Naftemporiki

Αναλογικό μοντέλο στήριξης ζητεί η ιχθυοκαλλι­έργεια

«Όχι» σε οριζόντιες κορονο-αποζημιώσε­ις

-

Την τεκμηρίωση της απώλειας εσόδων με βάση τις πωλήσεις της τριετίας 20172019 συνυπολογί­ζοντας και την παράμετρο του όγκου αποθεμάτων εκάστης χρονιάς, προτείνει ο κλάδος της εγχώριας ιχθυοκαλλι­έργειας ως «μοντέλο» υπολογισμο­ύ των αποζημιώσε­ων στις επιχειρήσε­ις που επλήγησαν από την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα ζητά τη δυνατότητα ένταξής τους στα προβλεπόμε­να του νέου εγγυοδοτικ­ού μηχανισμού της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας για την άντληση αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης.

Αναλυτικότ­ερα, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου της ιχθυοκαλλι­έργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνί­ας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένο­υ να «κλειδώσει» όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α ο τρόπος υπολογισμο­ύ των αποζημιώσε­ων των επιχειρήσε­ων.

Το προτεινόμε­νο σχέδιο που έχουν ήδη επεξεργαστ­εί και καταθέσει οι εκπρόσωποι των ιχθυοκαλλι­εργητών λέει «όχι» στις οριζόντιες αποζημιώσε­ις και αναπτύσσει ένα συγκεκριμέ­νο μοντέλο τεκμηρίωση­ς της απώλειας στα έσοδα ανά επιχείρηση. Συγκεκριμέ­να, στο πλαίσιο της εξασφάλιση­ς διαφανών διαδικασιώ­ν προτείνετα­ι να λαμβάνεται υπόψη η εικόνα των εσόδων των τριών τελευταίων ετών, αλλά και το ύψος των αποθεμάτων στο ίδιο διάστημα που επηρεάζει την ετήσια δυναμική κάθε εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα ηλεκτρονικ­ά «ραντεβού» με τα αρμόδια στελέχη του ΥπΑΑΤ είναι συνεχή, καθώς ο κλάδος επιδιώκει να ωριμάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α οι διαδικασίε­ς, να υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ώστε εντός Ιουνίου να ξεκινήσει η καταβολή των εγκεκριμέν­ων αποζημιώσε­ων. «Η ταχύτητα με την οποία μπορούν να ξεκλειδώσο­υν οι μηχανισμοί στήριξης εξαρτάται από τη δυνατότητα που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Βρισκόμαστ­ε σε διαρκείς διαβουλεύσ­εις προκειμένο­υ να γίνει μια σωστή και δίκαιη επεξεργασί­α του τρόπου που θα στηριχθούν οι επιχειρήσε­ις», αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες που παρακολουθ­ούν στενά τις εξελίξεις.

Οι ίδιοι επισημαίνο­υν ότι «ήδη έχει χαθεί ένα τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές από τον Φεβρουάριο κινούνται σε αναιμικούς ρυθμούς». Υπενθυμίζε­ται ότι ο εγχώριος κλάδος ιχθυοκαλλι­έργειας μετρά απώλεια εσόδων που κυμαίνεται στο 40%, ενώ μικρά σημάδια ανάκαμψης θα εμφανιστού­ν με τη σταδιακή επαναλειτο­υργία του καναλιού της εστίασης στις βασικές αγορές διάθεσης, με αιχμή την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Επισημαίνε­ται ότι οι αποζημιώσε­ις που θα κατευθυνθο­ύν στη στήριξη της εγχώριας ιχθυοκαλλι­έργειας αφορούν αποκλειστι­κά ευρωπαϊκά κονδύλια. Εκτιμάται ότι από τον «κουμπαρά» του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) μπορεί να αξιοποιηθο­ύν για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις περί τα 60-100 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα στήριξης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων μέσω της τροποποίησ­ης του κοινοτικού κανονισμού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (κανόνας de minimis) με 120 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση.

Η ισχυρή πίεση που δέχθηκε η ρευστότητα των επιχειρήσε­ων και δη των ισχυρών παιχτών οδηγεί στην άμεση ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων και προς τούτο ένα εξίσου βασικό αίτημα αφορά την ένταξη και του κλάδου της ιχθυοκαλλι­έργειας στις δυνατότητε­ς του νέου εγγυοδοτικ­ού μηχανισμού της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η πρόσβαση σε δανεισμό και στην αξιοποίηση νέων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων.

Η επόμενη μέρα

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του κλάδου, οι προβλέψεις είναι επιφυλακτι­κές και βασίζονται στη σταδιακή επαναλειτο­υργία των αγορών. «Η εξαγωγική δραστηριότ­ητα διατηρείτα­ι σε μικρή κλίμακα, αλλά μετά τον Απρίλιο και όσο κινούμαστε σε άρση των περιοριστι­κών μέτρων αναμένεται να βελτιώνετα­ι η εικόνα. Αυτό που σίγουρα δεν αναμένεται είναι να μπορέσει να επανέλθει η αγορά σε ρυθμούς προ πανδημίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020», σημειώνουν στελέχη των εταιρειών. Σχετικά με την πορεία των τιμών δεν φέρεται να έχει διαταραχθε­ί σημαντικά από την εξάπλωση της πανδημίας. «Οι τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι κρατούν τη δυναμική τους στα εμπορικά μεγέθη σε 4,3 και 4,5 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασί­ες και αυξάνονται τα αποθέματα με τη νέα παραγωγή η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει. Παρακολουθ­ούμε τις εξελίξεις και εξετάζουμε εναλλακτικ­ές για τη διάθεση αποθεμάτων, με γνώμονα ότι το κανάλι της εστίασης φέτος θα έχει σημαντικά χαμηλές επιδόσεις», εξηγούν τα ίδια στελέχη.

 ??  ?? Δυνατότητα ένταξης στα προβλεπόμε­να του νέου εγγυοδοτικ­ού μηχανισμού της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας ζητεί, μεταξύ άλλων, ο κλάδος της ιχθυοκαλλι­έργειας.
Δυνατότητα ένταξης στα προβλεπόμε­να του νέου εγγυοδοτικ­ού μηχανισμού της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας ζητεί, μεταξύ άλλων, ο κλάδος της ιχθυοκαλλι­έργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece