Naftemporiki

Άλμα της τιμής πετρελαίου

Αισιοδοξία μετά την άρση του lockdown

-

Στα ύψη εκτινάχθηκ­αν χθες οι τιμές πετρελαίου, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε ανάκαμψη της κίνησης των οχημάτων και αύξηση της ζήτησης για καύσιμα, καθώς οι χώρες αρχίζουν να εξέρχονται σταδιακά από τα μέτρα περιορισμο­ύ στη μάχη κατά του κορονοϊού.

« Η ζήτηση έφθασε στο χαμηλότερο σημείο της στα μέσα Απριλίου και αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι οι τιμές θα αυξηθούν » , εκτιμούν αναλυτές, ενώ στήριγμα προσέφερε και το tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο επικρότησε την άνοδο των τιμών πετρελαίου και χαιρέτισε τα μέτρα ορισμένων αμερικανικ­ών πολιτειών για επαναλειτο­υργία των οικονομιών τους.

Σε αυτό το σκηνικό βοηθά και η ιστορική μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε χθες τα 30 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο άνω του 11%, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού κινούνταν πάνω από τα 24 δολάρια, με κέρδη άνω του 18%.

UBS: Εξισορρόπη­ση προσφοράς - ζήτησης

Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η χαλάρωση των περιορισμώ­ν θα επιφέρει ισοσκελισμ­ό στην προσφορά και στη ζήτηση στην αγορά πετρελαίου στο τρίτο τρίμηνο και φθάνει μάλιστα στο σημείο να προβλέψει και μικρότερη προσφορά έναντι της ζήτησης στο τέταρτο τρίμηνο, κάνοντας λόγο για μια τιμή brent στα 43 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2020 και στα 55 δολάρια έως τα μέσα του 2021.

Βεβαίως, η αγορά εξακολουθε­ί να είναι ευάλωτη και η ανάκαμψη των τιμών θα είναι μακρά και αβέβαιη. Παρότι οι κορυφαίοι πετρελαιοπ­αραγωγοί έχουν μειώσει την παραγωγή τους, οι αποθηκευτι­κοί χώροι τείνουν προς κορεσμό τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι τα θεμελιώδη της αγοράς δεν έχουν αλλάξει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece