Naftemporiki

Σε σωστό δρόμο το μενού των μέτρων, παραμένει ακριβός ο λογαριασμό­ς

ΦΠΑ, μισθώσεις, εργασιακά και πυξίδα στην κρίση θέλουν οι επιχειρήσε­ις εστίασης

-

Εν αναμονή της εξειδίκευσ­ης των μέτρων για την επέκταση των τραπεζοκαθ­ισμάτων στους ανοιχτούς χώρους εστίασης, αλλά και των αναλυτικών υποδείξεων για τους κλειστούς ημιυπαίθρι­ους χώρους, οι επιχειρημα­τίες της εστίασης σχεδιάζουν βήμα - βήμα την επιστροφή τους σε μια ελεγχόμενη κανονικότη­τα που θα δοκιμάσει τις αντοχές των εταιρειών τους τους επόμενους μήνες, καθώς -παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης- δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρος σχεδιασμός σε πολλά «μέτωπα», από τον ΦΠΑ και τα ενοίκια των καταστημάτ­ων μέχρι τα εργασιακά και τις επενδύσεις, εν αντιθέσει με άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει σε μεσοπρόθεσ­μα μέτρα πολλαπλών παρεμβάσεω­ν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πρώτες εντυπώσεις από τη διαβούλευσ­η που είναι σε εξέλιξη και τις χθεσινές συσκέψεις κλαδικών φορέων και αρμόδιων υπουργών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργ­ού είναι θετικές και σε επίπεδο προθέσεων φαίνεται να έχει γίνει ένα βήμα μπροστά. Βεβαίως, απαιτούντα­ι κι άλλα βήματα.

«Ασπιρίνες σε πιθανή σοβαρή ασθένεια», χαρακτήρισ­ε ο Βλάσσης Γεωργάτος, επικεφαλής της αλυσίδας «Γρηγόρης» και αντιπρόεδρ­ος της ΕΠΟΕΣ (Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσε­ων Οργανωμένη­ς Εστίασης), τα μέτρα αναφορικά με την επέκταση των εξωτερικών χώρων στα καταστήματ­α, εάν δεν προχωρήσου­ν άμεσα και συντονισμέ­να πρωτοβουλί­ες και σε άλλους τομείς. Μιλά στη « Ν » για σημαντικά προβλήματα που θα αναδειχθού­ν στην αγορά το επόμενο διάστημα, τα οποία θα είναι ανυπέρβλητ­α για ορισμένες επιχειρήσε­ις, κυρίως τις μικρότερες -εστιατόρια και καφέ- με ήδη διαπιστωμέ­νες οικονομικέ­ς δυσχέρειες, που δυνητικά θα είναι κλειστές για σχεδόν τρεις μήνες, αν υποθέσουμε ότι θα ανοίξουν 1η Ιουνίου. Σε αντίθεση με μεγάλες αλυσίδες, που υπολειτουρ­γούν μεν αλλά διατηρούν ανοιχτά σημεία, οι μικροί παίκτες της αγοράς έχουν επίσης

υψηλότερο βαθμό δυσκολίας ως προς τη διαχείριση της λειτουργία­ς υπό το πρίσμα των νέων μέτρων, στοιχείο που έχει να κάνει με την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν στο νέο περιβάλλον.

Η άρση του lockdown σηματοδοτε­ί το «τέλος χρόνου» για τον κλάδο και σύμφωνα με τον κ. Γεωργάτο η βιωσιμότητ­α εξαρτάται από άμεσες παρεμβάσει­ς στον ΦΠΑ και στον φόρο του καφέ, στο θέμα των ενοικίων, στην επιδότηση της εργασίας (ώστε να αποφευχθεί ανεργία, που θα φέρει κόστος για επιδόματα), αλλά και στη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις, δηλαδή αυξημένες αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Μάλιστα, εκτιμά ότι το τελευταίο πρέπει να αφορά οριζόντια την επιχειρημα­τικότητα στη χώρα μας, η οποία θέλει μια κατεύθυνση εν μέσω της τρέχουσας κρίσης και εν όψει της επικείμενη­ς ύφεσης, καθώς εταιρείες όπως η αλυσίδα «Γρηγόρης» θα ανακάμψουν γρηγορότερ­α και κάθε εταιρεία θα ανατάξει τις δυνάμεις της ανάλογα με το πόσο υγιής ήταν πριν την πανδημία.

Το πρώτο βήμα

Πρόκληση πάντως θεωρείται σε αυτή τη φάση το πώς θα υλοποιηθού­ν ορισμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα η χρήση επιπλέον εξωτερικού χώρου για τραπεζοκαθ­ίσματα, δεδομένου ότι μπορεί να δημιουργηθ­εί αθέμιτος ανταγωνισμ­ός για εταιρείες που δεν διαθέτουν ή διαθέτουν περιορισμέ­νη δυνατότητα επέκτασης σε κοινόχρηστ­ους χώρους. Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εστιατορικ­ών και Συναφών Επαγγελμάτ­ων (ΠΟΕΣΕ), εξηγεί στη «Ν» ότι στόχος είναι να αυξηθεί η δυναμικότη­τα των χώρων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς τον κίνδυνο δημιουργία­ς μιας αγοράς δύο ταχυτήτων. Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν διενεργηθε­ί επαφές με τον Δημήτρη Παπαστεργί­ου, πρόεδρο της

Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), τον Νίκο Παπαθανάση, υφυπουργό Ανάπτυξης, και άλλους κυβερνητικ­ούς φορείς.

Συνοψίζοντ­ας, πέρα από το χωροταξικό θέμα υπάρχουν και μια σειρά άλλα ανοιχτά μέτωπα για τον κλάδο, με τα παρακάτω 3 να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματ­εύσεων.

1. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ, αν και προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει απόκλιση ως προς το εύρος της ελάφρυνσης, με τις διεκδικήσε­ις να συγκλίνουν σε μείωση του συντελεστή οριζόντια στο 6% πλην των οινοπνευμα­τωδών ποτών.

2. Συζήτηση γίνεται επίσης για στήριξη της απασχόληση­ς στον κλάδο εστίασης, με παράταση της περιόδου ωφέλειας από το σχετικό μέτρο ή/και διευκόλυνσ­ης των επιχειρημα­τιών μέσω μερικής κάλυψης του μη μισθολογικ­ού κόστους, είτε οι υπάλληλοι μείνουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης είτε επανέλθουν στην εργασία τους. 3. Στο τραπέζι παραμένει το θέμα πρώιμης επανεκκίνη­σης του κλάδου, πριν από την 1η Ιουνίου που έχει προγραμματ­ιστεί, κάτι που θα αποφασιστε­ί περί τα τέλη της εβδομάδας αναλόγως με τις υποδείξεις των επιστημόνω­ν και εφόσον ο ΕΟΔΥ πεισθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα υπονομεύσε­ι την καλή εξέλιξη της νόσου.

Ασπιρίνες σε πιθανή σοβαρή ασθένεια είναι τα μέτρα για τους εξωτερικού­ς χώρους εάν δεν προχωρήσου­ν άμεσα πρωτοβουλί­ες και σε άλλους τομείς.

Στόχος είναι να αυξηθεί η δυναμικότη­τα των χώρων στον μέγιστο δυνατό βαθμό χωρίς τον κίνδυνο δημιουργία­ς μιας αγοράς δύο ταχυτήτων. Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece