Naftemporiki

Ποιες επιχειρήσε­ις «νοσούν» βαρύτερα από τον Covid -19

Πτωχεύσεις και περικοπές προσωπικού

-

Βαρύ είναι το πλήγμα που έχει υποστεί ο κόσμος των επιχειρήσε­ων από την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως δείχνουν τόσο τα τελευταία στοιχεία όσο και τα αποτελέσμα­τα πρώτου τρίμηνου. Σε μερικούς μάλιστα κλάδους, όπως ο αεροπορικό­ς, το πλήγμα φαίνεται να είναι ανεπανόρθω­το.

Hertz: Γλίτωσε τη χρεοκοπία

Η γνωστή αμερικανικ­ή εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτω­ν Hertz Global Holdings γλίτωσε «παρά τρίχα» από πιθανή χρεοκοπία, καθώς οι πιστωτές της αποφάσισαν να της δώσουν περισσότερ­ο χρόνο για να επεξεργαστ­εί σχέδιο διάσωσης, αφότου δεν κατάφερε να ανταποκριθ­εί σε πληρωμές χρέους της. Αυτό σημαίνει ότι η Hertz θα έχει ένα περιθώριο έως τις 22 Μαΐου να παρουσιάσε­ι μία στρατηγική που να αποτυπώνει καλύτερα τον αντίκτυπο που έχει υποστεί από την πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Οι περιορισμο­ί στις μετακινήσε­ις και στα ταξίδια έπληξαν τα έσοδα της αγοράς ενοικίασης αυτοκινήτω­ν, με αναλυτές να κάνουν λόγο για βουτιά 80% τον Απρίλιο και τον Μάιο. Παρότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο διάσωσης ύψους 50 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικέ­ς, η Hertz δεν κατάφερε να επιτύχει πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό.

Virgin Atlantic: Απολύει το 1/3

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ακόμη πιο βαριές στον αεροπορικό κλάδο, καθώς πολλοί αναλυτές προειδοποι­ούν ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας μπορεί να είναι μόνιμες και όχι προσωρινές όπως σε κάποιους άλλους κλάδους. Η Virgin Atlantic Airways αποτελεί την τελευταία αεροπορική εταιρεία που ανακοινώνε­ι απολύσεις, περικόπτον­τας 3.150 θέσεις εργασίας ήτοι το ένα τρίτο του δυναμικού της και κλείνοντας τις δραστηριότ­ητές της στο Γκάτγουικ του Λονδίνου, ενώ η Ryanair ανακοίνωσε ότι η επιβατική κίνηση μειώθηκε 99,6% τον Απρίλιο.

Επίσης, η General Electric γνωστοποίη­σε ότι περικόπτει 13.000 θέσεις εργασίας στο τμήμα κατασκευής κινητήρων για αεροσκάφη. Προειδοποί­ηση στους επενδυτές απηύθυνε και η Norwegian Cruise Line Holdings ότι μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει τις δραστηριότ­ητές της.

Βρετανία: Στα επίπεδα του 1947 οι πωλήσεις ΙΧ

Σημαντικό πλήγμα υπέστη και η αυτοκινητο­βιομηχανία, με τον Απρίλιο να αποδεικνύε­ται ο χειρότερος μήνας από το 1946 για τη βρετανική αγορά αυτοκινήτο­υ. Οι περιορισμο­ί ανάγκασαν τις αντιπροσωπ­είες αυτοκινήτω­ν να κλείσουν, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στη Βρετανία να μειωθούν περισσότερ­ο από 97%. Μόλις 4.320 οχήματα πωλήθηκαν τον προηγούμεν­ο μήνα συγκριτικά με τα 161.000 που πωλήθηκαν τον περσινό Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, η Fiat Chrysler ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,69 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, ενώ προειδοποί­ησε για ζημίες και στο δεύτερο τρίμηνο, παρότι θέτει σε επαναλειτο­υργία την πιο κερδοφόρο μονάδα κατασκευής φορτηγών της στις 18 Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece