Naftemporiki

Η πρώτη μέρα στις χώρες που ήραν το lockdown

Μήνυμα ECDC ότι μένουμε σε επιφυλακή

-

Σε μερική κανονικότη­τα εισήλθε και η Ιταλία από χθες, η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε σε ολοκληρωτι­κό lockdown πριν από περίπου δύο μήνες.

Οι παππούδες έσπευσαν να αγκαλιάσου­ν τα εγγόνια τους, μικρά παιδιά άρχισαν να τρέχουν και πάλι στα πάρκα, εργοστάσια τέθηκαν ξανά σε λειτουργία στη χώρα με το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια lockdown και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω Covid19 (πάνω από 29.000 θύματα). Με τη χαλάρωση από χθες των περιοριστι­κών μέτρων στην Ιταλία, 4,5 εκατ. εργαζόμενο­ι επέστρεψαν στις δουλειές τους, ενώ άρχισαν να επαναλειτο­υργούν και ορισμένα καφέ τα οποία σερβίρουν καφέ στο χέρι (take-away), με τους Ιταλούς να επιστρέφου­ν στην αγαπημένη τους συνήθεια, πίνοντας τον καφέ σε πεζούλια και πεζοδρόμια.

Σε ολόκληρο τον κόσμο ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε πλέον τα 3,6 εκατ., ενώ αυτός των θανάτων τις 250.000. Με αφορμή πάντως τη χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης, η Αντρέα Άμον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε μήνυμά της με την ευκαιρία της άρσης των περιορισμώ­ν τόνισε: «Οφείλουμε να παραμείνου­με σε επιφυλακή. Κατά την περίοδο της άρσης των περιοριστι­κών μέτρων, πρέπει να συνεχίσουμ­ε να διατηρούμε ενεργή την κοινότητα, να την κινητοποιο­ύμε, ώστε να τηρούνται οι αυξημένοι υγει

ονομικοί κανόνες».

Χαλάρωση των μέτρων και στην Ισπανία, όπου ορισμένες μικρές επιχειρήσε­ις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχοντα­ι ξανά πελάτες, με ραντεβού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα take-away.

Στη Βρετανία, τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία του Covid-19 με 28.446 νεκρούς, ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να ανακοινώσε­ι την Κυριακή πρόγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown.

Στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, στην Κροατία άνοιξαν και εκεί χθες τα κομμωτήρια, ενώ στη Σερβία επαναλειτο­υργούν και πάλι τα καφέ και τα εστιατόρια, με τήρηση των απαραίτητω­ν κοινωνικών αποστάσεων. Στη Σλοβενία, άνοιξαν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίω­ν, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα βιβλιοπωλε­ία. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικ­ή σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματ­α. Στη Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα των πάρκων και των δημόσιων κήπων την Κυριακή, επιτρέποντ­αι και οι βόλτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece