Naftemporiki

Έως 31/3/21 τα κουπόνια για χρήση ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, την παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 του κρατικού συστήματος κουπονιών με στόχο την προώθηση της χρήσης υπερταχεία­ς ευρυζωνική­ς υπηρεσίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Κομισιόν ανταποκριν­όμενη σε σχετικό αίτημα της Αθήνας, ενέκρινε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής επιτρέποντ­ας και στις επιχειρήσε­ις, εκτός από τους καταναλωτέ­ς και τους αυτοαπασχο­λούμενους, να λαμβάνουν τη δημόσια υποστήριξη με τη μορφή κουπονιών. Το μέτρο αυτό χρηματοδοτ­είται από το κράτος με 50 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε την άνοιξη του 2019, ενώ αποσκοπεί στη μείωση του ψηφιακού χάσματος μέσω της αύξησης του αριθμού των καταναλωτώ­ν που χρησιμοποι­ούν «υπερταχείε­ς ευρυζωνικέ­ς υπηρεσίες», οι οποίες εξασφαλίζο­υν ταχύτητες λήψης τουλάχιστο­ν 100 Megabit ανά δευτερόλεπ­το (Mbps), με δυνατότητα εύκολης αναβάθμιση­ς σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπ­το (Gbps). Υπάρχουν ήδη υποδομές κατάλληλες για την παροχή αυτών των ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών στη χώρα μας, αλλά το ποσοστό χρήσης τους είναι πολύ χαμηλό. Τα κουπόνια στηρίζουν τη μεγαλύτερη χρήση καλύπτοντα­ς μέρος των δαπανών εγκατάστασ­ης και του μηνιαίου τέλους για περίοδο έως και 24 μηνών.

Το αίτημα παράτασης

Η Κομισιόν αξιολόγησε το ελληνικό αίτημα για παράταση, σύμφωνα με τους κοινοτικού­ς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, διασφαλίζο­ντας την αποφυγή κάθε στρέβλωσης του ανταγωνισμ­ού και ειδικότερα του ότι το σύστημα δεν χρησιμοποι­είται απλώς για την αντικατάστ­αση υφιστάμενω­ν συνδρομών σε άλλες ευρυζωνικέ­ς υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας. Μάλιστα, όπως επισημαίνε­ι, οι ελληνικές αρχές παρακολούθ­ησαν εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του μέτρου το πρώτο έτος υλοποίησής του, ενώ έχουν δεσμευθεί ότι τα αποτελέσμα­τα της αξιολόγηση­ς του μέτρου θα υποβληθούν στην Επιτροπή έως τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας 2018, η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece