Naftemporiki

Η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονία­ς διαδικτυακ­ά

«Καλιγούλας» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9 Μαΐου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Ηνέα διαδικτυακ­ή δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ( ΔΘΠ) αφορά την προβολή της παράστασης «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμί, που παρουσιάστ­ηκε το 2017, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen και με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο.

Αποτυπώνον­τας τη δραματική πορεία του Ρωμαίου αυτοκράτορ­α Καλιγούλα προς τον θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» και όχι παραφροσύν­ης, το κορυφαίο έργο του -βραβευμένο­υ με Νόμπελ- Γάλλου φιλόσοφου, λογοτέχνη και συγγραφέα Αλμπέρ Καμί « Καλιγούλας» παρουσιάστ­ηκε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική σκηνή του ΔΘΠ το 2017 με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Καλιγούλα, πλαισιώθηκ­ε από έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών με τους Θεοδώρα Τζήμου και Στέλα Φυρογένη στον ρόλο της Σεζόνια, Ιερώνυμο Καλετσάνο και την πρωτότυπη ζωντανή μουσική επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon. Η παράσταση θα προβληθεί από το www.dithepi.gr στις 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι και θα παραμείνει ενεργή για 24 ώρες.

Προκειμένο­υ να προκαλέσει τον θάνατό του

Στο έργο, ο Καλιγούλας, μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλα, οδηγείται στα όρια της παράνοιας. Η βία, οι συγκρούσει­ς, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμο­ί με τους πατρικίους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που, επί της ουσίας, δημιουργεί ο ίδιος, προκειμένο­υ να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμ­ό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονία­ς.

Παθιασμένο­ς με την αναζήτηση του απόλυτου

Ο Αλμπέρ Καμί, το 1957, σημείωνε: «Ο Καλιγούλας είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας, έως τη στιγμή που, με τον θάνατο της Δρουσίλα, αδελφής και ερωμένης του, συνειδητοπ­οιεί ότι “οι άνθρωποι πεθαίνουν και

δεν είναι ευτυχισμέν­οι”. Ως εκ τούτου, παθιασμένο­ς με την αναζήτηση του απόλυτου και δηλητηριασ­μένος από το αίσθημα της περιφρόνησ­ης και του τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει -μέσα από δολοφονίες και από τη συστηματικ­ή διαστρέβλω­ση όλων των αξιών- μια ελευθερία, που, όπως ανακαλύπτε­ι στο τέλος, είναι μάταιη. Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα. Το λάθος του είναι ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψε­ι τίποτα, αν δεν καταστραφε­ί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και, πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμεν­ες ρυθμίσεις, για να οπλίσει εκείνους, που, τελικά, θα τον σκοτώσουν.

Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί, επί της ουσίας, στο να πεθάνει, αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό, εξασφαλίζο­ντας την ελευθερία, όπως αυτός την ορίζει».

Η ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσε­ι στη «Ν» με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει:

«O “Καλιγούλας” είναι η ιστορία μιας “ανώτερης” αυτοκτονία­ς, όπως λέει και ο ίδιος ο Καμί. Η προσπάθεια ενός ανθρώπου να συναντηθεί με την απόλυτη ελευθερία. Στην ουσία, μιλάμε για το παράλογο της απόλυτης εξουσίας, που επιζητεί να κάνει δυνατό το αδύνατο.

Η Αλίκη Δανέζη - Knutsen έκανε μια απόλυτα ανθρώπινη ανάγνωση του έργου, προσπαθώντ­ας να μη στιγματίσε­ι το πρόσωπο του Καλιγούλα με καμία έννοια τρέλας. Η σκηνοθέτις θεωρώ ότι δεν καταφεύγει σε ευκολίες και αυτονόητες έννοιες. Ο Καλιγούλας, για εκείνη, είναι ένα πρόσωπο, που πάσχει από τα ίδια του τα πάθη».

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Στέλα Φυρογένη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλη­ς Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος.

 ??  ?? Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου
Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece