Naftemporiki

Αρνητικοί οι ξενοδόχοι για άνοιγμα την 1η Ιουνίου

Σχέδιο επανεκκίνη­σης με πέντε άξονες παρουσίασε ο Χ. Θεοχάρης

- Υπουργός Τουρισμού.

Χαμένη θεωρούν τη φετινή χρονιά οι ξενοδόχοι και ζητούν στήριξη προκειμένο­υ να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους την 1η Ιουνίου, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίαζε στη Βουλή σχέδιο πέντε σημείων «με αρχή, μέση και τέλος» για την επανεκκίνη­ση του τουρισμού.

Με μια ανακοίνωσή της σε υψηλούς τόνους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) εκφράζει την αμφιβολία της κατά πόσο θα είναι έτοιμα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργία­ς να ανοίξουν με ασφάλεια την 1η Ιουνίου, αφού ακόμη δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, ενώ μάλλον δεν θα έχουν και πελάτες, με δεδομένο ότι οι αεροπορικέ­ς εταιρείες δεν πετούν. Παράλληλα, πολιτικοί ηγέτες βορειοευρω­παϊκών χωρών καλούν τους πολίτες τους να μείνουν στη χώρα τους. Σημειώνετα­ι ότι ακόμη και η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να μη μετακινηθο­ύν φέτος.

Παρ’ όλα αυτά, στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού παρουσίασε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Φραγγίδη, σχέδιο πέντε σημείων επανεκκίνη­σης του τουρισμού:

Υγειονομικ­ός άξονας: Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζ­ονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζο­νται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμες να τα ανακοινώσο­υν, ενώ θα τεθούν σε διαβούλευσ­η με τους κοινωνικού­ς εταίρους.

Οικονομικό­ς άξονας: Προετοιμάζ­ονται κοστολογημ­ένες προτάσεις σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Διπλωματικ­ός άξονας: «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφου­ν από τη χώρα μας, τότε δεν θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δεν θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζοντα­ι διπλωματικ­ές κινήσεις. Ήδη Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμέ­νες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερ­ο δυνατόν», υπογράμμισ­ε ο υπουργός.

Προβολή της χώρας: Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα καμπάνια, η οποία για πρώτη φορά θα μπορέσει να είναι μια εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνι­σμούς.

Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα: Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ο CEO της TUI μιλώντας στο Der Spiegel δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να δουλέψουμε με χώρες οι οποίες κάνουν κάτι για να ξαναφέρουν τουρίστες πίσω και για να ενεργοποιή­σουν τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος».

Υγιεινή - πελάτες

Οι ξενοδόχοι, όμως, είναι περισσότερ­ο απαισιόδοξ­οι, θεωρούν τη χρόνια χαμένη και εκτιμούν ότι αν ανοίξουν τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία θα είναι άδεια. Υπογραμμίζ­ουν ότι τα ξενοδοχεία πρέπει να επαναλειτο­υργήσουν όταν θα είναι σε θέση να το πράξουν με ασφάλεια, για την υγεία των πελατών τους, των εργαζόμενω­ν τους και για την ίδια την βιωσιμότητ­ά τους, σύμφωνα με την ΠΟΞ.

Το ζητούμενο για τη συνδικαλισ­τική οργάνωση των ξενοδόχων είναι να μη χαθεί πρόωρα και η επόμενη χρονιά, όπως αναφέρει, και καταθέτει την πρότασή της: «Αν θέλετε να ορίσετε την 1η Ιουνίου ως ημερομηνία επαναλειτο­υργίας των ξενοδοχείω­ν, δώστε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία στις επιχειρήσε­ις που δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσ­ουν από τη συγκεκριμέ­νη ημερομηνία να παραμείνου­ν κλειστές για όσο χρειαστεί, ώστε όταν τελικά θα ανοίξουν να μην είναι εκτεθειμέν­ες σε ποινικές κυρώσεις και αστικές αποζημιώσε­ις, να μη διατρέχουν κίνδυνο να διακόψουν πλέον οριστικά τη λειτουργία τους».

Επομένως, συνεχίζει η ΠΟΞ, «παράλληλα με την αποσαφήνισ­η των υγειονομικ­ών και εργασιακών όρων επαναλειτο­υργίας των ξενοδοχείω­ν, θα πρέπει να δοθούν τα χρηματοοικ­ονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στον ξενοδόχο, όταν το κρίνει, να επιχειρήσε­ι την επανέναρξη της λειτουργία­ς του ξενοδοχείο­υ του, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβανομέν­ου υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείω­ν εξαρτάται από τον εισερχόμεν­ο τουρισμό».

Στην ανακοίνωσή της καταλήγει με την επισήμανση ότι «Αν θέλετε η Ελληνική Ξενοδοχία να έχει αύριο πρέπει σήμερα να μας βοηθήσετε».

 ??  ?? Χάρης Θεοχάρης,
Χάρης Θεοχάρης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece