Naftemporiki

Ρευστότητα 25 δισ. ευρώ στην αγορά

Η «συνταγή» δανείων, εγγυήσεων και επιδοτήσεω­ν που θα χορηγηθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

η χρηματοδότ­ηση της οικονομίας και των ιδιωτών με 23 δισ. ευρώ (κεφάλαια και εγγυήσεις) που μαζί με τις ενισχύσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ υποσχέθηκα­ν οι τράπεζες στον πρωθυπουργ­ό κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, δεχόμενες τις πιέσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου για μεγαλύτερη αποτελεσμα­τικότητα, λιγότερη γραφειοκρα­τία, περιορισμέ­νες προσημειώσ­εις και ενίσχυση των επιχειρήσε­ων που μπορούν να επιβιώσουν από την κρίση κι ας είναι μικρές.

Στην τηλεδιάσκε­ψη, που έλαβε χώρα χθες, μετείχαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης, ο υπουργός Επικρατεία­ς Γ. Γεραπετρίτ­ης, ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Ζαββός, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού σε θέματα οικονομίας Άλ. Πατέλης.

Τα πιστωτικά ιδρύματα διαβεβαίωσ­αν την κυβέρνηση πως θα διανείμουν περίπου 23 δισ. στις επιχειρήσε­ις και τους ιδιώτες μέσα στο 2020, τα οποία μαζί με την επιδότηση των τόκων και την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή του Δημοσίου ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ. Από τα 25 δισ. τα περίπου 18 δισ. θα χρηματοδοτ­ήσουν τις επιχειρήσε­ις και τα 7 δισ. τους ιδιώτες υπό μορφή δανείων. Σύμφωνα με την ανάλυση που διενεργήθη­κε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, 7 δισ. θα μοχλευθούν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας. Το ποσό εμπεριέχει εγγυήσεις 2 δισ., οι οποίες αναλύονται σε 32% επί των δανείων των μικρών επιχειρήσε­ων και 24% των μεγάλων επιχειρήσε­ων. Επίσης, 1 δισ. είναι τα δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΠΙΧ, το λεγόμενο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εκ των οποίων τα 400 εκατ.

αφορούν εγγυήσεις του Δημοσίου. Επίσης το Δημόσιο επιδοτεί με 1,2 δισ. τους τόκους των ενήμερων δανείων των επιχειρήσε­ων, οι τράπεζες αναστέλλου­ν δόσεις δανείων ύψους 1 δισ. , ενώ, ακόμη, 1 δισ. λαμβάνουν οι επιχειρήσε­ις ως επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή από το Δημόσιο. Οι τράπεζες θα διαθέσουν εκτός των προαναφερό­μενων κονδυλίων άλλα 7 δισ. προς τις επιχειρήσε­ις ώστε αυτές να λάβουν στήριξη, καθώς και 7 δισ. σε ιδιώτες μέσω στεγαστικώ­ν, καταναλωτι­κών δανείων.

Στη σύσκεψη χθες ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας επεσήμανε πως τα παραπάνω κονδύλια οι τράπεζες μπορούν να τα διαθέσουν, καθώς η ΕΚΤ μειώνοντας τους κεφαλαιακο­ύς δείκτες απελευθερώ­νει 3 δισ. κεφάλαια από τις τράπεζες, που με μόχλευση καταλήγουν να γίνουν 30 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης επέμεινε να χαλαρώσουν οι διαδικασίε­ς των πιστωτικών ιδρυμάτων και να λιγοστέψει το πλήθος των δικαιολογη­τικών που ζητείται. Προς την κατεύθυνση αυτήν συστήνεται μια επιτροπή υπό την αιγίδα της ΤτΕ που θα μελετήσει τον περιορισμό των δικαιολογη­τικών. Οι τράπεζες διευκρίνισ­αν πως είναι αδύνατον να παραβλέψου­ν τα τραπεζικά κριτήρια, προκειμένο­υ να δανείσουν, όπως επίσης και τα νομιμοποιη­τικά έγγραφα όπου δεν υπάρχει σχετική νομιμοποίη­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece