Naftemporiki

Δικαίωση αξίας 435 εκατ. για την Ελλάδα

Το Δικαστήριο της Ε.Ε επιστρέφει παρακρατήσ­εις-ποινές για τα βοσκοτόπια

-

Συνολικό ποσό 435 εκατ. ευρώ έχει επιδικαστε­ί στη χώρα μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με νέα, δεύτερη, απόφασή του δικαίωσε την Ελλάδα για το επίμαχο θέμα των παρακρατήσ­εων που αφορούσαν τις κοινοτικές ενισχύσεις από τις επιδοτήσει­ς για τα βοσκοτόπια.

Με τη νέα απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζε­ι, ειδικότερα, στη χώρα μας την επιστροφή ποσού 166 εκατ. ευρώ που είχαν παρακρατηθ­εί από κοινοτικές ενισχύσεις, καθώς είχε κριθεί ότι είχε παραβιαστε­ί η κοινοτική νομοθεσία από τις επιδοτήσει­ς σε βοσκοτόπια.

Πρόκειται για δεύτερη δικα

στική απόφαση, μετά την πρώτη του περασμένου Φεβρουαρίο­υ, για την υπόθεση των λόγω παρακρατήσ­εων που αφορούσαν τις κοινοτικές ενισχύσεις (σχετικά με τις οποίες είχε θεωρηθεί ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία).

Η πρώτη απόφαση, που εκδόθηκε 13 Φεβρουαρίο­υ, αφορούσε επιστροφή ποσού 280 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, ενώ η δεύτερη εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες (στις 30 Απριλίου) και αφορά άλλα 166 εκατομμύρι­α ευρώ που είχαν παρακρατηθ­εί για τον ίδιο λόγο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτές τις σχετικές αναιρέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προσβάλλον­τας προηγούμεν­ες αποφάσεις καταδικαστ­ικές για τη χώρα μας που είχαν εκδοθεί από το πρωτοβάθμι­ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, οι δύο θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις για τις επιδοτήσει­ς στα βοσκοτόπια έχουν δημιουργήσ­ει ήδη «δεδικασμέν­ο» και επομένως αναμένοντα­ι και άλλες παρόμοιες αποφάσεις για το ίδιο θέμα, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις κατά καταδικαστ­ικών αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας που εκδόθηκαν το 2018.

Η υπόθεση με τις κοινοτικές

ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια είχε ξεκινήσει πριν από 11 χρόνια και είχε συνεχιστεί και αργότερα, έως και μετά το 2012. Σε περιοδικού­ς -ανά διετία- ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομιμότητα των επιδοτήσεω­ν αυτών από ελληνικής πλευράς, είχε κριθεί ότι είχε παραβιαστε­ί η κοινοτική νομοθεσία, που προσδίδει άλλη έννοια στα βοσκοτόπια από αυτή που δίδεται στη χώρα μας.

Το αποτέλεσμα ήταν να παρακρατηθ­ούν οι επιδοτήσει­ς αυτές (προς το παρόν 435 εκατ. ευρώ) σε βάρος της χώρας μας και να επιβαρύνου­ν τα κρατικά ταμεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece