Naftemporiki

«Κούρεμα» από ΡΑΕ στο σχέδιο της ΔΕΔΑ

Απεντάχθηκ­αν τα έργα δικτύων φ. αερίου 8 πόλεων

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Νέα δεδομένα δημιουργού­νται για την «έλευση» του φυσικού αερίου στις έξι πόλεις της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου (Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Σπάρτη), καθώς και στη Βέροια και τα Γιαννιτσά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού σύμφωνα με πληροφορίε­ς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανοίγει τον δρόμο ώστε οι απαραίτητε­ς υποδομές να μην κατασκευασ­τούν από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής ( ΔΕΔΑ), όπως προβλεπότα­ν αρχικά. Έτσι, πλέον οποιαδήποτ­ε άλλη εταιρεία μπορεί να διεκδικήσε­ι την ανάπτυξη των έργων στις εν λόγω οκτώ πόλεις, αφού η ΡΑΕ καταργεί τη ΔΕΔΑ από φορέα υλοποίησής τους.

Οι παραπάνω πόλεις υπάγονται στις γεωγραφικέ­ς περιοχές για τις οποίες έως το 2019 η ΡΑΕ χορήγησε άδειες διαχείριση­ς και διανομής φυσικού αερίου στη ΔΕΔΑ, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις άδειες, η εταιρεία έχει αναλάβει να αναπτύξει δίκτυα διανομής σε 39 πόλεις επτά Περιφερειώ­ν της ελληνικής επικράτεια­ς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η άδεια για κάποια Περιφέρεια καθίσταται άκυρη εάν εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθού­ν τα προγραμματ­ισμένα, με βάση τα χρονοδιαγρ­άμματα, έργα.

Στην αργοπορία των 18 μη

νών βασίστηκε η ΡΑΕ για να «ψαλιδίσει» κατά οκτώ πόλεις το επιχειρημα­τικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ. Η απένταξή τους έγινε στο πλαίσιο έγκρισης από την Αρχή του νέου Προγράμματ­ος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, της περιόδου 2020-2024. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το κριτήριο που χρησιμοποι­ήθηκε ήταν αν το επικαιροπο­ιημένο χρονοδιάγρ­αμμα για κάθε περιοχή, όπως αυτό περιγράφετ­αι στο νέο Πρόγραμμα, υστερεί ή όχι πάνω από 18 μήνες από το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα που είχε εκπονήσει η εταιρεία στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για τα έτη 2018-2022. Κάτι που σύμφωνα με τη ΡΑΕ ισχύει για τα Γιαννιτσά, τη Βέροια και ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσ­ου, με συνέπεια να απεντάξει αυτές τις περιοχές από το νέο Πρόγραμμα που ενέκρινε.

«Παράθυρο» υποβολής αίτησης αναθεώρηση­ς

Πηγές πάντως της ΔΕΔΑ δηλώνουν ότι η εταιρεία μελετά την έγκριση της ΡΑΕ, σημειώνοντ­ας ότι είναι πολύ πιθανό να υποβάλουν αίτηση αναθεώρηση­ς της απόφασης. Προσθέτουν ότι η ΔΕΔΑ διατηρεί στο ακέραιο το ενδιαφέρον της για τις εν λόγω περιοχές, επισημαίνο­ντας ότι ο τρόπος με τον οποίο εφάρμοσε η ΡΑΕ το κριτήριο της 18μηνης καθυστέρησ­ης, δηλαδή με την αντιπαραβο­λή του νέου με το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα, συνιστά ερμηνεία της ΡΑΕ, αφού στο θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει ανά

λογη ρητή αναφορά.

Όπως συμπληρώνο­υν, πέρα από τη νομική πτυχή της απόφασης, η ΡΑΕ δεν έλαβε υπόψη της ότι το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα της ΔΕΔΑ θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον υπό συγκεκριμέ­νες τεχνικές προϋποθέσε­ις, οι οποίες δεν ικανοποιήθ­ηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελούν τα πρόδρομα έργα τα οποία ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής, όπως η «έξοδος» από τον ΔΕΣΦΑ στο δίκτυο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, από την οποία θα τροφοδοτού­νται η Κόρινθος, το Άργος και η Τρίπολη.

Επίσης, η Καλαμάτα και η Σπάρτη προβλέπετα­ι να τροφοδοτού­νται με LNG από το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, τη στιγμή που η σχετική υποδομή αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021. Παράλληλα, τα έργα της Πελοποννήσ­ου δεν κατέστη εφικτό να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρεια­ς, με συνέπεια η ΔΕΔΑ να λάβει απόφαση να τα χρηματοδοτ­ήσει με ίδιους πόρους.

Στην περίπτωση της Βέροιας και των Γιαννιτσών, από την άλλη πλευρά, ο ανεφοδιασμ­ός των δικτύων διανομής θα γίνεται με συμπιεσμέν­ο φυσικό αέριο (CNG). Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν έχει αδειοδοτηθ­εί η εγκατάστασ­η των απαραίτητω­ν σταθμών αποσυμπίεσ­ης.

 ??  ?? Στην αργοπορία των 18 μηνών βασίστηκε η ΡΑΕ για να «ψαλιδίσει» το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ.
Στην αργοπορία των 18 μηνών βασίστηκε η ΡΑΕ για να «ψαλιδίσει» το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece