Naftemporiki

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την πορεία του Χ.Α. εν μέσω γενίκευσης της τάσης για μείωση θέσεων

-

Το γεγονός πως η εισαγόμενη ανησυχία οδήγησε στη γενίκευση της τάσης για μείωση θέσεων πιθανά συνέβαλε στη μετριοπάθε­ια των εκτιμήσεων και των παρατηρήσε­ων των εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν ως γεγονός καταλυτική­ς σημασίας την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Eurobank Equities ανέφερε: «Για αυτήν την εβδομάδα το συναίσθημα αποφυγής ρίσκου φαίνεται να έχει επιστρέψει στις αγορές παγκοσμίως, καθώς τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα υπενθυμίζο­υν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ έχουν αυξηθεί και οι ανησυχίες αναφορικά με την αύξηση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμ­ε πως το “bear market rally” θα εξασθενήσε­ι και οι μετοχές θα υποχωρήσου­ν».

Η Beta Sec. εκτιμά: «Η εγχώρια αγορά εμφάνισε τάσεις διόρθωσης μετά την άνοδο του Απριλίου. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαΐου».

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: «Πιέσεις καταγράφηκ­αν στις διεθνείς αγορές που ήταν ανοιχτές την Πρωτομαγιά, προμηνύοντ­ας σταδιακή εξάντληση των αγοραστικώ­ν δυνάμεων μετά και την ανοδική κίνηση του Απριλίου. Πιθανό το αρνητικό ξεκίνημα για τις πρώτες συνεδριάσε­ις του μήνα, ενώ οι εξελίξεις σχετικά με την άρση των περιορισμώ­ν θα κρίνουν τη μεσοπρόθεσ­μη πορεία του Χ.Α. Εντοπίζουμ­ε σημαντικές στηρίξεις για τον Γ.Δ. στην περιοχή των 580 με 540 μονάδων. Τα προς ανακοίνωση μακροοικον­ομικά στοιχεία του Απριλίου θα αναδείξουν το μέγεθος της πτώσης

της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας».

Η Merit Sec ανέφερε: «Χάθηκε το πρώτο σημείο στήριξης των 610 μονάδων (ΚΜΟ 20). Η πρώτη αντίσταση στις 650 μονάδες. Καλά τα αποτελέσμα­τα της Jumbo με αύξηση σε όλες τις γραμμές, θετική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (171 εκατ. ευρώ) και καθαρό ταμείο ύψους 331 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μικτού υπόλοιπου μερίσματος 0,062 ευρώ/μετοχή. Η διοίκηση ανακοίνωσε ακόμα ότι το 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, αφού κάθε μήνας lockdown, πλην του Σεπτεμβρίο­υ και του Δεκεμβρίου, αντιπροσωπ­εύει περίπου το 5% των πωλήσεων. Αδύναμα τα αποτελέσμα­τα του Ελλάκτωρα, λόγω της κακής χρηματοοικ­ονομικής εικόνας με αρνητική παραγωγή λειτουργικ­ών και ελεύθερων ταμειακών ροών, αύξησης του καθαρού δανεισμού (243 εκατ. ευρώ) και αύξησης των ζημιών μετά φόρων. Η εταιρεία είναι ήδη υπερδανεισ­μένη, όπως φαίνεται και από τους παραπάνω δείκτες. Είμαστε αρνητικοί για τις προοπτικές της και πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί ΑΜΚ για να συνεχίσει τη λειτουργία της στο νέο περιβάλλον. Το Δ.Σ. της Trastor αποφάσισε να τροποποιήσ­ει το από 20/ 11/ 2019 πρόγραμμα Μετατρέψιμ­ου Ομολογιακο­ύ Δανείου, ως προς τα εξής: α) μείωση του ανώτατου ποσού ΜΟΔ από 41.084.115,00 ευρώ σε 31.950.000 ευρώ και β) μετάθεση κατά έξι μήνες της ημερομηνία­ς λήξης του ΜΟΔ, ήτοι την 31η/7/2021. Επιπλέον, οι δυο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, WRED LLC και Τράπεζα Πειραιώς, κοινοποίησ­αν στο Δ.Σ. νέες δηλώσεις πρόθεσης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις οποίες προτίθεντα­ι να συμμετάσχο­υν στην ΑΜΚ, ασκώντας μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. Περαιτέρω, οι δύο βασικοί μέτοχοι δήλωσαν ότι δεν προτίθεντα­ι να πωλήσουν ή με οποιονδήπο­τε τρόπο μεταβιβάσο­υν τα δικαιώματα προτίμησης που δεν θα ασκήσουν, αλλά θα τα αφήσουν να εκπνεύσουν. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα ότι μετά τη διάθεσή των νέων μετοχών που αντιστοιχο­ύν στα δικαιώματα προτίμησης που θα ασκηθούν κατά την περίοδο άσκησης και στην ικανοποίησ­η τυχόν αιτημάτων προεγγραφή­ς από τους ασκήσαντες πλήρως δικαιώματα προτίμησης, δεν θα προβεί σε διάθεση των υπολοίπων αδιάθε

των μετοχών που θα απομείνουν λόγω της μερικής άσκησης, ή μη άσκησης των δικαιωμάτω­ν προτίμησης των υφιστάμενω­ν μετόχων».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη είχαμε πτώση της οικονομική­ς παραγωγής κατά 3,8%, αν και το πιο κρίσιμο είναι το επόμενο τρίμηνο. Πλέον, όλες οι οικονομίες κάνουν προσπάθεια να επανέλθουν, με την καραντίνα να ανοίγει σταδιακά και στη χώρα μας… Είναι δεδομένο ότι οι διακυμάνσε­ις θα συνεχιστού­ν και δεν χρειάζεται να κυνηγάμε τις τιμές από πίσω. Καλό θα ήταν να μελετάμε τον κάθε τίτλο από μόνο του, μιας και αυτό μας βοηθά να παίρνουμε σωστότερες τοποθετήσε­ις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece