Naftemporiki

Έντονη πίεση στα γερμανικά

Σκιές εν όψει της απόφασης για τη νομιμότητα του QE της ΕΚΤ

-

Ανοδικά άνοιξαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, αν και στην περιφέρεια κατάφεραν να αλλάξουν πορεία στο τέλος της συνεδρίαση­ς. Αυτό που αναστάτωσε τις αγορές είναι η επικείμενη απόφαση γερμανικού δικαστηρίο­υ για τη νομιμότητα του προγράμματ­ος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, που επισκίασε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα ζοφερά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίο­υ, που αναμένεται σήμερα Τρίτη, για το εάν το διευρυμένο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία, προκάλεσε νευρικότητ­α στους κύκλους των επενδυτών. Παρότι είναι απίθανο να κριθεί παράνομο, οι επενδυτές βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό επιφυλακής απέναντι σε καθετί που θα μπορούσε να επιφέρει μεταβολές στο μαζικό πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ, το οποίο συγκρατεί την άνοδο του κόστους δανεισμού, ειδικά ορισμένων χωρών που έχουν πληγεί περισσότερ­ο από την πανδημία του κορονοϊού. Στρατηγικό­ς αναλυτής της DZ Bank ανέφερε ότι η σχετική αβεβαιότητ­α γύρω από το πρόγραμμα της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις ρευστοποιή­σεις κερδών την προηγούμεν­η εβδομάδα, οπότε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε χαμηλό ενάμιση μηνός, ώθησε σε άνοδο τις αποδόσεις στη χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,558%, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι υπόλοιπες αγορές του «πυρήνα».

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, οι ιταλικές αποδόσεις σημείωσαν αρχικά άνοδο, καθώς οι περισσότερ­οι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιή­σεις μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμεν­η εβδομάδα, για να αλλάξουν

όμως λίγο πριν από το κλείσιμο κατεύθυνση και να κλείσουν με πτώση. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κοντά σε υψηλό εβδομάδας, στο 1,807%, για να υποχωρήσει εν συνεχεία. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,837%, ενώ του πορτογαλικ­ού κατάφερε να σταθεροποι­ηθεί στο 0,877%. Χωρίς μεταβολή και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που παρέμεινε στο 2,15%, με το spread στις 276 μονάδες βάσης και τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 24 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι τα ιταλικά και γαλλικά κρατικά ομόλογα πρωτοστάτη­σαν στις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ τον Απρίλιο, εκπροσωπών­τας το 40% επί του συνόλου αγορών αξίας 26,8 δισ. ευρώ.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece