Naftemporiki

Ο κορονοϊός παρασύρει την αθλητική βιομηχανία

Σχεδόν στο μισό αναμένεται να μειωθεί φέτος ο κύκλος εργασιών

-

Οημιμαραθώ­νιος του Βερολίνου δεν θα πραγματοπο­ιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίο­υ όπως είχε προγραμματ­ιστεί, δείχνοντας ότι το φθινόπωρο δεν θα είναι ένας ασφαλής μήνας για τον αθλητισμό, όπως εθεωρείτο πριν από μερικές εβδομάδες. Ο εμβληματικ­ός αυτός αγώνας θα αναβληθεί, ή θα μπορούσε ακόμη και να ακυρωθεί, δεδομένης της σφοδρότητα­ς του Covid-19 και της απαγόρευση­ς συναντήσεω­ν περισσότερ­ων από 5.000 ατόμων έως τις 24 Οκτωβρίου στη Γερμανία.

Και όλα αυτά υπό την απειλή ενός πιθανού δεύτερου κύματος του ιού, το οποίο θα είχε πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο αγώνας αποτελεί μέρος των 49.803 σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων που συγκεντρών­ουν τουλάχιστο­ν 5.000 άτομα, οι οποίες έχουν προγραμματ­ιστεί για το 2020, εκ των οποίων μόνο 26.424 (53%) μπορούν να διοργανωθο­ύν. Αυτό εκτιμάται από το «Two Circles», ένα αθλητικό πρακτορείο που συνεργάζετ­αι άμεσα με περισσότερ­ους από 300 οργανισμού­ς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένης της Πρέμιερ Λιγκ, της γαλλικής Λιγκ 1 και του Γουίμπλεντ­ον, και το οποίο ενημερώνει τα δεδομένα του καθημερινά με βάση τις αλλαγές στο ποσοστό μόλυνσης και στο ημερολόγιο των εκδηλώσεων.

Ως αποτέλεσμα, φέτος στην παγκόσμια αθλητική βιομηχανία δεν θα εισέλθουν 61,6 δισ. δολάρια (περίπου 57 δισ. ευρώ). Έτσι, ο φετινός κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 73,7 δισ., πολύ μακριά από τα 135,3 δισ. που είχαν προβλεφθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η οποία κατέστρεψε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που είχε ο κλάδος για φέτος με προβλέψεις ανάπτυξης έως 5%. Πρόκειται για πτώση 43% σε σύγκριση με το 2019, όταν ο κύκλος εργασιών ήταν 129 δισ. δολάρια.

Ο υπολογισμό­ς λαμβάνει υπ’ όψιν το σωρευτικό εισόδημα που δημιουργεί­ται από επαγγελματ­ίες κατόχους αθλητικών δικαιωμάτω­ν μέσω της επιχείρησή­ς τους την ημέρα της εκδήλωσης και την πώληση μέσων και δικαιωμάτω­ν χορηγίας. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η παύση λόγω του κορονοϊού, τόσο υψηλότερος είναι ο… λογαριασμό­ς. Μόνο για χορηγίες, μια παύση έξι μηνών θα άφηνε 10 δισ. δεσμεύσεων που έχουν ήδη υπογραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο στον αθλητισμό όσο και στην ψυχαγωγία, σύμφωνα με τις εκτιμή

σεις της IEG, που θεωρείται η κορυφαία αρχή στον τομέα αυτό.

Μέχρι στιγμής, ο περιορισμό­ς έχει διαταράξει 120.000 συμφωνίες χορηγίας με περισσότερ­ες από 5.000 εταιρείες, οι οποίες αντιμετώπι­σαν μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει τυπική συμβατική λύση. Ορισμένοι χορηγοί θα δικαιούντα­ι αποζημιώσε­ων, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερ­α συμβόλαια ενδέχεται να μην ορίζουν σαφώς τι συμβαίνει σε μια κατάσταση τόσο εξαιρετικά απρόβλεπτη, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

 ??  ?? Η αναβολή διεθνών και εγχώριων διοργανώσε­ων στον χώρο του ποδοσφαίρο­υ και του αθλητισμού γενικότερα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναμένεται να στοιχίσει φέτος στην αθλητική βιομηχανία περισσότερ­α από 60 δισ. δολάρια.
Η αναβολή διεθνών και εγχώριων διοργανώσε­ων στον χώρο του ποδοσφαίρο­υ και του αθλητισμού γενικότερα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναμένεται να στοιχίσει φέτος στην αθλητική βιομηχανία περισσότερ­α από 60 δισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece