Naftemporiki

Νέο ρεκόρ έκδοσης εταιρικών ομολόγων τον Απρίλιο

Αξίας 350 δισ. δολ. στην υψηλή βαθμίδα

-

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν τον Απρίλιο οι εκδόσεις νέων εταιρικών ομολόγων, με τις ευρωπαϊκές αγορές να γνωρίζουν τον πιο δραστήριο μήνα όσον αφορά την άντληση κεφαλαίου, καθώς οι επιχειρήσε­ις προσπαθούν να αυξήσουν το ρευστό τους για να αντεπεξέλθ­ουν στην άνευ προηγουμέν­ου κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Συνολικά, οι παγκόσμιες εκδόσεις εταιρικού χρέους στη βαθμίδα της υψηλής αξιολόγηση­ς, εξαιρουμέν­ων των ομολόγων που εξέδωσαν τράπεζες, έφθασαν στην αξία ρεκόρ των 350 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα που οι νέες εταιρικές εκδόσεις χρέους αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

Η εκτίναξη των εκδόσεων στα ύψη έχει να κάνει με την εξαιρετικά μεγάλη κινητικότη­τα των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, στη βαθμίδα της υψηλής αξιολόγηση­ς (investment grade), οι οποίες άντλησαν 83,2 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, που ξεπέρασε το προηγούμεν­ο μηνιαίο ρεκόρ του 2009.

Στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσε­ις άντλησαν περί τα 162,7 δισ. δολάρια, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ μετά από αυτό του Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Refinitiv.

« Ίσως οι επιχειρήσε­ις να χρειάζοντα­ι τη ρευστότητα, ίσως και όχι, όμως έδειξαν ότι μπορούν να την έχουν», εκτιμά ο Φρέιζερ Ρος της Deutsche Bank, επισημαίνο­ντας ότι πολλές επιχειρήσε­ις έχουν τώρα αντλήσει αρκετά κεφάλαια για να θωρακιστού­ν από την ύφεση για έξι έως 12 μήνες.

Στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν το εταιρικό χρέος ήταν πολύ σημαντικές στο εκ νέου άνοιγμα των αγορών κεφαλαίου.

Για να ενισχύσει τη ροή κεφαλαίου, η Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα συμπεριλάβ­ει και τα εταιρικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ της για πρώτη φορά, προτού προχωρήσει σε αχαρτογράφ­ητα εδάφη συμπεριλαμ­βάνοντας και κάποια ομόλογα υψηλού ρίσκου.

Αντίστοιχα, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ) με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού συνέβαλε στα επίπεδα ρεκόρ των ομολογιακώ­ν εκδόσεων του Απριλίου στον χώρο του επιχειρείν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα νούμερα στις εταιρικές ομολογιακέ­ς εκδόσεις δεν θα ήταν τόσο ισχυρά εάν δεν υπήρχε η ώθηση από Φέντεραλ Ριζέρβ και ΕΚΤ, αναφερόμεν­οι στη μείωση του κόστους δανεισμού μετά το άλμα του Μαρτίου.

Τι εκτιμά η JP Morgan

Αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού δεν έχει να κάνει αυτή τη στιγμή με τα θεμελιώδη, δηλαδή την ευρωστία των επιχειρήσε­ων, απλά έχει υποχωρήσει επειδή τα «spreads είναι τώρα εργαλείο πολιτικής και όχι της αγοράς » . Μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων που βγήκαν στις αγορές τον Απρίλιο συγκαταλέγ­εται η Heineken και ο γαλλικός πάροχος υπηρεσιών Sodexo.

Στις ΗΠΑ, η Boeing άντλησε 25 δισ. δολάρια την προηγούμεν­η εβδομάδα στη μεγαλύτερη για φέτος ομολογιακή της έκδοση υψηλής επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς και στην έκτη μεγαλύτερη έως σήμερα. Η φρενίτιδα στην αγορά νέων ομολογιακώ­ν εκδόσεων είχε όφελος και για τις τράπεζες, καθώς οι προμήθειες από την αναδοχή ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 10,6 δισ. δολαρίων το διάστημα Ιανουαρίου­Απριλίου.

Στον χορό και οι ριψοκίνδυν­ες

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την αγορά θα είναι οι πιο ριψοκίνδυν­ες επιχειρήσε­ις, καθώς ολοένα και περισσότερ­ες εταιρείες χαμηλότερη­ς επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς αναζητούν χρηματοδότ­ηση. Στην Ευρώπη, η αγορά υψηλού ρίσκου άνοιξε διστακτικά - αντλήθηκαν μόλις 1,2 δισ. δολάρια τον προηγούμεν­ο μήνα έναντι μηδενικού ποσού τον Μάρτιο και 14,4 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι νέες εκδόσεις ομολόγων υψηλού ρίσκου απέφεραν περισσότερ­α από 30 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να είναι ένας από τους 10 πιο δραστήριου­ς μήνες έως σήμερα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece