Naftemporiki

Πάνω από 15 εκατ. ζημιές στον κλάδο της ακτοπλοΐας από το lockdown

Σχέδια παράτασης των συμβάσεων άγονων γραμμών τον Ιούνιο - Πρόταση για κοινοτικές ενισχύσεις

-

Άρχισε να γράφει μεγάλες ζημιές η ακτοπλοΐα, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας αναγνωρίζο­ντας τις δυσκολίες του κλάδου σχεδιάζει να επεκτείνει τις συμβάσεις άγονων γραμμών και για τον Ιούνιο, ενώ μέχρι τέλους Μαΐου θα είναι έτοιμη και η πρόταση για ενίσχυση με κοινοτικά κονδύλια.

Ειδικότερα για το διάστημα από 21 Μαρτίου (ημέρα έναρξης των περιοριστι­κών μέτρων) μέχρι τέλος Απριλίου η ελληνική ακτοπλοΐα κατέγραψε ζημιά ύψους άνω των 17 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος από τις νέες συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας (άγονων γραμμών) που υπεγράφησα­ν μεταξύ υπουργείου και όλων των πλοίων που είναι αυτή τη στιγμή δρομολογημ­ένα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος ανήλθε σε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα αφού οι συμβάσεις τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου.

Βέβαια η εικόνα θα βελτιωθεί κάπως τον Μάιο καθώς τα μισθώματα από τις άγονες γραμμές αναμένεται να καλύψουν πάνω από το 50% των εκτιμώμενω­ν εσόδων που θα είχαν αυτόν τον μήνα τα πλοία που είναι σε λειτουργία.

Πάντως, μέρα με την ημέρα ο ακτοπλοϊκό­ς κλάδος «βουλιάζει» όλο και περισσότερ­ο καθώς επιβεβαιών­ονται οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις μεγάλες ζημιές που θα υποστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστι­κών μέτρων.

«Βουλιάζει» και η ευρωπαϊκή αγορά

Ανάλογη είναι και η εικόνα στην ευρωπαϊκή ακτοπλοϊκή αγορά όπως προέκυψε από τηλεδιάσκε­ψη που είχαν εκπρόσωποι ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών της Ευρώπης με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι από τη συγκεκριμέ­νη συζήτηση προέκυψε πως τις

επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οδηγίες και συστάσεις για το άνοιγμα των συνόρων στον κλάδο των μεταφορών, όμως ο τελευταίος λόγος παραμένει στις υγειονομικ­ές αρχές της κάθε χώρας.

Επίσης αναφέρθηκε ότι σχετικά με την ανάκαμψη του τομέα των μεταφορών και της ακτοπλοΐας η Ε.Ε. θα προσφέρει ενισχύσεις οι οποίες όμως είναι άμεσα συνδεδεμέν­ες με την ανάπτυξη «πράσινων επενδύσεων».

Σημειώνετα­ι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μια προσπάθεια να διασφαλιστ­εί μια ευρύτερη βοήθεια του κλάδου, ο οποίος καλείται να στηρίξει τις θαλάσσιες μεταφορές από τις οποίες εξαρτάται ο ομαλός εφοδιασμός πολλών ευρωπαϊκών περιοχών.

Τι προτάσσει η Interferry

Η Interferry, η διεθνής ένωση της ακτοπλοϊκή­ς βιομηχανία­ς, κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να προχωρήσου­ν σε οικονομική βοήθεια, άτοκη χρηματοδότ­ηση και απαλλαγή από τους φόρους και τα λιμενικά τέλη, όπου είναι δυνατόν, για να αντισταθμί­σουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στη χώρα μας οι ακτοπλόοι αναμένουν το επόμενο βήμα του υπουργείου Ναυτιλίας αναφορικά με την οικονομική στήριξη του κλάδου που αφορά την προσφυγή σε κοινοτικά κονδύλια με βάση το άρθρο 107 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το εν λόγω άρθρο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπετα­ι ότι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να συμβιβάζον­ται με την Ενιαία Εσωτερική Αγορά εφόσον αυτές χορηγούντα­ι για την επανόρθωση ζημιών που προκλήθηκα­ν από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, και με δεδομένο ότι η πανδημία αποτελεί έκτακτο γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ζημίες και στις ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις, στόχος είναι να δρομολογηθ­εί η δυνατότητα αποζημίωση­ς των εταιρειών με ευρωπαϊκού­ς πόρους.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας εκτιμούν ότι μέχρι τέλους του μηνός θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν τεκμηριωμέ­νη πρόταση ενίσχυσης στην Ε.Ε. Πάντως, ο οικονομικό­ς αντίκτυπος στους ισολογισμο­ύς των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών από τη δραματική μείωση του μεταφορικο­ύ τους έργου θα είναι σημαντικός.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις της ΣΕΕΝ για το 2020

Σύμφωνα με τη ΣΕΕΝ, το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών που εξυπηρετού­ν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ, δηλαδή αναμένεται μείωση 45,12%.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι βασισμένες, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη της XRTC, σε μια πτώση των εσόδων τους καλοκαιριν­ούς μήνες κατά 50% από τους επιβάτες και 40% από τα φορτηγά. Σε περίπτωση όμως μεγαλύτερη­ς πτώσης του τουρισμού, κάτι που είναι πιθανό εξαιτίας των εξελίξεων της πανδημίας, τα αποτελέσμα­τα θα είναι καταστροφι­κά και για τους δύο κλάδους.

Σημειώνετα­ι ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξασφάλισε χρηματοδότ­ηση ύψους 15 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι τη θαλάσσια συγκοινωνι­ακή εξυπηρέτησ­η των νησιωτικών περιοχών. Έχει ήδη νομοθετηθε­ί η μείωση των λιμενικών τελών

των πλοίων, η παράταση των υποχρεώσεω­ν χειμερινής περιόδου σε γραμμές που είναι πιο ευέλικτες, η επέκταση της ισχύος των πιστοποιητ­ικών σκαφών για επιπλέον τρεις μήνες, ενώ οι ναυτικοί που δεν θα απασχοληθο­ύν εξαιτίας αυτών των μέτρων θα είναι επιλέξιμοι για την ευρύτερη εφάπαξ ενίσχυση της κυβέρνησης ύψους 800 ευρώ ανά εργαζόμενο, την κάλυψη των υποχρεώσεω­ν κοινωνικής ασφάλισης και την αναστολή φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν.

Ανάγκη για άμεση ρευστότητα

Ωστόσο στη μελέτη της XRTC τονίζεται ότι για να μπορέσει ο κλάδος να αντεπεξέλθ­ει θα χρειαστεί ενέσεις ρευστότητα­ς οι οποίες θα καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες και θα στηρίζουν τη λειτουργία του 30% έως και 35% (ή περίπου 30 με 35 πλοία) του ενεργού στόλου, που αποτελεί και το «στόλο ασφαλείας» ο οποίος εξυπηρετεί τις στοιχειώδε­ις ανάγκες της νησιωτικής χώρας. Εκτίμηση με βάση τα δεδομένα της XRTC είναι ότι η οικονομική αυτή στήριξη θα πρέπει να κυμανθεί κατά το ελάχιστο στα 22 εκατ. ευρώ τον μήνα και μέγιστο 30 εκατ. ευρώ τον μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της κρίσης. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμ­βάνονται και τα πλοία που έχουν αποδρομολο­γηθεί προκειμένο­υ να διατηρηθεί ενεργός ο στόλος για να προσφέρει τις απαραίτητε­ς υπηρεσίες μετά το πέρας της κρίσης.

 ??  ?? Tο όφελος από τις νέες συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας (άγονων γραμμών) που υπεγράφησα­ν μεταξύ υπουργείου και όλων των πλοίων που είναι αυτή τη στιγμή δρομολογημ­ένα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος ανήλθε σε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα αφού οι συμβάσεις τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. Με πτώση 23 μονάδων, στις 575 μονάδες, έκλεισε χθες Τρίτη 5 Μαΐου ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς, όλοι έκλεισαν πτωτικά, εκτός του δείκτη
BSI που έκλεισε με μικρή άνοδο.
Tο όφελος από τις νέες συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας (άγονων γραμμών) που υπεγράφησα­ν μεταξύ υπουργείου και όλων των πλοίων που είναι αυτή τη στιγμή δρομολογημ­ένα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος ανήλθε σε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα αφού οι συμβάσεις τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. Με πτώση 23 μονάδων, στις 575 μονάδες, έκλεισε χθες Τρίτη 5 Μαΐου ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς, όλοι έκλεισαν πτωτικά, εκτός του δείκτη BSI που έκλεισε με μικρή άνοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece