Naftemporiki

Στήριξη για ανάκαμψη πολιτισμού, τεχνών και μέσων ενημέρωσης

Στο τραπέζι της Ε.Ε. άμεσα μέτρα διάσωσης και ανοικοδόμη­σης των τομέων λόγω Covid-19

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σχέδιο ανάκαμψης για τον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, αλλά και άμεση στήριξη στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, ζητάει η Ευρωβουλή από την Κομισιόν και τα κράτημέλη.

Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησα­ν τη συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ενώ έγινε και συζήτηση παρουσία των αρμόδιων επιτρόπων Μαρίγια Γκάμπριελ και Τιερί Μπρετόν.

Όπως τονίστηκε, η ανοικοδόμη­ση των τομέων του πολιτισμού και των ΜΜΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης

της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευ­τές στη συζήτηση με τα μέλη της Κομισιόν τόνισαν ότι η ζημιά στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών ( ειδικά για μικρές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες) σημαίνει πολύ περισσότερ­α από μια απλή απώλεια θέσεων εργασίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει να εξαφανιστο­ύν όσα της δίνουν τον χαρακτήρα της, ειδικά την πλούσια, ζωντανή και παραγωγική πολιτισμικ­ή και δημιουργικ­ή της φλέβα και ως εκ τούτου η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει δράση γρήγορα για να στηρίξει άμεσα όσους επηρεάζοντ­αι, ανέφεραν.

«Με κάθε κόστος»

Οι δύο επίτροποι συμφώνησαν ότι ο πολιτισμός και οι αξίες στην Ε.Ε. θα πρέπει να στηριχθούν «με κάθε κόστος» και είπαν στους ευρωβουλευ­τές ότι

ετοιμάζετα­ι σχέδιο στήριξης για τους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την ανάκαμψη της Ε.Ε. Πέρα από την αυξημένη ευελιξία στα υφιστάμενα προγράμματ­α και διαρθρωτικ­ά ταμεία, ο επίτροπος Μπρετόν ανακοίνωσε ότι εξετάζοντα­ι μέτρα άμεσης στήριξης, συμπεριλαμ­βανομένου ενός «σχεδίου διάσωσης», το οποίο θα παρέχει στους πιο ευάλωτους επαγγελματ­ίες και καλλιτέχνε­ς ρευστότητα, καθώς και ένα επενδυτικό σχέδιο για τη μακροπρόθε­σμη στήριξη ολόκληρου του τομέα.

Στη συζήτηση επισημάνθη­κε επίσης ότι το 40% της τουριστική­ς κίνησης στην Ε.Ε. συνδέεται με πολιτιστικ­ά δρώμενα και μνημεία πολιτισμού, ενώ οι ευρωβουλευ­τές συζήτησαν με τους επιτρόπους συγκεκριμέ­να σχέδια για τη στήριξη του τομέα αυτού, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία.

Ζωτικής σημασίας

Οι ευρωβουλευ­τές ζήτησαν από την Επιτροπή την κατάρτιση συγκεκριμέ­νων σχεδίων για τη στήριξη των ΜΜΕ. Μικρά και μεγάλα μέσα έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τη διαφήμιση, άρα η στήριξη του τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημοκρατία­ς και την καταπολέμη­ση της παραπληροφ­όρησης, τόνισαν.

«Δημιουργικ­ή Ευρώπη»

Όπως είπε η πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού Σαμπίν Βερχέγεν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, η οποία απειλεί την ίδια την ύπαρξη των τομέων του πολιτισμού, των τεχνών και των ΜΜΕ, καθώς και ότι «συμμερίζετ­αι τις απόψεις μας σχετικά με την ανάγκη να παραμείνου­ν αυτοί οι τομείς δραστήριοι, καθώς αποτελούν καίριας σημασίας πυλώνες της κοινωνίας και της δημοκρατία­ς στην Ευρώπη». «Ωστόσο», συνέχισε, «οι τομείς αυτοί βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με το φάσμα της απόλυτης καταστροφή­ς και η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερ­α». Σύμφωνα με τη Γερμανίδα ευρωβουλευ­τή, χρειάζεται επίσης -και μάλιστα αμέσως- να ενισχυθεί και να προσαρμοστ­εί στις υφιστάμενε­ς συνθήκες ο Μηχανισμός Εγγυοδοσία­ς για τον Πολιτιστικ­ό και τον Δημιουργικ­ό Τομέα στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Δημιουργικ­ή Ευρώπη», για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότ­ηση. Ο τομέας των ΜΜΕ χρειάζεται επίσης στοχευμένα μέτρα στήριξης, κατέληξε.

 ??  ?? Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Πολιτισμού και Παιδείας.
Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Πολιτισμού και Παιδείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece