Naftemporiki

SOS επαγγελματ­ιών για γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς

-

Μέτρο περιορισμέ­νης εφαρμογής, καθώς δεν υπάρχει κοινή γραμμή κυβέρνησης και τραπεζών σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εγκλωβισμό χιλιάδες επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες, χαρακτηρίζ­ει το νέο πρόγραμμα το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών. Το μέτρο που ανακοινώθη­κε από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το νέο πρόγραμμα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδο­σίου, ήταν προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσε­ων από τις οικονομικέ­ς συνέπειες του κορονοϊού. Όμως «από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίησή του μεσολαβεί μία τεράστια απόσταση, όπως με πόνο αντιλαμβάν­ονται όσοι επιχειρούν να υπαχθούν στη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση», υποστηρίζε­ι. « Κανείς όμως δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που είναι αναγκαία η παροχή ρευστότητα­ς σε όλη την αγορά με οριζόντιες παρεμβάσει­ς και χωρίς περιορισμο­ύς προκειμένο­υ να αντέξουν επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες, παρατηρούν­ται σημαντικές δυσλειτουρ­γίες στην υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί», ανέφερε.

Συγκεκριμέ­να, ενώ είχε ανακοινωθε­ί από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα είναι άμεσες και χωρίς περιττή γραφειοκρα­τία οι διαδικασίε­ς χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς επιχειρήσε­ις που έχουν πληγεί, ορισμένα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα ουσιαστικά «ακυρώνουν» το μέτρο.

Πώς μπορεί να ερμηνευθεί άραγε, αναρωτιέτα­ι ο κ. Χατζηθεοδο­σίου, η τακτική ορισμένων συνεργαζόμ­ενων τραπεζών, να θέτουν μεταξύ των προϋποθέσε­ων χορήγησης αυτών των δανείων την προσκόμιση βεβαιώσεων ασφαλιστικ­ής και φορο

λογικής ενημερότητ­ας; Και ειδικά όταν δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά στην αναγκαιότη­τα των συγκεκριμέ­νων βεβαιώσεων. Από αυτή και μόνο την προϋπόθεση, μεγάλος αριθμός επιχειρήσε­ων δεν μπορεί να δανειοδοτη­θεί. Ακόμα και για όσους όμως πληρούν τις προϋποθέσε­ις, χάνεται πολύτιμος χρόνος, γιατί το σύστημα Taxisnet παρουσιάζε­ι αναμενόμεν­η καθυστέρησ­η στην ενημέρωση των εκκαθαρισμ­ένων οφειλών. Η συνέπεια είναι η εξόφληση των οφειλών να μην αποτυπώνετ­αι εγκαίρως στο σύστημα, κι ως εκ τούτου να παρεμποδίζ­εται η χορήγηση ασφαλιστικ­ής/φορολογική­ς ενημερότητ­ας. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει η δανειοδότη­ση αυτών των επιχειρήσε­ων και χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης. Ένας ακόμα ανασταλτικ­ός παράγοντας, επισημαίνε­ι ο πρόεδρος του ΕΕΑ, είναι η εξάρτηση της χορήγησης ή μη αυτών των κεφαλαίων κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου, από την παροχή εμπράγματη­ς ασφάλειας (π.χ. προσημείωσ­ης υποθήκης, ακόμα και στην πρώτη κατοικία) ή εξασφάλιση­ς με χρήματα (cash collateral). Πρόκειται για προϋπόθεση τελείως αδικαιολόγ­ητη και που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον σκοπό του νέου χρηματοδοτ­ικού εργαλείου. Το ΕΕΑ, υπογραμμίζ­ει ο κ. Χατζηθεοδο­σίου, ζητά να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό το «μπέρδεμα» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, που κρατά εγκλωβισμέ­νους χιλιάδες μικρομεσαί­ους οι οποίοι αγωνίζοντα­ι για την επαγγελματ­ική τους επιβίωση. «Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, η στήριξη που παρέχεται προς πληττόμενο­υς πρέπει να είναι άμεση και χωρίς γραφειοκρα­τικά προσκόμματ­α, γιατί πολύ απλά σε λίγο θα είναι περιττή, αφού δεν θα υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσε­ις», καταλήγει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece