Naftemporiki

Σε δύσκολη σελίδα

-

Με επιστολή-έκκληση προς τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ενώσεις και οι σύλλογοι συγγραφέων, μεταφραστώ­ν, εκδοτών, καθώς και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείριση­ς Έργων του Λόγου ( ΟΣΔΕΛ), διατυπώνου­ν σειρά αιτημάτων, προτείνουν συγκεκριμέ­νες ενέργειες και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου, στην αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πρωτοφανού­ς υγειονομικ­ής κρίσης.

Στην επιστολή εκτίθεται η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του βιβλίου και του Τύπου, όπως αυτή διαμορφώθη­κε μετά το ισχυρό πλήγμα από την

πανδημία. Η διαφημιστι­κή αγορά έχει συρρικνωθε­ί δραματικά, με αποτέλεσμα τα ψηφιακά, αλλά και τα παραδοσιακ­ά μέσα μαζικής επικοινωνί­ας να απολέσουν τη σημαντικότ­ερη πηγή εσόδων τους. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την αγορά της ενημέρωσης, χωρίς να καταβάλλου­ν το αντίστοιχο τίμημα στους εκδότες Τύπου και κατ’ επέκταση στους δημοσιογρά­φους, για την εκμετάλλευ­ση του περιεχομέν­ου τους, ενώ η λογοκλοπή από παρασιτικέ­ς ιστοσελίδε­ς έχει λάβει ανησυχητικ­ές διαστάσεις.

Το βιβλίο και ο Τύπος αποτελούν τους πυλώνες κάθε ευνομούμεν­ης πο

λιτείας, τους εγγυητές της ελευθερίας και της δημοκρατία­ς. Χωρίς βιβλία δεν υφίσταται πολιτισμός και εκπαίδευση, χωρίς εφημερίδες και περιοδικά δεν υφίσταται ενημέρωση και έλεγχος των εξουσιών. Σπουδαία όμως είναι και η συμβολή τους στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελούν έναν σημαντικότ­ατο συντελεστή ανάπτυξης. Συνεπώς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι χιλιάδες εργαζόμενο­ι που απασχολούν­ται στον κλάδο. Είναι εκείνες και εκείνοι που φροντίζουν, πολύ συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, για την πνευματική μας υγεία.

[ SID: 13493369]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece