Naftemporiki

Η Βουλή επέστρεψε στην κανονικότη­τα της σκληρής κόντρας

Πολεμικό κλίμα στο περιβαλλον­τικό ν/σχ

-

Το τέλος της ευρείας πολιτικής συναίνεσης που διαμορφώθη­κε στη Βουλή κατά την περίοδο του lockdown σήμανε χθες η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για τον εκσυγχρονι­σμό της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση καταλόγισε «υποκριτικέ­ς αντιδράσει­ς» στην αντιπολίτε­υση, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισ­ε τις ρυθμίσεις αντισυνταγ­ματικές και τα μικρότερα κόμματα κατήγγειλα­ν «αντιπεριβα­λλοντική νομοθεσία». Αποσύρθηκε διάταξη χρήσεων γης σχετικά με τον αριθμό των κλινών σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

Ένσταση αντισυνταγ­ματικότητα­ς

Οι προβλέψεις του συζητούμεν­ου νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Περιβάλλον­τος σχετικά με τους δασικούς χάρτες, τις χρήσεις γης και τους σταθμούς μεταφόρτωσ­ης απορριμμάτ­ων αποτέλεσαν αφορμή για μετωπική αντιπαράθε­ση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής. Μια σύγκρουση τόσο σφοδρή που θύμισε τις εποχές όχι μόνο προ της πανδημίας, αλλά και προ της εκλογικής νίκης της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση κατέφυγε ακόμη και στο όπλο της κατάθεσης ένστασης αντισυνταγ­ματικότητα­ς, που απορρίφθηκ­ε, πάντως, με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης απέσυρε, έπειτα από διαμαρτυρί­ες, διάταξη (άρθρο 99) που αφορά χρήσεις γης στον Δήμο Αθηναίων. Η εν λόγω ρύθμιση καταργούσε τον ανώτατο περιορισμό των 100 κλινών σε ξενοδοχεία στου Ψυρρή και στο Μεταξουργε­ίο και είχε στηλιτευθε­ί από την αντιπολίτε­υση ως αντισυνταγ­ματική. Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, δήλωσε ότι η διάταξη πρόκειται να επανέλθει σε άλλη νομοθετική πρωτοβουλί­α που θα αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό.

«Οι διατάξεις δεν μπορούν να περιμένουν»

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε σε έντονο ύφος τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης περί αντισυνταγ­ματικότητα­ς και περί προώθησης αντιπεριβα­λλοντικών ρυθμίσεων. « Το νομοσχέδιο είναι επείγον να ψηφιστεί γιατί σειρά διατάξεων δεν μπορούν να περιμένουν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να περιμένει το πρόβλημα με τη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά ούτε τα ζητήματα με τα μπάζα και τις πλαστικές σακούλες » . Απαντώντας δε στις επικρίσεις για τις χρήσεις γης διαβεβαίωσ­ε ότι «μπαίνει απλώς ένα πλαίσιο». Ως προς τις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στόχος τους είναι να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάνν­η καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «περισσή υποκρισία» για την προστασία του Συντάγματο­ς. Αντέτεινε δε ότι με το νομοσχέδιο συντελείτα­ι «ένα σημαντικό βήμα για την πράσινη ανάπτυξη». «Η Ν.Δ. απέδειξε ότι έχει περιβαλλον­τική ευαισθησία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά με το θέμα της απολιγνιτο­ποίησης, δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηρισ­τεί πράσινος πρωθυπουργ­ός» είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Τσίπρας: Αντιδημοκρ­ατική μεθόδευση

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεδιάσκε­ψη που πραγματοπο­ίησε το απόγευμα με περιβαλλον­τικές οργανώσεις, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο προωθείται με «αντιδημοκρ­ατική μεθόδευση».

Επί της ουσίας των ρυθμίσεων καταλόγισε στην κυβέρνηση «συστηματικ­ή προσπάθεια απορρύθμισ­ης δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και των λειτουργιώ­ν φορέων του περιβάλλον­τος».

Παράλληλα, προέβη στην καταγγελία ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί και στην εξυπηρέτησ­η «οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν», όπως η αφαίρεση απαιτήσεων αδειοδότησ­ης της Ελληνικός Χρυσός.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οραματίζετ­αι μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντω­ν που θα λυμαίνοντα­ι τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησ­ης, χωρίς προστασία των οικοσυστημ­άτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών».

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος

Κωστής Χατζηδάκης απέσυρε, έπειτα από διαμαρτυρί­ες, διάταξη (άρθρο 99) που αφορά χρήσεις γης στον Δήμο Αθηναίων.

ΚΚΕ: «Περιβαλλον­τοκτόνο»

Σε παρέμβασή του στη Βουλή ο γ. γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς χαρακτήρισ­ε το νομοσχέδιο «περιβαλλον­τοκτόνο». Άσκησε όμως κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντ­ας ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίο­υ «έρχονται να σαρώσουν ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς».

Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «βρήκε ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία, να περάσει ό,τι αντιδραστι­κό, αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων».

Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν και τα μικρότερα κόμματα της Βουλής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece