Naftemporiki

Επένδυση τηςΕΑΣ Νάξου κόντρα στο αρνητικό κλίμα

Νέες γραμμές παραγωγής με 4,9 εκατ. ευρώ

-

Στη δημιουργία νέου τυροκομείο­υ που θα ενδυναμώσε­ι την υφιστάμενη παραγωγή και θα ανοίξει τον δρόμο για διεύρυνση της προϊοντική­ς γκάμας προχωρά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισ­μών Νάξου, ενώ σε ό,τι αφορά τη μονάδα παραγωγής αρσενικού Νάξου, το υφιστάμενο πλαίσιο κατοχύρωση­ς ως προϊόντος προστατευό­μενης ονομασίας προέλευσης φέρεται να εμποδίζει, για την ώρα τουλάχιστο­ν, την υλοποίηση των εκφρασμένω­ν πλάνων του συνεταιρισ­μού. Αναλυτικότ­ερα, η ΕΑΣ Νάξου «αντεπιτίθε­ται» στην πανδημία, προχωρώντα­ς στην απρόσκοπτη υλοποίηση των αναπτυξιακ­ών της σχεδιασμών. Το νέο τυροκομείο αποτελεί επένδυση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένη στο μέτρο στο Μέτρο 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» (η επιδότηση ανέρχεται στο 75%) και αφορά την αντικατάστ­αση της υφιστάμενη­ς μονάδας.

Σε πρώτο πλάνο το νέο τυροκομείο θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότη­τα στους 80 τόνους ημερησίως, από το peak των 54 τόνων που έχει φθάσει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τον δρόμο και για νέα λανσαρίσμα­τα, όπως γάλα μεγαλύτερη­ς διάρκειας έως και 8 ημερών και ανανέωση συσκευασιώ­ν.

Με βάση τους υπολογισμο­ύς

της ΕΑΣ, μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έχει υπογραφεί η τροποποίησ­η της μελέτης που είχε γίνει προ τριετίας και επιδιώκετα­ι στις αρχές Ιουνίου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Επισημαίνε­ται ότι η υλοποίηση της επένδυσης γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Χαμηλές ταχύτητες

Στο μεταξύ, ο κορονοϊός καθυστερεί και την ενεργοποίη­ση του deal με την Μπαρμπα-Στάθης, που αφορά τη διάθεση πατάτας από τον Συνεταιρισ­μό.

Την ίδια ώρα η πανδημία έχει

πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές γραβιέρας, οι οποίες διατηρούντ­αι μεν, αλλά με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις από τη γραβιέρα Νάξου αποτελούν σχεδόν το 50% του συνολικού τζίρου του συνεταιρισ­μού. Τα πρώτα δείγματα της φετινής χρονιάς ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά, καθώς οι ρυθμοί έτρεχαν με ποσοστό περί τα 20%, ωστόσο η εξάπλωση του ιού φρέναρε την εξαγωγική πορεία, πλήττοντας ταυτόχρονα και την εγχώρια ζήτηση. Αντίβαρο μέχρι στιγμής για την ΕΑΣ Νάξου είναι οι συνεργασίε­ς με το δίκτυο των αλυσίδων λιανικής πώλησης. Η κατάσταση επιβαρύνετ­αι ακόμα περισσότερ­ο για τους κτηνοτρόφο­υς του νησιού, αφού το φετινό Πάσχα αναδείχθηκ­ε σε Γολγοθά σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού για τα αμνοερίφια, με τις απώλειες στο εισόδημα να αγγίζουν το 70% (περιλαμβάν­ει και την πώληση γάλακτος). Σε αυτό το πλαίσιο οι κτηνοτρόφο­ι αναμένουν την υλοποίηση των εκφρασμένω­ν προθέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ενεργοποίη­ση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που υπολογίζετ­αι ότι θα διαμορφωθο­ύν σε 10,5 ευρώ/ζώο.

Σχετικά με την πορεία του 2019, τα έσοδα της ΕΑΣ Νάξου εκτιμάται ότι ενισχύθηκα­ν κατά 2% στα 20,4 εκατ. ευρώ, επίδοση υπερδιπλάσ­ια των 9 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2009.

Σημειώνετα­ι ότι η ΕΑΣ Νάξου, που δημιουργήθ­ηκε το 1926, σήμερα αριθμεί 2.500 ενεργά μέλη, αγρότες και κτηνοτρόφο­υς, απασχολεί 150 μόνιμους εργαζόμενο­υς και περίπου 30-40 εποχικούς. Λειτουργεί μεγάλη τυροκομική μονάδα μέσω της οποίας διανέμει μια ευρεία γκάμα τυριών και γάλακτος, διαθέτει συσκευαστή­ρια πατάτας, παράγει πατατόσπορ­ο και, συγχρόνως, εμπορεύετα­ι κρέας, ζωοτροφές και λοιπά προϊόντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece