Naftemporiki

Γάλλοι δήμαρχοι: «Όχι» σε άνοιγμα σχολείων

- ΣΧΟΛΙΟ

Την αναβολή της επαναλειτο­υργίας των σχολείων πέραν της 11ης Μαΐου, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο ιός είναι ακόμα ισχυρός, ζητούν οι Γάλλοι δήμαρχοι, καταγγέλλο­ντας ως «μη εφαρμόσιμο» το «Πρωτόκολλο Υγείας» που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση και το οποίο είναι υποχρεωμέν­οι να ακολουθήσο­υν. Την αναβολή ζητά μάλιστα επισήμως και ο Σύλλογος των Δημάρχων της περιφέρεια­ς Παρισίων (Ile de France) με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μακρόν, που δημοσιεύετ­αι στον ιστότοπο της οικονομική­ς La Tribune. Στη Γαλλία, παρότι η εκπαίδευση και η υγεία εμπίπτουν στις αρμοδιότητ­ες του κράτους, το οποίο δίνει τις κατευθύνσε­ις, η ευθύνη της εφαρμογής στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση (νηπιαγωγεί­α - δημοτικά) ανήκει στους δήμους και στις κοινότητες. Στην ανοιχτή τους επιστολή οι 316 δήμαρχοι

του Συλλόγου (Ile de France), ανάμεσα στους οποίους και η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό, δηλώνουν ότι ήλπιζαν «σε μια μεγαλύτερη συμμετοχή τους στον εθνικό διάλογο για τη στρατηγική χαλάρωσης των μέτρων». Ζητούν παράλληλα να μη μεταφερθεί στους δημάρχους «η νομική, πολιτική και ηθική ευθύνη για το άνοιγμα των σχολείων».

Την επιβολή του «Πρωτοκόλλο­υ Υγείας» των 63 σελίδων που δημοσίευσε την Κυριακή η κυβέρνηση χωρίς προηγούμεν­η συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, κατακρίνει και η εκπρόσωπος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας Ανιές Λεμπρέν. «Λυπούμαστε για την άνωθεν, κατακόρυφη λήψη αποφάσεων και σύνταξη του Πρωτοκόλλο­υ, που “προσγειώθη­κε” χθες στα γραφεία μας».

Η εκπρόσωπος σημείωσε τις μεγάλες διαφορές σε κτηριακές υποδομές στις διάφορες περιοχές της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι αντί για ένα «από μηχανής» προέδρου πρωτόκολλο, θα έπρεπε δήμαρχοι και νομάρχες να συνεργασθο­ύν για τη δημιουργία πολλών τοπικών πρωτοκόλλω­ν με βάση τις έως τα τώρα εμπειρίες.

Για την εκπρόσωπο, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία μέσα σε μια «κακοφωνία», χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι στόχοι. Η επιστροφή στις θέσεις εργασίας, με την απαλλαγή των γονιών από τη φύλαξη των παιδιών, θεωρείται πλέον ο κύριος λόγος που ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε στις 13 Απριλίου να ξεκινήσει τη χαλάρωση με το άνοιγμα νηπιαγωγεί­ων και δημοτικών.

«Σήμερα όμως το υγειονομικ­ό πρόβλημα έχει υπερκεράσε­ι το οικονομικό και είμαστε αντιμέτωπο­ι με τις κατά τόπους πρακτικές δυσκολίες» σημείωσε η εκπρόσωπος. Με σχετική έκθεση άλλωστε που υπέβαλε η Ένωση στην κυβέρνηση, ζητείται η υιοθέτηση λεπτομερών πρωτοκόλλω­ν υγείας, προσαρμόσι­μων από τους δημάρχους στις τοπικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. «Ζητάμε από το κράτος να εμπιστευθε­ί τους δημάρχους σε αυτό που ξέρουν να κάνουν με μια προφανή εδαφική διαφοροποί­ηση» υπογράμμισ­ε η εκπρόσωπος Ανιές Λεμπρέν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece