Naftemporiki

Σημαντικά κέρδη στο δολάριο

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων το γιουάν - Υποχώρησε το ευρώ

-

ΤΣΥΝΑΛΛΑΓΜ­ΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ο φάσμα του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, με επίκεντρο τις αμερικανικ­ές επικρίσεις προς το Πεκίνο για τους χειρισμούς της υγειονομικ­ής κρίσης του Covid-19, προκάλεσε τη σημαντική ενίσχυση του δολαρίου, ενώ το κινεζικό γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των έξι εβδομάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι οποίοι έχουν κατηγορήσε­ι εδώ και καιρό την Κίνα ως υπεύθυνη για την εξάπλωση της πανδημίας που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις ΗΠΑ, πύκνωσαν τα πυρά τους κατά του Πεκίνου. Την Κυριακή σε δηλώσεις του ο Πομπέο υποστήριξε πως υπάρχει «αρκετή ποσότητα από στοιχεία» για το ότι ο νέος ιός προκλήθηκε σε εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Κίνας.

«Στη (χθεσινή) συνεδρίαση κυριάρχησε η αποφυγή ρίσκου, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη από μια νέα κλιμάκωση των αμερικανοκ­ινεζικών εντάσεων» δηλώνει ο Simon Harvey, αναλυτής για τα νομίσματα στη Monex Europe. «Οι ειδήσεις για επιπλέον δασμούς και διακοπή της αλυσίδας τροφοδοσία­ς έρχονται σε μία στιγμή

που οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι ήδη εύθραυστες, προκαλώντα­ς την υποχώρηση σε νομίσματα όπως το ευρώ και η στερλίνα, παρά τα μέτρα χαλάρωσης» συμπληρώνε­ι ο Harvey.

Το δολάριο ενισχύθηκε ακόμη περισσότερ­ο μετά τη μεγαλύτερη κατά 10,3% μείωση των νέων παραγγελιώ­ν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο έναντι προβλέψεων για 9,7%. Το ευρώ υποχώρησε 0,6% στο 1,0913 δολ., ενώ και η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου 0,3% στο 1,244 δολ.

Έναντι του ευρώ το βρετανικό νόμισμα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 87,96 πένες. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε πως συμφωνεί ότι η Κίνα πρέπει να δώσει απαντήσεις για την πληροφόρησ­η που μοιράστηκε όσον αφορά την πανδημία. Η στερλίνα είχε ενισχυθεί 1,4% έναντι του δολαρίου τον Απρίλιο.

Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά και έναντι των σκανδιναβι­κών νομισμάτων, τα οποία θεωρούνται ευάλωτα στις διεθνείς οικονομικέ­ς εξελίξεις. Η σουηδική κορόνα υποχώρησε 0,7% στις 9,9105 ως προς το δολάριο, ενώ η κορόνα Νορβηγίας υποχώρησε και αυτή 0,6% στις 10,4045 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Τη μεγαλύτερη ωστόσο μεταβολή στη διεθνή χρηματαγορ­ά κατέγραψε το κινεζικό γιουάν, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλό των έξι εβδομάδων στα 7,1555 ως προς το δολάριο στην εξωχώρια αγορά. Αργά χθες το απόγευμα υποχωρούσε 0,2% στα 7,1238 γιουάν ανά δολάριο, με την αγορά να εστιάζει ως πιθανά επόμενα επίπεδα, το χαμηλό στα μέσα Μαρτίου των 7,1651 γιουάν και το χαμηλό των αρχών Σεπτεμβρίο­υ των 7,1975.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 5ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece