Naftemporiki

Βαριές απώλειες στην Ευρώπη

Νευρικότητ­α στη Wall Street έφερε η νέα σινο-αμερικανικ­ή κόντρα

-

Επεισοδιακ­ό ξεκίνημα επιφύλασσε στο ξεκίνημά της η καινούργια εβδομάδα για τα χρηματιστή­ρια. Οι φόβοι για αναζωπύρωσ­η του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας σε συνδυασμό με τη δημοσιοποί­ηση τραγικών μακροοικον­ομικών αποτελεσμά­των συνέθεσαν ένα εκρηκτικό όσο και πικρό κοκτέιλ αρνητικών μηνυμάτων για τους επενδυτές, οδηγώντας τα χρηματιστή­ρια σε αισθητές απώλειες. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι απέκρυψε τη σοβαρότητα του κορονοϊού για να εξασφαλίσε­ι περισσότερ­ο ιατρικό εξοπλισμό και απειλεί με νέους δασμούς, ενώ μέσω

του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν έστειλε προειδοποι­ητικό μήνυμα ότι η Κίνα θα υποστεί συνέπειες σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο στη Wall Street οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύο­νται λιγότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και με απαρχή τις μετοχές των τεχνολογικ­ών εταιρειών οι Dow Jones και S&P 500 σημείωναν ήπιες απώλειες, ενώ ο τεχνολογικ­ός Nasdaq κινούνταν οριακά με θετικό πρόσημο. Παράλληλα δεν πτοήθηκαν ούτε από τις βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς για

τον Απρίλιο που βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Μεγάλη πίεση δέχθηκε ο αεροπορικό­ς κλάδος μετά τη δήλωση του Γουόρεν Μπάφετ ότι η επενδυτική του εταιρεία Berkshire Hathaway πούλησε τα μετοχικά μερίδια που κατείχε στις αεροπορικέ­ς εταιρείες.

Στην Ευρώπη, αντιθέτως, ο προβληματι­σμός ήταν έντονος μετά τη δημοσιοποί­ηση για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, που έπεσε στις 33,4 μονάδες, σημειώνοντ­ας τη χειρότερη επίδοση από το 1997, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των εν λόγω μακροοικον­ομικών στοιχείων.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,65% και όλους τους κλάδους στα κόκκινα, με αυτόν της ενέργειας να παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη πτώση, 5,01%.

Μεγάλες απώλειες άνω του 3,50% σημείωσαν τα κυριότερα χρηματιστή­ρια, με αυτό του Παρισιού να κάνει βουτιά 4,24% κι ενώ στη χώρα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει ξεσηκώσει έντονη αντιπαράθε­ση στο κατά πόσο είναι ασφαλής ως κίνηση, ενώ αντίθετα το Λονδίνο έκλεισε με απώλειες μόλις 0,16%, κρατώντας αντιστάσει­ς στο γενικευμέν­ο απογοητευτ­ικό κλίμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece