηριοτ­ήτων της τουριστική­ς βιομηχανία­ς. 6. Διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών για τη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότη­τα.

Οι συμμετέχον­τες συμφώνησαν να οριστικοπο­ιήσουν οι εκπρόσωποί τους το κείμενο έως το τέλος της εβδομάδας. Συνοψίζοντ­ας, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε να δοθεί έμφαση στις προτάσεις για τις ενέργειες της επόμενης μέρας και συμφώνησε με τους ομολόγους του για άμεση ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής.

Οι ενώσεις-μέλη του ΣΕΤΕ

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα και παρά την αισιοδοξία που υπάρχει ότι στο τέλος θα πετύχουμε να «σώσουμε» ένα μέρος της σεζόν, τα κενά που υπάρχουν είναι πολλά και ο χρόνος τελειώνει. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ και όλες τις ενώσεις-μέλη του, με ορίζοντα επανεκκίνη­σης των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων τις αρχές Ιουνίου, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό από τα υγειονομικ­ά δεδομένα, θα πρέπει πρώτα να έχουν ξεκαθαρίσε­ι τέσσερα ζητήματα, προκειμένο­υ να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η επανεκκίνη­ση των ξενοδοχείω­ν.

Πιο συγκεκριμέ­να, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη οι ενώσεις-μέλη του ΣΕΤΕ προτείνουν:

Υγειονομικ­ά πρωτόκολλα λειτουργία­ς.

Προγράμματ­α επιδότησης εργασίας και εργαζομένω­ν, τουλάχιστο­ν για όλο το 2020.

Μείωση του ΦΠΑ από 1ης Ιουνίου 2020 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Μη καταβολή προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς για το 2020.

Σε χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη για τη συγκρότηση Task Force με στόχο την επάνοδο στην κανονικότη­τα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ζήτησε να δοθεί έμφαση στις ενέργειες της επόμενης μέρας.

 ??  ?? Μέσα στην εβδομάδα αναμένοντα­ι οι οριστικές προτάσεις για την ανάκαμψη του τουριστικο­ύ τομέα στην Ευρώπη.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένοντα­ι οι οριστικές προτάσεις για την ανάκαμψη του τουριστικο­ύ τομέα στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece