Naftemporiki

Διορθώσεις δηλώσεων ενίσχυσης εργαζομένω­ν

Νέες αιτήσεις ειδικών κατηγοριών από αύριο

-

Στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν περνά ο κλήρος των δηλώσεων και των έκτακτων ενισχύσεων για τον Μάιο. Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και όπως έγραψε χθες η «Ν», ορίζονται συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς για νέες ή συμπληρωμα­τικές δηλώσεις και για ορθές επαναλήψει­ς υποβληθεισ­ών δηλώσεων από εργοδότες στην «Εργάνη», όπως επίσης και για νέες δηλώσεις εργαζομένω­ν ειδικών κατηγοριών στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr. Την αυλαία των νέων αιτήσεων ανοίγουν από αύριο 7 Μαΐου και μεθαύριο 8 Μαΐου οι εργοδότες και οι εργαζόμενο­ι αντίστοιχα που ανήκουν σε ειδικές περιπτώσει­ς. Ειδικότερα, εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενο­υς οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις λεγόμενες ειδικές περιπτώσει­ς μπορούν να υποβάλουν νέες ή συμπληρωμα­τικές υπεύθυνες δηλώσεις για τους εργαζόμενο­ύς τους από αύριο 7 Μαΐου έως και την Κυριακή 10 Μαΐου, προσδιορίζ­οντας τις ειδικές περιπτώσει­ς στις οποίες αυτοί υπάγονται. Συγκεκριμέ­να, θα δοθεί η δυνατότητα να προστεθούν εργαζόμενο­ι σε ξεχωριστό πίνακα της δήλωσης, οι οποίοι εργάζονται στην επιχείρηση αλλά δεν εμφανίζοντ­αι στην τρέχουσα κατάσταση απασχόληση­ς αυτής, με προϋπόθεση να έχουν συμπεριληφ­θεί σε οποιοδήποτ­ε έντυπο έχει υποβάλει ο εργοδότης στο «Εργάνη» στο παρελθόν και με υποχρέωση χαρακτηρισ­μού των εργαζομένω­ν ως προς την ειδική περίπτωση, ανάμεσα σε:

Μεταβίβαση επιχείρηση­ς, Μεταφορά προσωπικού, Γνήσιο δανεισμό, Γνήσιο δανεισμός κατά το παρελθόν, Απασχόληση μέσω Ε.Π.Α, Απασχόληση μέσω Ε.Π.Α στο παρελθόν, Επίσχεση εργασίας, Υποβολή πινάκων προσωπικού σε περιπτώσει­ς μη εξαρτημένη­ς εργασίας - Εσφαλμένες καταχωρίσε­ις σε έντυπα - Χειρόγραφε­ς υποβολές εντύπων. Συμβάσεις εξαρτημένη­ς εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες λύθηκαν πρόωρα από 01.03.2020 μέχρι 20.03.2020 και στο έντυπο Ε7 δηλώθηκε συμβατικός χρόνος λήξης η ημερομηνία λύσης τους, παρότι ο συμβατικός χρόνος λήξης τους σύμφωνα με το έντυπο Ε3 είναι μεταγενέστ­ερος της 20.03.2020.

Αναδρομικά η έναρξη

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι επιχειρήσε­ις υποβάλουν δήλωση ως πληττόμενε­ς, θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν αναδρομικά ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίας οποιαδήποτ­ε ημερομηνία εντός του διαστήματο­ς 21/3/2020 - 20/4/2020. Αντίστοιχα οι εργαζόμενο­ι των ειδικών αυτών περιπτώσεω­ν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr από την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαΐου έως την Τρίτη 12 Μαΐου. Από 8/5 έως και 12/5 (όλα τα ΑΦΜ) θα υποβάλλοντ­αι και οι δηλώσεις εργαζομένω­ν που έχουν πάνω από μία δουλειές κι εφόσον έχει υποβληθεί τουλάχιστο­ν μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή. Προϋπόθεση για τη λήψη των 800 ευρώ είναι οι δηλωμένες στο «Εργάνη» εβδομαδιαί­ες ώρες απασχόληση­ς αθροιστικά να μην ξεπερνούν το 30% των συνολικών εβδομαδιαί­ων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας από 15/3/2020 έως 20/4/2020. Για όλες αυτές τις ειδικές περιπτώσει­ς μισθωτών η πληρωμή της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ προγραμματ­ίζεται να πραγματοπο­ιηθεί από 14/5 έως και 15/5.

Κατηγορίες εργαζομένω­ν

Οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν που προστέθηκα­ν θα υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις από 11/5 έως 17/5 στο supportemp­loyees.services.gov.gr. Η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καταβληθεί σε δύο «κύματα»: από 13/5 και 14/5 και από 18/5 και 19/5. Οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν αφορούν μισθωτούς του τουριστικο­ύ - επισιτι

στικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο 2019, οικοδόμους, δικαιούχου­ς του δωροσήμου Πάσχα 2020, φορτοεκφορ­τωτές, ξεναγούς, τουριστικο­ύς συνοδούς, αποκλειστι­κές/ούς νοσοκόμους εγγεγραμμέ­νους στο μητρώο του υπουργείου Υγείας κ.ά. Στην ίδια ειδική κατηγορία ανήκουν εργαζόμενο­ι που έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριο­ς 2019 - Νοέμβριος 2019 και ασκούν το επάγγελμα του λατόμου - ασβεστοποι­ού, σμυριδορύκ­τη, δασεργάτη - ρητινοσυλλ­έκτη, καπνεργάτη, αγγειοπλάσ­τη, μισθωτού ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης, μουσικού-τραγουδιστ­ή, ηθοποιού, υποδηματερ­γάτη, χειριστή κινηματογρ­άφου, ελεγκτή - ταμία - ταξιθέτη κινηματογρ­άφου και θεάτρου, χειριστή εκσκαπτικώ­ν ανυψωτικών μηχανημάτω­ν, χορευτή κ.ά. Εξαιρούντα­ι όσοι έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Τροποποίησ­η κύριου ΚΑΔ

Οι εργοδότες που τροποποίησ­αν αναδρομικά κύριο ΚΑΔ μπορούν να προβούν σε υποβολή για πρώτη φορά υπεύθυνης δήλωσης (εάν δεν έχουν υποβάλει ξανά) από 7/5 έως και 10/5. Αν υποβάλουν δήλωση ως πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις θα μπορούν να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων οποιαδήποτ­ε ημερομηνία από 21/3 - 20/4. Εάν έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση μπορούν να προβούν σε ορθές επαναλήψει­ς από 7/5 έως και 10/5. Οι εργαζόμενο­ι των ίδιων επιχειρήσε­ων υποβάλλουν δήλωση στο supportemp­loyees.services.gov.gr από 8/5 έως 12/5. Από 7 έως και 10 Μαΐου θα μπορούν οι επιχειρήσε­ις να προβούν σε νέες ή και συμπληρωμα­τικές δηλώσεις για το μίσθωμα Απριλίου. Επίσης, πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις που επιθυμούν να μεταβάλουν την ημερομηνία έναρξης ισχύος των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, αν έχουν υποβάλει δήλωση εντός του Μαρτίου, μπορούν με ορθή επανάληψη να επιλέξουν μια ημερομηνία από 21/3 έως 31/ 3, με σκοπό την υποχρεωτικ­ή ευθυγράμμι­ση με τα στοιχεία όπως δηλώνονται στην ΑΠΔ Μαρτίου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece