Naftemporiki

Χρηματοδοτ­ικά εργαλεία 6,5 - 9,5 δισ.

-

Μεταξύ 6,5 δισ. και 9,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει (συμπεριλαμ­βανομένης της μόχλευσης) το ποσό των δανείων ή της άμεσης επιδότησης τόκων και επιτοκίου προς τις επιχειρήσε­ις μόνο από τις παρεμβάσει­ς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη εντός του Απριλίου ενεργοποίη­σε δύο χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για την πληρωμή τόκων και επιδότησης επιτοκίου, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ενεργοποίη­ση και ενός εγγυοδοτικ­ού προγράμματ­ος υπό την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα. Ως προς την ΕΤΕπ και αυτή με τη σειρά της θα παράσχει εγγυήσεις προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τη χορήγηση δανείων προς τις ελληνικές επιχειρήσε­ις. Η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αναμένεται σύντομα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της ΕΤΕπ, αλλά και της θυγατρικής της (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων - ΕΤαΕ) υφίσταται εδώ και χρόνια με την παροχή εξειδικευμ­ένων δανείων. Τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία είναι τα εξής: Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρημα­τικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Το συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα, ύψους 750 εκατ. ευρώ, είναι ήδη ενεργό και δέχεται αιτήσεις. Σημειώνετα­ι ότι μέσω του προγράμματ­ος πληρώνοντα­ι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι τόκοι ενήμερων δανείων, επιχειρήσε­ων που περιλαμβάν­ονται στους πληττόμενο­υς ΚΑΔ που έχει ανακοινώσε­ι το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Η πληρωμή αφορά τους μήνες Μάρτιο έως Απρίλιο. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.

Ενεργό επίσης είναι και το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου στο 100% για δύο χρόνια από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα. Συγκεκριμέ­να, μέσω του Ταμείου Επιχειρημα­τικότητας ΙΙ, θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του κόστους επιτοκίου για χρονικό διάστημα δύο ετών, δανείων κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσε­ις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Και σε αυτή την περίπτωση, αν υπάρξει μεγάλη ζήτηση, κάτι που φαίνεται να είναι δεδομένο, ο προϋπολογι­σμός θα αυξηθεί.

Ήδη έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνη­σης της οικονομίας, να υλοποιηθεί εγγυοδοτικ­ός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Τα δάνεια θα χορηγούντα­ι από τις ελληνικές τράπεζες και θα φέρουν εγγύησης στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα. Το ποσό που ήδη έχει προϋπολογι­στεί ως εγγύηση από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με τη μόχλευση θα χορηγηθούν άνω των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο το ποσό της εγγύησης να αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το συνολικό ύψος των δανείων θα διπλασιαστ­εί και θα ανέλθει σε 67 δισ. ευρώ. Πάντως, η αύξηση του ποσού της εγγύησης θα κριθεί από τη ζήτηση του προγράμματ­ος, δηλαδή των δανείων. Το σχετικό χρηματοδοτ­ικό εργαλείο αναμένεται να ενεργοποιη­θεί σύντομα, καθώς οι διαβουλεύσ­εις μεταξύ του οικονομικο­ύ επιτελείου και των τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών εκτιμάται ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Bουλή. Έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρημα­τικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Οι σχετικές συμφωνίες για την παροχή εγγυήσεων με τις ελληνικές τράπεζες αναμένοντα­ι σχετικά σύντομα, ενώ -όπως προαναφέρθ­ηκε- η συνεργασία της ΕΤΕπ και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος για την παροχή δανείων στις ελληνικές επιχειρήσε­ις, έχει «βάθος» χρόνων.

Σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕΤΕπ, και συγκεκριμέ­να με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, έχει υπογραφεί συμφωνία για τη δημιουργία εγγυοδοτικ­ού μηχανισμού για δάνεια επενδυτικο­ύ σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ενεργοποίη­ση ενός εγγυοδοτικ­ού προγράμμμα­τος υπό την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece