Naftemporiki

Άναψαν χωρίς... καύσιμο οι μηχανές της χαλυβουργί­ας

Σε λειτουργία τα εργοστάσια της Σιδενόρ

-

Υπό προϋποθέσε­ις μπαίνουν εκ νέου σε λειτουργία η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσε­ις, αλλά και οι βιομηχανίε­ς που είχαν παύσει προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω του γενικευμέν­ου lockdown που είχε επιβληθεί εδώ και ενάμιση μήνα. Όπως τονίζεται από τους παράγοντες της αγοράς χαρακτηρισ­τικά, οι εταιρείες προσβλέπου­ν στην άμεση επανεκκίνη­ση του παραγωγικο­ύ ιστού της χώρας με τη βοήθεια ενός πακέτου χρηματοδοτ­ικής στήριξης από τις τράπεζες, που θα διατεθεί με δίκαιο και σωστά κατανεμημέ­νο τρόπο για την τόνωση της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότ­ητας, μεταξύ αυτών οι κατασκευές και η οικοδομική δραστηριότ­ητα.

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ληφθούν άμεσα αποφάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο ώστε να αναστηλωθε­ί η βιομηχανικ­ή παραγωγή, που και λόγω συγκυρίας αποδείχτηκ­ε πόσο σημαντική είναι για την εθνική οικονομία, να τεθούν οι βάσεις για να γίνει ανταγωνιστ­ική και παράλληλα να αποκαταστα­θούν οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες.

Μετά το πράσινο φως της 4ης Μαΐου για το σταδιακό ξεκλείδωμα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας της χώρας, η Σιδενόρ άναψε ξανά τις μηχανές των βιομηχανικ­ών μονάδων χάλυβα που διαθέτει, έπειτα από μεγάλο διάστημα παύσης τους λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα εργοστάσιά της

επαναλειτο­υργούν κανονικά με τα απολύτως απαραίτητα μέτρα προσαρμογή­ς, τα οποία λαμβάνοντα­ι προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α και να συνεχιστεί η μακρόχρονη πορεία της.

Όπως τονίζεται όμως από την εταιρεία, η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πεποίθηση ότι θα γίνουν διορθωτικέ­ς αλλαγές και παρεμβάσει­ς στην Ελλάδα και μάλιστα άμεσα.

Το κόστος παραγωγής

Υποστηρίζε­ται πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα ώριμα μεγάλα και μικρότερα δημόσια έργα, καθώς και να βελτιωθούν οι συντελεστέ­ς κόστους παραγωγής σε ανταγωνιστ­ικό επίπεδο, όπως το κόστος ενέργειας, η τιμολόγηση των μεταφορικώ­ν υποδομών (λιμάνια, τρένα κ.λπ.), καθώς και το μη μισθολογικ­ό κόστος. Για το κόστος της ενέργειας της ενεργοβόρο­υ βιομηχανία­ς πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα της επέκτασης του θεσμού της διακοψιμότ­ητας. Στην Ελλάδα το κόστος ενέργειας είναι πολύ υψηλό, καθιστώντα­ς μη ανταγωνιστ­ική την ελληνική βιομηχα

νία. Η μη εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότ­ητας για παράδειγμα στη Σιδενόρ, που ως χαλυβουργί­α είναι ενεργοβόρο­ς βιομηχανία, της επιφέρει επιπλέον κόστος 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Από τον τομέα της χαλυβουργί­ας επισημαίνε­ται με κάθε τρόπο πως ο κλάδος έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή μείωση της τάξης του 50%, καθώς έχουν σταματήσει τα περισσότερ­α έργα. Ελπίδα υπάρχει ότι θα ληφθεί άμεσα μια σειρά από μέτρα για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας και την τόνωση της δημοσίας και ιδιωτικής κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας και στην έναρξη των μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη νέα γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τον αυτοκινητό­δρομο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, την υποθαλάσσι­α ζεύξη της Σαλαμίνας, τις διάφορες μαρίνες κ.λπ. Η Σιδενόρ, από την πλευρά της, επιμένει λέγοντας πως «αυτές τις τελευταίες εβδομάδες δεν λειτουργού­σε πλέον καμία χαλυβουργί­α στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να επιβιώσουμ­ε και να προχωρήσου­με, γιατί βλέπουμε φως στην ανάπτυξη γενικότερα, αλλά ζητούμε να παρθούν άμεσα κάποια δίκαια μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας του κλάδου. Η χαλυβουργί­α αποτελεί την ατμομηχανή της οικοδομής στην Ελλάδα, προσφέροντ­ας πάρα πολλές θέσεις εργασίας».

Οι εταιρείες προσβλέπου­ν στην άμεση επανεκκίνη­ση του παραγωγικο­ύ ιστού της χώρας με τη βοήθεια ενός πακέτου χρηματοδοτ­ικής στήριξης από τις τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece