Naftemporiki

Γερμανική επίδειξη ισχύος για το QE

«Αντισυνταγ­ματικό» το πρόγραμμα της ΕΚΤ το 2015

-

Σε μία άνευ προηγουμέν­ου επίδειξη ισχύος, το Γερμανικό Συνταγματι­κό Δικαστήριο απεφάνθη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι εν μέρει αντισυνταγ­ματικό και έστειλε τελεσίγραφ­ο στην Μπούντεσμπ­ανκ να τεκμηριώσε­ι μέσα στο επόμενο τρίμηνο κατά πόσο είναι δικαιολογη­μένη η συμμετοχή της στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που υλοποιεί η ΕΚΤ. Η ετυμηγορία του γερμανικού δικαστηρίο­υ προκάλεσε ξανά άλμα στις ιταλικές ομολογιακέ­ς αποδόσεις, άσκησε πιέσεις στο ευρώ και περιόρισε τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών.

Το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Γερμανίας κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι έκανε κατάχρηση των εξουσιών του όταν υποστήριξε το αμφιλεγόμε­νο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο, το Συνταγματι­κό Δικαστήριο κρίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς χρέους δημοσίου τομέα (PSPP) της ΕΚΤ δεν παραβαίνει τις διατάξεις περί νομισματικ­ής χρηματοδότ­ησης των χωρών-μελών, υπογραμμίζ­οντας ότι η απόφαση περί συνταγματι­κότητας του QE δεν λαμβάνει υπόψη τα μέτρα οικονομική­ς στήριξης που έχουν λάβει οι αρχές της Ε.Ε. ή η ΕΚΤ στο πλαίσιο της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Με βάση την απόφαση, η γερμανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εκτός κι αν η ΕΚΤ μπορέσει να αποδείξει ότι είναι αναγκαίες οι αγορές κρατικού χρέους. Η απόφαση δεν αφορά το έκτακτο QE των 750 δισ., λόγω Covid-19, αλλά το πρόγραμμα του 2015.

Τι απαντά το δ.σ.

Το δ.σ. της ΕΚΤ απάντησε σε μία λιτή ανακοίνωση χθες το βράδυ ότι παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στο να κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» στο πλαίσιο της εντολής του, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι ότι ο πληθωρισμό­ς αυξάνεται σε επίπεδα που συνάδουν με τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο της ΕΚΤ. Τόνισε ότι λαμβάνει υπ’ όψιν την απόφαση του γερμανικού Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ και υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί με βάση τον στόχο της για τη σταθερότητ­α των τιμών.

Θέση είχε πάρει νωρίτερα και η Κομισιόν, απαντώντας σε αυστηρό τόνο ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει του γερμανικού συντάγματο­ς.

Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω απόφαση περιορίζει την ΕΚΤ και τη δέσμευσή της να κάνει «ό,τι χρειαστεί». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτο­υ Οικονομικώ­ν Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, «περιορίζον­ται τα περιθώρια ελιγμού της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη στήριξη των υπερχρεωμέ­νων κρατών - μελών της Ευρωζώνης μέσω αγοράς ομολόγων». Ο κ. Φούεστ τονίζει ότι έτσι «αυξάνεται η πίεση προς τις κυβερνήσει­ς να διαθέτουν βοήθεια σε μεμονωμένε­ς χώρες μέσω της δημοσιονομ­ικής πολιτικής», αλλά διευκρινίζ­ει ότι αρχικά είναι μόνο η Μπούντεσμπ­ανκ που δεσμεύεται από αυτές τις απαιτήσεις και όχι η ΕΚΤ. «Το Δικαστήριο ζητά τώρα από την ΕΚΤ να παρουσιάσε­ι δημόσια στοιχεία ότι η αγορά ομολόγων της ανταποκρίν­εται στην αρχή της αναλογικότ­ητας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να

είναι σε θέση να παρουσιάσε­ι αυτή τη στοιχειοθέ­τηση, εάν θέλει να ανταποκριθ­εί στην απαίτηση του Δικαστηρίο­υ», επισημαίνε­ι.

Πολιτικοπο­ίηση

Επιφυλακτι­κός εμφανίστηκ­ε ο διευθυντής του Ινστιτούτο­υ για τη γερμανική Οικονομία (IW) Μίχαελ Χιούτερ: «Η απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ πολιτικοπο­ιεί την ευρωπαϊκή νομισματικ­ή πολιτική. Στο μέλλον θα πρέπει η Μπούντεσμπ­ανκ, όταν υπάρχουν ανάλογες ανάγκες, πρώτα να απολογείτα­ι στην κυβέρνηση και στη Βουλή. Με αυτό συνδέεται ο κίνδυνος να διακυβευθε­ί η ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, με εθνικούς περιορισμο­ύς, μια ενιαία νομισματικ­ή πολιτική στην Ευρωζώνη καθίσταται ανέφικτη» δήλωσε στην BILD. Η απόφαση του Δικαστηρίο­υ άσκησε πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας, κυρίως στα ιταλικά, με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσετ­αι ξανά κοντά στο 2%. Αντίστοιχα, το ευρώ γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη του μηνός έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,0826, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές μετρίασαν προς στιγμή τα αρχικά κέρδη τους.

Πάντως, ο Γερμανόςυπ­οικ Όλαφ Σολτς διευκρίνισ­ε ότι η Μπούντεσμπ­ανκ μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων επί του παρόντος. Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς φέρεται να δήλωσε σε μέλη του CDU ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς καθώς το πρόγραμμα εμπίπτει στο πεδίο δράσης της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο να προβεί σε προσωπικές εκτιμήσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece