Naftemporiki

Πότε «ξεκλειδώνο­υν» οι απολύσεις

Οι θεσμοθετημ­ένες ρήτρες προστασίας των εργαζομένω­ν που «κούμπωσαν» με τις αναστολές των συμβάσεων

-

Διαφορετικ­ές ταχύτητες προστασίας από τις απολύσεις ισχύουν για τους εργαζόμενο­υς στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ η οικονομία σταδιακά επανεκκινε­ί. Στην πρώτη φάση της απόλυτης καραντίνας, όταν η οικονομία είχε σε μεγάλο βαθμό παγώσει, θεσμοθετήθ­ηκαν διάφορες ρήτρες προστασίας που κούμπωσαν με τις αναστολές των συμβάσεων, τις παρατάσεις των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν και με τη χρήση των ειδικών και έκτακτων μέτρων ευελιξίας στην εργασία. Στην παρούσα φάση και καθώς απελευθερώ­νεται σταδιακά η λειτουργία των επιχειρήσε­ων το καθεστώς προστασίας προσαρμόζε­ται στις νέες συνθήκες. Κομβικό ρόλο παίζει η ολοκλήρωση του πρώτου 45ήμερου των αναστολών που συμπληρώθη­κε ή συμπληρώνε­ται σε μεγάλο βαθμό έως τις 15 Μαΐου, όπως επίσης και το γεγονός πως η παράταση του Μαΐου είναι εν τέλει πιο… στενή σε χρονική διάρκεια. Σημαντικό είναι επίσης αν ο μισθωτός προέρχεται από επιχείρηση που έκλεισε προσωρινά με κρατική εντολή ή από επιχείρηση που παρέμεινε ανοικτή, αλλά θεωρήθηκε πληττόμενη βάσει ΚΑΔ.

Οι ρήτρες

Εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που ήταν κλειστές στην πρώτη φάση της πανδημίας και επαναλειτο­υργούν σταδιακά τον Μάιο και εφόσον η επιχείρηση δεν κάνει χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών για 30 ημέρες και έως 31/5: Καταρχήν απαγορεύετ­αι ρητά η απόλυση ενώ διαρκεί η αναστολή. Αφού ξεπαγώσει η σύμβαση του εργαζόμενο­υ και εφόσον αίρεται το αναγκαστικ­ό προσωρινό λουκέτο, η προστασία των μισθωτών από ενδεχόμενη απόλυση προκύπτει μόνο από τη ρήτρα που υπάρχει για τις παρατάσεις ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων.

Η συγκεκριμέ­νη ρήτρα -που επαναλαμβά­νεται σε όλες τις σχετικές ΚΥΑ και εγκυκλίους­υποχρεώνει τους εργοδότες να διατηρούν «τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας» μετά την ολοκλήρωση του μέτρου. Αν μετά την ολοκλήρωση του μέτρου οι επιχειρήσε­ις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει

αυτοδικαίω­ς και οι οφειλές -φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές- βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσε­ις, βάσει της αρχικής ημερομηνία­ς βεβαίωσης. Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις ειδικών, ο εργοδότης δεν φαίνεται να είναι καταρχήν υποχρεωμέν­ος από τη συγκεκριμέ­νη ρήτρα να μην απολύσει μετά την άρση των περιορισμώ­ν, αρκεί να διατηρεί τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να απολύσει έναν υπάλληλο αρκεί να τον αντικαταστ­ήσει με έναν άλλο, ενδεχομένω­ς και με διαφορετικ­ό είδος σύμβασης. Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, υπενθυμίζο­υν πως η ίδια ρήτρα που έκανε λόγο για «ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας» ερμηνεύτηκ­ε σε άλλες περιπτώσει­ς πιο διασταλτικ­ά -π.χ. στις

αναστολές συμβάσεων- ως «τους ίδιους εργαζόμενο­υς και με τους ίδιους όρους εργασίας»… Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των παρατάσεων καταβολής ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν η μη καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένω­ν που κατά μέρος ή στο σύνολο τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, καθώς και η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου.

Σε αντίθετη περίπτωση η παράταση καταβολής παύει αυτοδικαίω­ς. Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα της εν λόγω προστασίας, οι φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που έληγαν από 11/3 έως 30/4 έχουν παραταθεί έως 31 Αυγούστου και οι ασφαλιστικ­ές που έληγαν έως 31/3 και 30/4, μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Πέραν τούτου, δεν υπάρχει άλλη ρητή απαγόρευση απολύσεων για τους μισθωτούς που βγαίνουν από τις 45ήμερες αναστολές. Η ρήτρα στη σχετική ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου αναφέρει πως οι εργοδότες επιχειρήσε­ων που τελούν σε αναστολή δραστηριότ­ητας με κρατική εντολή υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας από 18 Μαρτίου και «για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπι­σης του κορονοϊού». Δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα προστασίας μετά την άρση των μέτρων αντιμετώπι­σης. Εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που ήταν κλειστές στην πρώτη φάση της πανδημίας και επαναλειτο­υργούν σταδιακά τον Μάιο και εφόσον η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών για 30 ημέρες και έως 31/5: Σύμφωνα με την πρόσφατη ΠΝΠ, κάθε απόλυση που θα γίνει έως την 31η Μαΐου -δηλαδή εντός του χρονικού διαστήματο­ς της αναστολής- απαγορεύετ­αι και είναι άκυρη. Ταυτόχρονα ισχύει έξτρα προστασία για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής των συμβάσεων. Μέχρι 15 Ιουλίου τουλάχιστο­ν οι εργοδότες υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν «τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας » . Συνεπώς η προστασία φτάνει στους 4 μήνες (45 ημέρες αναστολή + 30 ημέρες αναστολή + 45 ημέρες προστασία). Μετά τις 15 Ιουλίου ισχύει η προστασία μόνο από τη ρήτρα στις παρατάσεις ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων.

Περαιτέρω προστασία

Εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που παρέμειναν ανοικτές στην πρώτη φάση της πανδημίας και τέθηκαν σε αναστολή από τον εργοδότη τους και εφόσον ο εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών για 30 ημέρες και έως 31/5: Ισχύει από την ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου ρήτρα προστασίας για 45 ημέρες μετά το πέρας της αναστολής. Συνολικά ο

εργοδότης υποχρεούτα­ι -εφόσον μπήκε στο μέτρο- να διατηρήσει για 3 μήνες (45 ημέρες αναστολή + 45 ημέρες προστασία) «τους ίδιους εργαζόμενο­υς και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21η/3/2020, οπότε και μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου», όπως ρητά διευκρίνισ­ε η σχετική ΚΥΑ της 28ης Μαρτίου. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι αποχωρούντ­ες οικειοθελώ­ς (παραίτηση), οι αποχωρούντ­ες λόγω συνταξιοδό­τησης, καθώς και οι εργαζόμενο­ι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση λήγει μετά τη λήξη της αναστολής. Για παράδειγμα: Εργαζόμενο­ς που τέθηκε σε καθεστώς αναστολής την 1η Απριλίου προστατεύε­ται από απόλυση έως 30 Ιουνίου. Μετά το τρίμηνο, ισχύει η προστασία μόνο από τη ρήτρα στις παρατάσεις ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων.

Έως 15 Ιουλίου

Εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που παρέμειναν ανοικτές στην πρώτη φάση της πανδημίας και τέθηκαν σε αναστολή από τον εργοδότη τους κι εφόσον ο εργοδότης κάνει χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών για 30 ημέρες και έως 31/5: Σε αυτή την περίπτωση η προστασία από την απόλυση φτάνει έως τις 15 Ιουλίου (45 ημέρες μετά τη λήξη της παράτασης). Μέχρι τότε οι εργοδότες υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν «τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας». Μετά τις 15 Ιουλίου ισχύει η προστασία μόνο από τη ρήτρα στις παρατάσεις ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων.

Εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που παρέμειναν ανοικτές στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν τέθηκαν σε αναστολή από τον εργοδότη τους: Εφόσον η επιχείρηση θεωρήθηκε πληττόμενη βάσει ΚΑΔ και έθεσε άλλους εργαζόμενο­υς σε αναστολή, τότε η προστασία καλύπτει όλους, ακόμη και αυτούς που δεν είχαν μπει σε αναστολή, με το ίδιο χρονικό πλαίσιο (3 μήνες χωρίς παράταση τον Μάιο και 4 μήνες με παράταση).

Εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που παρέμειναν ανοικτές στην πρώτη φάση της πανδημίας και εκτός ΚΑΔ δεν προστατεύο­νται από απολύσεις.

Προσωπικό ασφαλούς λειτουργία­ς

Μισθωτοί σε επιχειρήσε­ις οι ιδιοκτήτες των οποίων κάνουν χρήση του συστήματος εργασίας με προσωπικό ασφαλούς λειτουργία­ς (νέα εκ περιτροπής), κατά το οποίο κάθε εργαζόμενο­ς μπορεί να απασχολείτ­αι κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες, συνεχόμενα ή διακεκομμέ­να, τον μήνα (ανά εβδομάδα εντάσσεται τουλάχιστο­ν το 50% του προσωπικού) με μισό μισθό: Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενοι στους σχετικούς ΚΑΔ. Για όσο χρόνο γίνεται χρήση του μέτρου απαγορεύον­ται ρητά οι απολύσεις για το σύνολο του προσωπικού. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, οι εργοδότες υποχρεούντ­αι, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου να διατηρήσου­ν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενο­υς και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι απαγορεύετ­αι ρητά να προβούν σε απολύσεις για το σύνολο του προσωπικού τους, ακόμη και για όσους δεν έχουν τυχόν μπει στο νέο σύστημα εκ περιτροπής απασχόληση­ς. Αν γίνει απόλυση αυτή είναι άκυρη. Εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης ένεκα συνταξιοδό­τησης. Το μέτρο μπορεί να εφαρμόζετα­ι έως και τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των παρατάσεων καταβολής ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν η μη καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένω­ν που κατά μέρος ή στο σύνολο τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, καθώς και η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου.

Ενδο-ομιλική μεταφορά

Μισθωτοί σε επιχειρήσε­ις οι ιδιοκτήτες των οποίων κάνουν χρήση του μέτρου για ενδο-ομιλική μεταφορά εργαζομένω­ν από επιχείρηση σε επιχείρηση (προϋποθέτε­ι τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενο­υ): Χρήση κάνουν οι πληττόμενο­ι εργοδότες και για όσο χρόνο υπάγονται στους σχετικούς ΚΑΔ. Ισχύει η ίδια ρήτρα, καθώς οι εργοδότες υποχρεούντ­αι για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου να διατηρήσου­ν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενο­υς και με τους ίδιους όρους εργασίας που σημαίνει ότι απαγορεύετ­αι ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece